• Di̇sk Atatürk Meydanı'nda Açıklama Yaptı “Geçi̇nemi̇yoruz”
  • Di̇sk Atatürk Meydanı'nda Açıklama Yaptı “Geçi̇nemi̇yoruz”
  • Di̇sk Atatürk Meydanı'nda Açıklama Yaptı “Geçi̇nemi̇yoruz”
  • Di̇sk Atatürk Meydanı'nda Açıklama Yaptı “Geçi̇nemi̇yoruz”
  • Di̇sk Atatürk Meydanı'nda Açıklama Yaptı “Geçi̇nemi̇yoruz”
Çorlu Güncel

Di̇sk Atatürk Meydanı'nda Açıklama Yaptı “Geçi̇nemi̇yoruz”

  • 02 Aralık 2021
  • 1267 Kez Okundu

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Çorlu Atatürk Meydanda basın açıklaması yaparak “Geçinemiyoruz” diye haykırdı.


DİSK’e bağlık Birleşik Metal İş Sendikası Trakya Şubesi’ne bağlı işçiler ve DİSK’in diğer sendikaları bir araya gelerek Atatürk Meydanı’nda asgari ücret ve hayat pahalılığıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamayı işçiler adına DİSK Bölge Temsilcisi Salim Şen okudu. Birleşik Metal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever’de asgari ücretin 5 bin 200 lira olması gerektiğine vurgu yaptı. Birleşik Metal İş Sendikası’na bağlı işçilerin yoğun katıldığı basın açıklamasında işçiler ‘geçinemiyoruz’ diye haykırdı. 
İŞSİZLİK, PAHALILIK, ZAMLAR, FATURALAR BELİMİZİ BÜKÜYOR!
DİSK Bölge Temsilcisi Salim Şen’in yaptığı açıklamada: “Artık yeter! Geçinmek istiyoruz! İşsizlik, pahalılık, zamlar, faturalar belimizi büküyor. Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz, bu ülkenin ekonomisini biz büyütüyoruz ama geçinemiyoruz. Borçla yaşamaya çalışıyoruz. Patronlardan çok vergi veriyoruz. İşyeri işyeri, meydan meydan dertlerimizi anlatıyoruz. Milyonlarca işçi adına, emekçi adına, emekli adına, geçinemeyenler, barınamayanlar, iş bulamayanlar adına haykırıyoruz. Ekonomik krizin ve pandeminin ağır yükünü biz taşıyoruz. Her sabah yeni zamlara uyanıyor, her gün yoksullaşıyoruz. Üstüne üstlük son günlerde dövizin hızla artışıyla ekmek aslanın ağzından midesine indi. Ülkeyi yönetenler "dövizden size ne” diyorlar. Bizim aklımızla dalga geçmeyin! Biz Türk Lirası kazanıyoruz, döviz kuru arttıkça iğneden ipliğe her şeye zam geliyor. Türk Lirası değer kaybettikçe her gün daha da yoksullaşıyoruz. Biz ayrıcalıklı 3-5 müteahhit şirket değiliz. Döviz geliri garantili ihaleleri biz almadık. Evet, döviz yükseldikçe onlar kazanıyor. Ülkenin kaynaklarını ucuza kapatmaya gelen petrol prensleri kazanıyor. Peki, kim kaybediyor. Türk Lirası değer kaybettikçe, biz kaybediyoruz. Emeğimiz ucuzluyor, satın alma gücümüz azalıyor. Ülkeyi yönetenler Türk Lirasının değer kaybetmesi ile övünüp buna "kurtuluş savaşı” diyorlar. Oysa paramız değer kaybettikçe bu ülke daha yoksul ve daha bağımlı hale geliyor” dedi. 
BUGÜN ÜLKEMİZE, EMEĞİMİZE SAHİP ÇIKMAK YURTSEVERLİĞİN GEREĞİDİR
Konuşmasını sürdüren Salim Şen, “Türkiye Avrupa'nın en düşük asgari ücretinde Arnavutluk ile yarışıyor. "Türk Lirası değer kaybedince ücretler azalacak, rekabet gücümüz artacak, yabancı sermaye Türkiye'ye akacak" diyorlar. Yok, öyle yağma! Bu ülke, bu halk, bu ülkenin işçi sınıfı satılık değildir. Yabancı sermaye için, petrol prensleri ve kralları için "kelepir emek kelepir memleket” diye tezgâh açanlara direneceğiz! TL ucuzlasın, emek ucuzlasın, memleketin taşı toprağı ucuzlasın tezgâhını bozacağız! Bugün ülkemize, emeğimize sahip çıkmak yurtseverliğin gereğidir. Hepinizin bildiği gibi Aralık ayı her yıl asgari ücretin belirlendiği aydır. Milyonlarca aileyi yakından ilgilendiren 2022 yılı asgari ücretinin belirlenmesi için görüşmeler bugün itibari ile başlıyor. Bizde bugün sizlere Çorlu Atatürk Meydanında Türkiye’nin asgari ücret gerçeklerini paylaşacağız; Gerek 2018’den bu yana devam eden ekonomik kriz gerek Covid-19’un yaratmış olduğu iş ve gelir kayıpları, gerekse son aylarda giderek tırmanan fiyat artışları geniş emekçi kesimlerin alım gücünü düşürmüş ve pahalılığı en önemli toplumsal sorunlardan biri haline getirmiştir” dedi. 
