• Yasa Dışı Ticaretin Devlete Faturası 20 Milyar Lira
Çorlu Güncel

Yasa Dışı Ticaretin Devlete Faturası 20 Milyar Lira

  • 17 Mayıs 2022
  • 852 Kez Okundu

Çorlu Bakkallar Odası Başkanı Yusuf Gümüş yaptığı açıklamada “Artan yasa dışı ticaretin devlete faturasının 20 milyar liranın üzerinde olacağı tahmin ediliyor” ifadelerine yer verdi.



“Tekirdağ Nisan 2022 tütün ve alkol ürünlerinin yasa dışı ticareti artışa geçerken satış noktalarında da buna paralel şekilde artış devam ediyor” diyen Çorlu Bakkallar Odası Başkanı Yusuf Gümeş, “Merdiven altı üretimle yasa dışı yollardan satışa sunulan bu ürünler tüketiciler açısından ciddi sağlık riskleri oluştururken devletin veri gelirlerinden de büyük bir kayba neden oluyor” dedi.  
KAÇAK VE YASADIŞI TİCARET ÜLKENİN KANAYAN YARASIDIR 
Konuşmasını sürdüren Yusuf Gümüş, “Ülkenin kanayan yarası haline gelmiş bulunan kaçak ve yasadışı ticaretle mücadele amacıyla 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda hem kaçakçılık suçunun kapsamı genişletilmiş hem de bu suçlara verilen hapis cezalarının sürelerin artırılmıştı. Yasal çerçeveye paralel olarak ülke genelinde kolluk kuvvetleri bu alanda etkin ve sürekli mücadelesini sürdürüyor. Ancak buna rağmen ülke genelinde merdiven altı içki üretimleri ve vergisi ödenmemiş yani makaron veya yaprak sigara kâğıdının içine sarılmış kıyılmış tütün, sigara filtresi gibi ürünlerin satışı artmaya devam ediyor” dedi.  
“Sadece Tekirdağ’da 2018 yılına kıyasla yasa dışı tütün satışı yapılan nokta sayısının yüzde 60’ın üzerinde arttığı tahmin ediliyor” diyen Çorlu Bakkallar Odası Başkanı Yusuf Gümüş, “Ülke genelinde de gözlemlenen bu artışın en önemli yansıması devlet bütçesi oluyor. Sadece 2022 yılında yasa dışı tütün ticareti nedeniyle oluşan vergi kaybının 20 milyar liranın üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Devlet vatandaş, yasal, sektörde faaliyet gösteren üretici distribütör, toptancı ve ruhsatlı satış yapan bakkal esnafı zarar ederken bu yasa dışı faaliyetin tek kazananı kanunlara aykırı faaliyet gösteren aktörler oluyor” dedi.