• Edirne Belediye Meclisi 2018'in Ilk Toplantısı Yapıldı
Edirne

Edirne Belediye Meclisi 2018'in Ilk Toplantısı Yapıldı

  • 04 Ocak 2018
  • 5257 Kez Okundu

Edirne Belediye Meclisi'nde gerçekleştirilen 2018'in ilk toplantısında Edirne şehir içi toplu ulaşımına 5 aylık sürenin ardından yeniden TEFE-TÜFE oranında zam istenirken, konu görüşülmek üzere komisyona havale edildi.

Meclis'te taşerona kadro hakkı tanıyan yasa hakkında açıklama yapan Belediye Başkanı Recep Gürkan, müracaatlarını almaya başladıkları 1036 taşeron işçinin Belediye'de kadro için sınava gireceğini belirterek ayrıntıların önümüzdeki günlerde belli olacağını söyledi.
Edirne Belediye Meclisi Ocak ayı olağan toplantısını Belediye Başkanı Recep Gürkan başkanlığında gerçekleştirdi. 2018'in ilk toplantısında 4'ü gündem dışı toplam 13 madde görüşüldü.
Belediye Meclis toplantı salonunda gerçekleştirilen belediye meclis toplantısında ilk olarak Belediye Başkanı Recep Gürkan, 5 Ekim 2017'de İller Bankasına verilen yetkiyle ihalesi yapılan İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nin sözleşmeye bağlandığını duyurdu.

İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi inşaatı başlıyor
İhaleyi kazanan firmayla 8 Ocak'ta yer teslimi yapılacağını ifade eden Gürkan, “İhale biraz uzun sürdü. Sonuç olarak iller bankası yapmış olduğu ihaleyi sözleşmeye bağladı bir firmayla. 8 Ocak tarihinde de ihaleyi kazanan ilgili firma Edirne'ye gelecek ve yer teslimini yapacağız. Dolayısıyla İleri Biyolojik Arıtma Tesisimiz'in inşaatı başlıyor. Edirnemiz'e hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Çünkü Edirnemiz'in hemen hemen bütün ilçeleri bizden daha önce arıtma tesislerine kavuşmuşken Edirne merkezin 200 bin kişilik nüfusun arıtma tesisinin olmaması yüz kızartıcı bir durumdu. Bu ayıptan kurtulmuş oluyoruz. İnşaat süresi aşağı yukarı 2-2,5 yıl sürecek ve arıtma tesisimiz bitmiş olacak” dedi.

Toplu taşımada çalışma kriteri genişledi
Belediye Meclisinde daha sonra gündemdeki maddeler görüşülmeye geçildi. Ulaşımla ilgili alınan bir kararda Daha önce kadına ve çocuğa taciz ve şiddet suçlarından hüküm giymiş olanlarla, uyuşturucu kullananların taşıma araçlarında çalıştırılmaması maddesinin kapsamı genişletildi. Karar gereği, devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, görevi kötüye kullanma, ileri iflas, ihaleye fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini arttırma ve kaçakçılık suçlarından mahkum olmamak, bunlara ilaveten terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca milletin güvenliğine karşı faaliyette bulunan yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya irtibatı haiz olmaması zorunludur şeklinde düzenleme getirildi.

“Taşerona kadro müracaatlarını almaya başladık”
Başkan Gürkan toplantıda ayrıca, 24 Aralık'ta 696 sayılı KHK ile yayınlanan taşerona kadro kanununa da değindi. Gürkan, “Dün itibariyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da bu geçiş sürecinde uygulanacak esasları yayınladı. O düzenleme kapsamında bu arkadaşlarımızın müracaatlarını almaya başladık. Bu müracaatları alırken sonuç itibariyle bir sınav yapılacak. Yazılı, sözlü veya uygulamalı bir sınav. Bu bağlamda sınava katılma hakkı kazanabilmek için bir prosedür var. 657 sayılı kanunun 48'inci maddesi a bendindeki şartları taşıyor olmak, sağlık kurulu, güvenlik soruşturması, sabıka kaydı gibi bu belgeler mutlaka isteniyor arkadaşlarımızdan. Bir ikincisi daha önce çalışmış oldukları dönemle ilgili bir sulh imzalamaları gerekiyor. Bu aşamada 90 günlük bir geçiş sürecimiz var 24 Aralık'tan itibaren” dedi.

“Bazı birimlerde personel bulmakta zorlanacağız”
Kanunla ilgili henüz net olmayan gri alanların da olduğunu söyleyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bunlar da zannediyorum bakanlığın çıkaracağı yeni mevzuatlarla düzenleyecektir diye düşünüyoruz. Bu noktada bizim için en büyük problemlerden birisi şu olacak; özellikle bazı birimlerimizde biz belediye olarak sadece iş yapma değil kentin sosyal dengelerini de gözeten bir anlayışa sahiptik, bunu yerine getiriyorduk. Örneğin işe aldığımız arkadaşlarla birlikte baktığınızda kentin suç istatistiklerinde de bir düşme yaşanıyordu. Şimdi biz kanun gereği belli sabıkası olan arkadaşlarla maalesef çalışmaya devam edemeyeceğiz. Kanun böyle emrediyor. Bu arkadaşlarımız işsiz kaldığı zaman ne olacak onu gerçekten merak ediyoruz. Biz personel bulmakta zorlanacağız. Çöp gibi, park bahçeler ve su kanal gibi birimlerde rakamlar düşerse ne yapacağız bilmiyoruz. Bir boşluk söz konusu” ifadelerini kullandı.

ETUS'a yine zam kapıda
Öte yandan mecliste en dikkati çeken maddeyse gündem dışı görüşmelerde geldi. Son olarak 5 ay önce Ağustos 2017'de zam yapılan şehiriçi ulaşım için meclis gündemine yeniden zam teklifi geldi. Amortisman giderlerinin sebep gösterilerek, “Şehiriçi Toplu Yolcu Taşımacılığından kullanılan araçların aylık ve yıllık amortisman giderlerinin artmasından dolayı indi-bindi fiyatlarının TEFE-TÜFE oranında yeniden düzenlenmesi” şeklinde ifade edildiği zam teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'na görüşülmek üzere havale edildi.