• Engelli Bireylerin Yaşadıkları Sorunları Dile Getirdi
  • Engelli Bireylerin Yaşadıkları Sorunları Dile Getirdi
Çorlu Güncel

Engelli Bireylerin Yaşadıkları Sorunları Dile Getirdi

  • 02 Aralık 2021
  • 1358 Kez Okundu

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle açıklama yapan Tekirdağ Otizm Ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği (TOBDESDER) Başkanı Aysel Ergüney, engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekti.


3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün önemine dikkat çeken Ergüney otizmli çocukların sorunlarını sıraladı. Ailelerin yaşadıkları sorunları da anlatan Aysel Ergüney otizmli bireyler ve engelli bireyler için Yatılı Yaşam Merkezlerinin kurulması gerektiğine vurgu yaptı. 
3 Aralık Dünya Engelliler Günü için açıklama yapan Aysel Ergüney, “Birleşmiş Milletler tarafından engellilerin toplumsal yaşama tam ve diğer bireylerle eşit katılım sağlanmalarına ilişkin çalışmalar yürütülmüş ve bu kapsamda engellilerin sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek için 3 Aralık, 'Uluslararası Engelliler Günü' olarak ilan edilmiştir. Sivil Toplum Örgütleri’nin her yıl düzenlenen etkinliklerde eğitim, sağlık, çalışma hayatı gibi alanlarda fırsat eşitliği sağlanması ve farklılıklara saygı gösterilmesi konusuna dikkat çekilerek toplumsal farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır” ifadelerine yer verdi. 
OTİZMLİ BİREYLERİN EĞİTİMDE YAŞADIKLARI SORUNLARA DEĞİNDİ 
“Otizmli bireyin gelişimi, sosyalleşmesi için tek seçenek bire bir eğitim. Onun da haftada sadece iki saati devlet tarafından destekleniyor. Oysa kırk saatlik eğitimle ancak gelişme kaydedebilirler. Ayrıca kaynaştırma programı ile diğer öğrencilerle birlikte eğitim gören öğrencilerin durumu da hiç iç açıcı değil” diyen TOBDESDER Başkanı Aysel Ergüney, “Öğretmenler otizm konusunda bilgi sahibi olmadıkları için kaynaştırma eğitiminden de beklenen fayda elde edilemiyor. Hem öğretmen hem de diğer çocukların ebeveynleri tarafından otizmlilerin sınıfta istenmemeleri durumu ile karşılaşan aileler… Otizmli çocukların, kaynaştırma sınıflarına uyumunu sağlamak üzere kolaylaştırıcı kişi/gölge öğretmen uygulaması var. Ancak bu kişinin ücretini aile karşılamak durumunda. Bunu kaç aile karşılayabilir” dedi. 
YATILI YAŞAM MERKEZLERİ KURULMALI 
“Otizmli çocukların ebeveynlerinin kendilerine birkaç saatlik yaşam alanı kalması için yerel yönetimlerin gündüz bakım evleri açması gerekiyor” diyen Aysel Ergüney, “Bu konuda başarılı çalışmalar yapan yerel yönetimler tüm Türkiye’ye örnek olmalı.  Türkiye’de yatılı otizm ve rehabilitasyon merkezi sayısı yeterli değil. Mevcut olanlar ise rehabilitasyondan çok bakımevi gibi hizmet veriyorlar. Ailelerin benden sonra çocuğuma kim bakar endişelerini artık görmek gerek. Projesi yapılmış olan Marmara Ereğlisi Yatılı Engelli Bakım Merkezi’nden otizmli bireylerin de faydalanabileceği düzenleme yapılmalıdır. Bu merkezlerde sosyal, kültürel ve sportif aktiviteler yapılarak nitelikli yaşam sürdürmeleri ve iş atölyeleri vasıtasıyla üretkenlikleri sağlanmalıdır. Yıllardır kaynak yetersizliği gerekçesiyle inşaatına başlanmamış projeye ilgili kamu kurumlarınca öncelik verilmesini talep ediyoruz” dedi. 
İMDAT ŞAHİN