• İşçiler Gözünü Asgari Ücrete Dikti!
Çorlu Güncel

İşçiler Gözünü Asgari Ücrete Dikti!

  • 24 Kasım 2021
  • 833 Kez Okundu

Milyonlarca işçi Aralık Ayı’nda başlayacak asgari ücret görüşmelerine gözünü dikerken, Belediye İş Sendikası Trakya Şube Başkanı İbrahim Özçelik işçilerin yaşadıkları sorunlar ve asgari ücretle ilgili gazetemize konuştu.



İnsanca yaşamak istediklerini belirten İbrahim Özçelik, çoluk çocuğumuzun geleceğini düşünmeyi bıraktık karnını doyuramıyoruz” dedi. Konuşmasını sürdüren Özçelik son gelen zamlarla birlikte cebimizdeki 100 liranın 50 lirası eridi diyerek zamların sağanak halinde geldiğini belirtti. Asgari ücret görüşmelerinin Aralık Ayı’nda başlayacağını ifade eden Belediye İş Sendikası Trakya Şube Başkanı İbrahim Özçelik, “2022 yılında uygulanacak olan Asgari Ücretin belirlenmesi için Aralık ayının ilk haftası çalışan tarafı olarak konfederasyonumuz Türk-İş’in de içinde yer aldığı Asgari Ücret Komisyonu toplanarak çalışmalarına başlayacaklardır” ifadelerine yer verdi. 
SORUN MASADA GERÇEĞİ YANSITMAYAN RAKAMLAR ÜZERİNDEN HESAP YAPILMASI 
“Geçtiğimiz hafta Konfederasyonumuz tarafından davet edilen Disk ve Hak-İş Konfederasyonları ile yapılan toplantı sonucu görüşleri alınarak 2022 yılı asgari ücretin belirlenmesi sürecinde izlenecek yol haritası ile bu süreçte temel alınacak ilkeler konusunda teknik düzeyde çalışmalar yapılması konusunda kararlar alınmıştır” diyen Belediye İş Sendikası Trakya Şube Başkanı İbrahim Özçelik, “Komisyonda; çalışan temsilcisi adına Türk-İş, işveren temsilcisi adına TİSK ile hükümet adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan oluşan 15 kişi yer almaktadır. Her yıl belirleme sürecinde yaşanan en büyük sorun masada gerçeği yansıtmayan rakamlar üzerinden hesap yapılmasıdır. Resmi veri olarak kabul edilen TÜİK tarafından belirlenen oran ve rakamların reel ekonomiyle bir bağının olmaması, tüm bordrolu çalışanları her geçen gün fakirleştirerek geçinmeyi daha da imkansız hale getirmektedir. Gelir vergisiyle kazancımıza ortak olan hükümet, geriye kalan alın terimizi de gerçek dışı düşük enflasyon oranıyla cebimizden çekmektedir” dedi. 
CEBİMİZDEKİ 100 LİRANIN 50’Sİ ZAMLARLA ERİDİ 
Konuşmasını sürdüren İbrahim Özçelik, “Yıllardır geçinemiyoruz diye haykırıyoruz, dinleyen yok. Artık nefes alamıyoruz! Çoluk çocuğumuzun geleceğini düşünmeyi bıraktık karnını doyuramıyoruz. Bizler ekonomist değiliz, siyasetçi de değiliz, ülkeyi yönetmeye de niyetimiz yok. Ancak, bu ülkede emeği ile alın teri ile yaşayan ve kazancı eline geçmeden vergisi alınan bizler insanca yaşamak istiyoruz. Cebimizdeki 100-TL’nin son bir yılda gelen zamlarla 50-TL’si eridi. Resmi veri olarak kabul edilen TÜİK’e göre 20-TL’si erimiş? Karaborsanın hortladığı, zamların sağanak halinde yağdığı, açlığın hat safhaya ulaştığı bugünlerde yaşanan hayat pahalılığından hiç mi haberleri yok bu arkadaşların? Dünya da küresel bir kriz yaşanıyor, ekonomisi güçlü ülkeler dahi ekonomilerinde ciddi kriz yaşarken hesaplama yöntemleri değiştirilerek büyüdüğü açıklanan ülkemizdeki ekonomi ne kadar gerçekçi? Eğer ki büyüyen bir ekonomi varsa vergilerle beli doğrulmayan biz emekçiler bu refah payından neden faydalandırılmıyoruz? Ekonomide, bile bile alınan yanlış kararların bedelini niçin bizler ödemek zorundayız? Reel alım gücü ve reel ücreti belirleyen enflasyon oranının gösterilmeyen kısmını nasıl karşılayacağız? İktidarıyla, muhalefetiyle bu ülkeyi yöneten ve yönetmeye aday olan tüm siyasilerin çalışma hayatı için cevaplaması gereken bu soruların cevapları var mıdır?” dedi. 
TEK AMACIMIZ İNSAN ONURUNA YAKIŞIR HAYAT YAŞAMAK
“Çalışma hayatının temelini oluşturan ve her yıl asgari ücreti belirleyen komisyondan çıkan kararın adil olmadığı haklı nedenlerle eleştirilmektedir” diyen Özçelik konuşmasını sürdürdü: “Bu sebeple tüm işçi konfederasyonlarının da bu sürece etkin bir şekilde dahil olasını ve destek vermesini istiyoruz. Çünkü adil bir kararın beklendiği komisyonun çalışan temsilcisi olarak konfederasyonumuzun etkisi 5 oy. Buna karşılık işveren ve hükümetin 10 oyu bulunmaktadır. Bu komisyondan işçi lehine kararın çıkması ancak işçilerin bilinçli desteği ile vereceğimiz mücadelerle gerçekleşir. Tek amacımız var insan onuruna yakışır bir hayat yaşamak ve geleceğimize daha güzel bir çalışma hayatı bırakmak” dedi. 
İMDAT ŞAHİN