• “Asgari Ücret Açlık Sınırının Altında Kaldı”
  • “Asgari Ücret Açlık Sınırının Altında Kaldı”
Çorlu Güncel

“Asgari Ücret Açlık Sınırının Altında Kaldı”

  • 04 Temmuz 2022
  • 597 Kez Okundu

Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan asgari ücretle ilgili açıklama yapan Birleşik Metal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever, “asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını” belirtti.


2022 yılında asgari ücrete 2’inci kez yapılan zam oranı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyuruldu. Ocak Ayı’nda 4 bin 253 lira olarak belirlenen asgari ücret Temmuz Ayı’ndan itibaren 5 bin 500 liraya çıkartıldı. Asgari ücretle ilgili açıklama yapan Birleşik Metal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever, “Türkiye’de açlık sınırı 6 bin 391 lira, asgari ücret ise 5 bin 500 lira olarak belirlendi, asgari ücret açlık sınırının altında kaldı” dedi. 
İŞÇİNİN CEBİNDEN EKSİLENİN SADECE BİR KISMINI GERİ KOYDULAR
Gazetemize konuyla ilgili açıklama yapan Beyhan Vatansever, “Açıklanan asgari ücret bir defa beklentilerinin çok altında kaldı. Biz bile kendi aramızda 5 bin 800 mü olur 6 bin lira mı olur, 6 bin 300 mü olur onu tartışıyorduk. Açlık sınırının bile altında kalan bir ücret, beklentiyi yüksek tuttular 6 civarı olarak bekliyorduk ama en alttan asgari ücreti belirlediler. Bizim örgütlü olduğumuz işyerlerindeki taban ücrete yaklaşan bir ücret değil ama milyonlarca insan var asgari ücretli çalışan. Bu asgari ücret bu ekonomik krizin içerisin de sadece ve sadece insanların cebinden eksilenlerin bir kısmını yerine koyabildiler”
BU ÜLKEDE AÇLIK SINIRI 6 BİN 391 LİRA
Konuşmasını sürdüren Birleşik Metal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever, “Türkiye’de açlık sınırı 6 bin 391 lira, Türkiye’de açlık sınırın altında para bir eve giriyorsa o insanlar aç anlamına geliyor. Açıklanan asgari ücret 5 bin 500 lira yine milyonlarca insan aç ve sefil olarak yaşayacaklar Ocak ayına kadar. Enflasyon rakamları açıklanıyor ama biz bu rakamların gerçekliğine inanmıyoruz, bu zam oranlarını komik buluyoruz. Enflasyonla ilgili DİSK olarak TUİK’in önünde bira açıklamamız olacak. Bu asgari ücret ile insanların senenin sonunu getirebileceklerini düşünmüyorum” dedi. 
BİZİM ÖRGÜTLÜ OLDUĞUMUZ İŞYERLERİNDE ÜCRETLER 10 BİN LİRA CİVARINDA 
“Bugün işyerlerinde işverenler bizlere şunu da söylüyorlar ben bir mühendisi 6 bin 500 lira ile 7 bin lira maaş veriyorum diyorlar. Bu ayıp bizim değil ki, bu ülkenin ayıbı, okumuş bir insan o maaşlara çalıştırılır mı? 4 yıl ailesi emek veriyor, okuldan mezun oluyor, 6 liraya 7 bin liraya fabrikalarda çalışmak zorunda kalıyorlar” diyen Vatansever konuşmasını sürdürdü: “Bunu da kalkıyor işverenler mühendisim bile 7 liraya çalışıyor sen nasıl zam istersin deniliyor. Fabrikada beyaz yaka dediğimiz çalışanlar arkadaşları işverenler yönetmekte şu anda zorlanıyorlar. Kendi iş yerlerimiz için söylüyorum, bizim toplu iş sözleşmelerinde ücretlerimiz daha yüksek. Giydirilmiş ücretlerle birlikte bizim 10 bin lira gibi ücretler oluyor” dedi. 
BU ÜLKEDE SENDİKALI İŞYERLERİNİ ÇOĞALTMAKTA FAYDA VAR 
“Bu ülkede sendikalı işyerlerini çoğaltmakta fayda var, bunu da bizim karşımıza çıkan yasalarla sürekli engelliyorlar” diyen Birleşik Metal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Beyhan vatansever, “ Bakın biz bu şubede 7 tane işyerinde örgütlendik. 7’sinde de itiraz var, zor şartlarda insanlar örgütleniyorlar, sendikalı olabilmek adına ama ne hikmetse bizim bakanlıktan istediğimiz bir çoğunluğa işverene itiraz hakkı verilmiş, işverenler yasadan kaynaklı boşlukları kullandıklarında kalkıp yetkili mahkemeye değil yetkisiz mahkemeye gittiği zaman orada ki dava günü belli olana kadar dava günü belli olduktan sonra ben yetkisizim yetkili mahkemeye gönderene kadar en az bir sene geçiyor. boş geçen bir sene, örgütlenmenin önünde çok engeller var. Örgütlenmenin önündeki engeller kalkarsa ücretler biraz daha yüksek olur. Bizde ücretler 10 bin lira civarında. Asgari ücretin çok üzerinde, açlık sınırında üstünde bir ücret. Bizim görevimiz sadece örgütlü olduğumuz işyerlerinde değil örgütsüz işyerlerinde çalışan işçi arkadaşlarımızı da düşünüyoruz” dedi. 
İMDAT ŞAHİN