• Çorlu'nun Yüzde 20'si Yeni Kimlikli
Çorlu Güncel

Çorlu'nun Yüzde 20'si Yeni Kimlikli

  • 20 Kasım 2017
  • 1214 Kez Okundu

Yılbaşında verilmeye başlayan plastik kartlara basılan yeni kimlik başvuruları ve dağıtımları son hızla devam ediyor. Küçük boyutları nedeniyle cüzdanlara sığan ve kullanımı daha pratik olan e-kimliklere Çorlu’da 44.203 kişi başvurdu. Bu rakamlara göre Çorlu’nun yaklaşık yüzde 20’si e-kimlik sahibi oldu.

Başvuruların 2020 yılı sonuna kadar alındığını belirten Çorlu Nüfus Müdürü Nazlı Çorbacı, nüfus müdürlüklerinde yığılma veya sıra bekleme olmaması için internet üzerinden randevu alınarak başvuru alındığını söyledi. E-Kimliklerin basım aşamasının da hızlandığını eskiden 2 aya yakın zamanda adrese gelen kimliklerin yeni düzenlemelerle hızlandırıldığını söyleyen Çorbacı; “Artık yeni kimlikler bir hafta içerisinde basılıp Ankara’dan geliyor. 4 günde geldiği de oluyor 8 günde de gelebiliyor.” dedi.

Yeni kimliklerin çipli olmasının kamu kurumlarındaki işlemleri kolaylaştıracağını söyleyen Nazlı Çorbacı, e-kimliklerin yaygınlaşmasıyla birlikte kurumlarda çip okuyucuların da devreye alınacağını söyledi. Yeni kimlikler seyahat belgesi yerine de geçeceği için Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) standardına göre hazırlandığını kaydeden Çorbacı; “Yeni kimlikler anlaşmalı ülkelere seyahatte pasaport yerine de kullanılabilecek. Bu nedenle Türkçe karakter arka kısımdaki taramalı alanda uluslararası standartlarda yazılıyor. Mesel Ö harfi yerine OE şeklinde kodlanıyor. Böylelikle uluslararası seyahatlerde de kabul gören kimlik haline geldi” dedi.

Yeni kimliklerde kart üzerinde doğum yeri, kan grubu ve din kısımları yer almazken bu bilgiler ve daha fazlası çiplerde yer alıyor. Bu kimlikler aracılığıyla da kamu hizmetleri daha etkin ve hızlı bir şekilde yürütülecek. (OZAN TURAN)