Kentsel Dönüşüm Başka Bahara
Çorlu Güncel

Kentsel Dönüşüm Başka Bahara

  • 31 Ocak 2018

Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Sarıkurt, Çorlu’da çarpık yapılaşmanın görüldüğü mahallelerde kentsel dönüşüm için ön hazırlık yaptıklarını belirterek bu projenin yakın zamanda uygulanmasının mevcut yasal düzenleme ve bütçe imkânlarıyla mümkün olmadığını açıkladı.

“Yarın başlayacak demek mümkün değil”

Eski Sanayi Sitesi, Hıdırağa Kore Mahallesi diye ifade edilen bölge ve Nusratiye Mahallesi, Cemaliye ve Kemaleddin’e temas eden alanla ilgili ön hazırlık yaptıklarını söyleyen Sarıkurt, bu projelerin netleşmediğini ve bakanlık onayına sunulmadığını belirterek,  kentsel dönüşümü İstanbul’da uygulandığı gibi imar rantıyla yürütmek istemediklerini söyledi. Sarıkurt, “Biz bu alanlara zihnimizi yoruyoruz ama kentsel dönüşüm yarın başlayacak diye bir şey söylemek mümkün değil. Bizim kentsel dönüşümden beklentimiz mümkün olduğu kadar doğru büyüklükte bir alanda donatı alanlarını doğru oluşturduğumuz bir alanı var etmek” dedi.

Kentsel dönüşüm uygulamalarının Türkiye’nin her yerinde olmadığını, daha çok büyük şehirlerde olduğunu anımsatan Sarıkurt, “İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde daha belirgin faaliyetler olduğun gördük. Bunda da en önemli etkin oradaki imar kaynaklarının daha fazla olmasıydı. Ülke genelinde belli bir dönem kentsel dönüşüm son derece hızlı gitti. Bakan değişti, bir düşüş dönemi oldu. Yeni bakanla tekrar hızlanma gibi oldu” diyerek, Çorlu’da kentsel dönüşümün belediyenin öz kaynaklarıyla yapılıp yapılamayacağı üzerinde düşündüklerini aktardı.

TOKİ Çorlu’da Hayal Kırıklığı Yaratı

Kentsel dönüşümün birbirinden farklı uygulamaları olduğunu belirten Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Sarıkurt, yerinde dönüşüm, rezerv alan, başka alanlara taşınma gibi yaklaşımlar bulunduğunu söyledi. Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) Çorlu’da kentsel dönüşümü başlatmak için Havuzlar mahallesinde 4 milyon metrekare yeri kendi yönetimine aldığını hatırlatan Sarıkurt, TOKİ’nin bu 4 milyon metrekarelik yerde imar düzenlemesi yaptıktan sonra beklentilerin aksine toplu konut yapmak yerine satışa sunarak kar elde etme yoluna gittiğini söyledi. Sarıkurt, “TOKİ bu alanları Gecekondu Önleme Bölgesi adı altında üstüne geçirdi. Fakat Çorlu’da yakın dönemde gecekondulaşma veya kaçak yapılaşma olduğunu söylemek doğru değil. Ekiplerimiz sürekli peşindeler, takip ediyorlar. Bir vaka olarak belli bir alanımız var. Hıdırağa Kore mahallesi olarak ifade ettiğimiz bu alanla ilgili başkanımızın da girişimleri var TOKİ nezdinde, en azından bunu yapmaları lazımdı. Şehrimizin millete ait olan 4 milyon metrekare yerinin yönetimi TOKİ idaresine verildi. Eğer bu ihtiyaçlarını çözmeyecekse 4 milyon metrekare yerin TOKİ’de ne işi var?” dedi.

SEYFİ GENÇ