• Metal Sektöründe Anlaşmaya Varıldı
  • Metal Sektöründe Anlaşmaya Varıldı
  • Metal Sektöründe Anlaşmaya Varıldı
  • Metal Sektöründe Anlaşmaya Varıldı
  • Metal Sektöründe Anlaşmaya Varıldı
Çorlu Güncel

Metal Sektöründe Anlaşmaya Varıldı

  • 12 Ocak 2022
  • 767 Kez Okundu

Aylardır metal işçileri ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası arasında devam eden MESS Toplu İş Sözleşmesi görüşmesinde anlaşmaya varıldı.

Metal İşçileri ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası arasında devam eden Toplu İş Sözleşmesi ilk altı ay için yüzde 27,44, ikinci altı ay için ise yüzde 30 zam oranıyla anlaşma sağlandı. MESS görüşmelerinden anlaşmayla ayrılan Birleşik Metal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever gelişmeleri gazetemize değerlendirdi. İlk altı ay için yüzde 27,44 oranında zam alındığını ikinci altı ay için ise yüzde 30 zam alındığını kaydeden Beyhan Vatansever yıllık olarak yüzde 57 oranında zam alındığını belirtti. 
İLK ALTI AY İÇİN YÜZDE 27,44 ZAM ALDIK
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası ile yapılan görüşmeleri değerlendiren Birleşik Metal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever, “MESS Toplu İş Sözleşmesi sürecine 12 Ekim 2021 tarihinde yapmış olduğumuz ilk toplantıyla başladık. 5 toplantı gerçekleştirdik, anlaşma sağlanamayınca arabulucuya gittik, 12 Aralık itibariyle arabulucu tutanağı tutuldu, daha sonra grev süreci başlamış oldu. Bu süreçte MESS ile iki defa toplantı daha yaptık. İlk teklifi olan yüzde 12’lik teklifini yüzde 17’ye çıkarmıştı. Bir sonraki toplantıda da yüzde 17’lik teklifi yüzde 21’e çıkardı. Daha sonra Birleşik Metal İş Sendikası Başkanlar Kurulu’nu topladık ve bu teklifin de yeterli olmadığına kanaat getirdik. İşyerlerine döndük ve grev kararı aldık. 14 Ocakta greve çıkacaktık. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası bunun üzerine bir çağrı daha yaptı, bu çağrı üzerine gittiğimizde en son Salı günü yaptığımız toplantıda uzun görüşmeler sonrasında ilk altı ay için MESS ortalamasında yüzde 27,44 zam almış olduk. İlk altı ay için bu böyle, ikinci altı ay için ise yüzde 30’u garantileyecek şekilde, yüzde 30 zam aldık. Yüzde 30’un altında enflasyon çıkarsa yüzde 30 zam oranı belirlendi, yüzde 30’un üzerinde enflasyon çıkarsa yine çıkan enflasyon oranında zamlar yansıtılacak. Bir yıl içerisinde yüzde 67’ye denk gelen bir zam alınmış oldu” ifadelerini kullandı.  
SOSYAL YARDIMLARA DA YILLIK YÜZDE 35 ZAM YAPILDI
“Biz işyerlerimizi son toplantıya gitmeden önce dolaştık, arkadaşlarımızın bize söylediği bizi yüzde 25’in üzerine çıkartırsanız bu 26 olur, 27 olur, buna arkadaşlarımızda onay verdi” diyen Beyhan Vatansever, sosyal yardımları da değindi. Konuşmasını sürdüren Beyhan Vatansever, “Bizim bunun dışında talep ettiğimiz sosyal yardım maddeleri de vardı. Sosyal Yardım konusunda da yüzde 35 oranında biz artış sağladık. Sosyal yardımlara yıllık yüzde 35 zam verildi, sadece Kurban Bayramı parasına yüzde 75 zam sağlamış olduk. Yıllık erzak çeki olarak yıllık 400 lira 400 lira olarak erzak çeki aldık” dedi.  
ARKADAŞLARIMIZ ÜCRET ZAMMINI MEMNUNİYETLE KARŞILADI 
“Almış olduğumuz bu ücret zammı gayet memnuniyetle karşılandı” diyen Birleşik Metal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever, “Bizim talebiz yüzde 31, 89 idi, 27, 44 MESS ortalaması zam alındı. Bazı işyerlerinde yüzde 28, yüzde 29 olan işyerleri de var. En düşük arkadaşımızın yıllık 3 bin 700 ile 5 bin 800 lira net maaş olarak yansıyacak. Arkadaşlarımız bu zam oranlarından dolayı memnun” dedi. 
İMDAT ŞAHİN