EMEKÇİLERİN TEMEL SORUNU GEÇİNMEK 
“Bugün Türkiye’de geçinebilmek emekçilerin en temel sorundur. Pahalılığın panzehiri ücretlerin ve emek gelirlerinin artırılmasıdır” diyen DİSK Bölge Temsilcisi Salim Şen, “Bu nedenle 2022 yılı asgari ücreti için oldukça güçlü bir beklenti oluşmuştur. Bu talep sonuna kadar haklıdır ve insanca bir yaşamı olanaklı kılan asgari ücret artışı mümkündür. Asgari ücret düzeyi şu anda açlık sınırının altındadır. 10 bin TL’yi aşan yoksulluk sınırı ile asgari ücret arasında ise büyük bir uçurum vardır.  TL’nin hızla değer kaybetmesi nedeniyle asgari ücret dolar cinsinden son 15 yılın en düşük düzeyine gerilemiştir. Böylece Türkiye işgücü maliyeti açısından tekrar bir “ucuz emek cenneti” haline gelmiş, getirilmiştir. Bugün asgari ücret dediğimizde sınırlı bir işçi kesiminin değil milyonların ücretini konuşuyoruz. Asgari ücret memleket ücreti haline gelmiştir. Asgari ücret ülkemizde uluslararası standartların aksine işçinin ailesi hesaba katılmadan sadece işçinin kendisi için hesaplanmaktadır” dedi. 
ASGARİ ÜCRET 5 BİN 200 LİRA OLMALI  
Taleplerini sıralayan DİSK Bölge Temsilcisi Salim Şen, “Asgari ücret ülkemizde en düşük ücret değil ortalama ücret haline gelmiştir. Asgari ücret tespitinde bu gerçek dikkate alınmalıdır. Asgari ücret sadece işçinin kendisinin değil ailesinin de geçim şartları dikkate alınarak adil bir düzeyde saptanmalıdır. Asgari ücret baskılanmış ve güdümlü resmi enflasyona göre değil geçim şartlarına ve ekonomik büyümeye göre saptanmalıdır. Dar gelirlilerin gıda enflasyonu ile kişi başına ekonomik büyüme asgari ücret artışında esas alınmalıdır. Asgari ücret net ödenmelidir. Ücretlerin asgari ücret kadar kısmından vergi alınmamalı ve asgari ücretliye bütçeden sosyal güvenlik pirim desteği sağlanmalıdır. Asgari ücret sonrası ücretlere uygulanacak vergi dilimi yüzde 10 olmalıdır. Vergi dilimlerine uygulanacak tarife enflasyon, ekonomik büyüme ve yeniden değerleme oranları dikkate alınarak saptanmalıdır. Asgari ücret artışında yoksulluk sınırı bir kıstas olarak dikkate alınmalı ve hanede iki çalışan olması varsayımından hareketle asgari ücret yoksulluk sınırının yarısı civarında olmalıdır. Asgari ücret saptanırken bütün ücretlerde iyileşme sağlayacak vergi ve pirim desteği sağlanmalıdır. En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyinde olmalıdır. Diğer emek gelirlerindeki artışlar (ücretler, maaşlar, yevmiyeler ve emekli aylık ve gelirleri) asgari ücret artışının altında kalmamalıdır. Sendikalaşma ve toplu pazarlık önündeki engeller kaldırılmalı ve böylece Türkiye bir asgari ücretliler toplumu olmaktan çıkarılmalıdır. Peki asgari ücret ve diğer ücretler ne kadar olmalıdır? Buna dair taleplerimiz de şu şekildedir. Ücretlerin asgari ücret kadar kısmı için 1.000 TL tutarında vergi ve pirim indirimi sağlanmalıdır. Bu destek Hazine tarafından karşılanmalıdır. Böylece bütün çalışanların ücretlerinde 1.000 TL iyileştirme mümkün olacaktır. Emekli aylıklarının alt sınırı en az asgari ücret kadar olmalıdır. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim şartlarını belirleyen yoksulluk sınırının Kasım 2021 itibarıyla 10 bin 200 TL’yi aştığını da dikkate alırsak; tüm bu nedenlerle gerek yoksulluk sınırı gerek gıda fiyatları artışı ve gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında 2022 yılında asgari ücreti en az net 5.200 TL olmalıdır. Değerli mücadele arkadaşlarım; bütün bu taleplerimizi sıralarken buradan bir kez daha haykırıyoruz: Yoksulluğa ve emeğimizin ucuzlatılmasına teslim olmayacağız” ifadelerini kullandı. 
İMDAT ŞAHİN