• “Girdi Maliyetleri Yüzde 300, Daire Fiyatları Yüzde 100 Arttı”
  • “Girdi Maliyetleri Yüzde 300, Daire Fiyatları Yüzde 100 Arttı”
  • “Girdi Maliyetleri Yüzde 300, Daire Fiyatları Yüzde 100 Arttı”
  • “Girdi Maliyetleri Yüzde 300, Daire Fiyatları Yüzde 100 Arttı”
Çorlu Güncel

“Girdi Maliyetleri Yüzde 300, Daire Fiyatları Yüzde 100 Arttı”

  • 22 Ocak 2022
  • 998 Kez Okundu

Çorlu’da birçok başarılı projeye imza atan Bilgin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Üzüm, inşaat sektöründeki son durumu gazetemize değerlendirdi.

Kur da yaşanan düşüşlerin inşaat sektöründeki girdi maliyetlerini çok fazla etkilemediğini belirten Bilgin Üzüm, inşaat sektöründe girdi maliyetlerinin hala çok yüksek olduğunu belirtti. Girdi maliyetlerinde yaşanan artışları aynı oranda daire fiyatlarına yansıtamadıklarını belirten Bilgin Üzüm, girdi maliyetleri yüzde 300 arttı, daire fiyatlar ise yüzde 100 arttığını kaydetti. 
DOLARIN DÜŞMESİ KISA SÜRELİ DAİRE SATIŞLARINI ETKİLEDİ 
Kurda yaşanan gelişmeleri gazetemize değerlendiren Bilgin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Üzüm, “Kurdaki düşüş birkaç günlük bir hareket oldu, aslında baktığınızda bundan iki üç ay önce dolar kuru 8-9 lira seviyesindeydi bugün 13 lira 50 kuruş seviyesinde. Reel olan durum bu, bir haftalık bir hareket oldu, bu hareket de aslında piyasayı çok olumsuz etkiledi, çünkü belirsizliğe neden oldu, insanları korkuttu, insanlar paniğe sürüklendi. Aslında doların düşmesi insanları alıma yönlendirdi, doları olan doları bozdurup daire almaya geldi, aralık ayında büyük bir hareket oldu. Daha sonrasında dolar gevşemeye girdi, dolar 18 liraya geldi, bazıları da elindeki doları bozdurmadı. Şu anda elinde dolar kalanlar bekliyorlar” dedi. 
GİRDİ MALİYETLERİ YÜZDE 300 ARTTI 
“İnşaat sektöründe çoğu kalemde girdi maliyetleri sürekli artıyor. Demiri 4 liraya alırken, şuan 12 lira, beton 200 lira iken şu an 650 lira. Girdi maliyetleri 3 katı arttı” diyen Bilgin Üzüm, “Bunları inşaat firmaları bu girdi artışlarını hemen birebir yansıtamıyor. Şu an yüzde 100’e yakın bir artış var daire fiyatlarında. 400 bin liralık daire 800 bin lira oldu. Girdi maliyetlerin de 3 katı artış varken bizler bunun hepsini yansıtamıyoruz bu da mütahitleri etkiliyor. Girdi maliyetleri yüzde 300 artarken, daire fiyatları sadece yüzde 100 arttı. Bundan dolayı da yalnız büyük inşaat firmaları kredi alanlar bankayla çalışan mütahitler inşaat yapabiliyorlar. Birikimiyle inşaat yapan inşaat firmaları ise belirsizlikten dolayı bekleme noktasındalar. Ne yapacaklarını bilmiyorlar. Devlet kura garanti verdi, kur artışındaki durumu devlet kendisi karşılayacağını söylüyor bu saatten sonra kurda bir patlama olmaz diye düşünüyorum. Devlet garanti veriyor, bugün dolar 20-25 lira olsa burada devlet kaybeder, devlette kendi durumunu düşünür bu yüzden çok büyük yükselişlerin olacağını düşünmüyorum. Piyasalar bu sebepten dolayı oturmaya başladığı için insanlar ticaretine devam etmeli” dedi.
DOLARIN DÜŞÜŞÜ GİRDİ MALİYETLERİNE MAALESEF ETKİ ETMEDİ 
“Doların düşüşü girdi maliyetlerine maalesef etki etmedi” diyen Bilgin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Üzüm konuşmasını sürdürdü: “insanlar dolar 13 liradan 15 liraya çıkınca çok büyük zamlar yaptılar. Dolar 15 iken sanki 25 liraymış gibi zam yaptılar, hep üsten zam yapıldı. Belirsizlikten dolayı da geri gelemiyorlar. Salı pazarında daire fiyatları 800 bin lira civarında. Geçen sene inşaatların metrekare yapım maliyeti bin lira seviyelerindeydi, şu anda 3 bin lira yazıyoruz. Şu an böyle bir durum söz konusu. Önümüzdeki günlerde piyasaların biraz daha rahatlamasıyla düğünlerin başlamasıyla daire fiyatlarında yeniden bir artış olacak. Belirsizlik önümüzdeki günlerde mutlaka kaybolacak, yeteri kadar daire de üretilemiyor maalesef, örneğin bir senede Türkiye’de 865 bin daireye ihtiyaç varken, şu an o daire sayısını üretemiyoruz. İstenen daire sayısını üretemezsek üretim sayısı az olduğu zaman otomatik olarak daire fiyatları da yükseliyor. Çorlu’da sanayi hareketi 1990’lı yıllarda başladı, İstanbul sanayisini bu bölgeye kaydırdılar. Özellikle küçük sanayi bu bölgeye geliyor. İstanbul’daki ikitelli bölgesi buraya geliyor. Düz ve geniş bir arazimiz var, aslında tarım arazisi buralar ben buraların sanayiye dönmesinden yana değilim, ama bu da bir gereklilik, bu bölge seçilmiş nüfusta artacaktır. Alan çok fazla var, yerleşime uygun bir bölge” dedi.
BİLGİN İNŞAAT OLARAK DÜKKÂN PROJEMİZ VAR 
“Bilgin inşaat olarak şu anda bizim Marmaracık Bölgesi’nde bir dükkân projemiz var, orada 12 tane dükkan yapıyoruz” diyen Bilgin Üzüm, “Yurt dışından dahi Çorlu’ya gelen küçük sanayicilerle karşılaşıyorum. Büyük bir talep var. Sanayi sitesinin İstanbul’da metrekaresi örneğin 800 liraysa burada 400 lira, şu an projemiz devam ediyor, ruhsat aşamasında. Şu an Emlak Konutları bölgesinde 2 dönüm 500 metrekare üzerinde 10 daire 2 villa yapıyoruz. Geniş bir peyzaj alanı olacak. Emlaklar bölgesi bunun için uygun bir bölge. Önerler Mahallesi’nde villa projemiz olacak. Şu anda villaya büyük bir talep var” dedi. 
İMDAT ŞAHİN