• Omurtak Caddesi'nin Yayalaştırılmasına Esnaf Ne Dedi?
  • Omurtak Caddesi'nin Yayalaştırılmasına Esnaf Ne Dedi?
  • Omurtak Caddesi'nin Yayalaştırılmasına Esnaf Ne Dedi?
  • Omurtak Caddesi'nin Yayalaştırılmasına Esnaf Ne Dedi?
  • Omurtak Caddesi'nin Yayalaştırılmasına Esnaf Ne Dedi?
Çorlu Güncel

Omurtak Caddesi'nin Yayalaştırılmasına Esnaf Ne Dedi?

  • 09 Kasım 2021
  • 878 Kez Okundu

Çorlu Belediyesi tarafından yayalaştırma planları yapılan Omurtak Caddesi esnafı yayalaştırmayla ilgili görüşlerini gazetemizle paylaştı.


Çorlu Belediyesi Kasım Ayı Meclis toplantısında Omurtak Caddesi’nde belli bir güzergâhın yayalaştırılması için Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’a Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile görüşülmesi için yetki verdi. Atatürk Meydanı’ndan Eski Hükümet Konağı’nın olduğu kısma kadar Omurtak Caddesi’nin yayalaştırılması planlanırken cadde esnafı gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Cadde esnafı, “gerekli düzenlemelerle birlikte yayalaştırılmasının doğru olacağını vurgu yaptı. Alternatif yol güzergahlarının ve otoparkların yapılmasıyla birlikte Omurtak Caddesi’nin yayalaştırılmasının Çorlu’ya fayda sağlayacağını belirten cadde esnafı, Türkiye genelinde çoğu ilde ana caddelerin yayalaştırıldığını belirtti.  
ÖZÜNDE YAYALAŞTIRMANIN GÜZEL OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ
Gazetemize konuşan cadde esnaflarından aynı zamanda Çorlu Çarşı Platformu sözcüsü Cem Mustafa Erdurur, “Biz platformu kurduğumuzda 2 sene önce yaptığımız çalıştayda da çıkan bir sonuçtu bu. Yalnız burada bazı soru işaretleri var. Alternatif yollar planlanmadan yapılırsa sancılı bir süreç olacak. Bu hareket bu eylem güzel, belli bir süre alışma belli bir süre sancılı bir dönem olacak halkın bu duruma alışmasıyla ilgili, bu konuda kararlı olmak gerekiyor. 2’inci bir konuda halk yolda yürümeye başladığında motorlu kuryeler ne olacak. Şu an çok büyük bir sıkıntı. Kapıya yemek getiren kurye nereden gelecek şimdi halkın arasında yaptıkları gibi rüzgar gibi gelip geçecekler mi? En önemli meselelerden bir tanesi otoparkların planlanması, yani 20 metre bile yürümekten imtina eden bir kitlemiz var. Bu insanların araçlarını rahatlıkla bırakıp gelebilecekleri otoparklara ihtiyaç var. Bununla ilgili 4 nokta var, bir tanesi eski hükümet konağının olduğu yerin hızlı bir şekilde otopark olması gerekiyor. Atatürk Meydanı’ndaki ve belediye binasının arka tarafındaki otoparkın revize edilip en azından bir tanesinin katlı otopark yapılması gerekiyor. Yine Santral Mevkii’ndeki otoparkın iyileştirmesi şart. Bunlar yapıldığı takdirde bu iş sancısız geçecektir, aksi takdirde ağrı kesici vermeden diş çekmeye benzer bu iş. Bir önemli hususta şehrin ruhsatlandırılmasının çok iyi yapılması gerekiyor. Caddeye baktığınız zaman en çok görülen dükkân telefon ve banka yani gelgeç dükkânlar, yani kalıcı işletmelere ihtiyaç var. Kafeler, pastaneler, oturulabilir zaman harcanabilecek yerlerin yavaş yavaş buraya kazandırılması lazım. Yayalaştırmayı yapan yerler var, Lüleburgaz, Silivri Sahil var, Süleymanpaşa var. Özünde biz sürecin güzel olacağını düşünüyoruz, sürecin daha sancısız olması için belirttiğimiz hususların çözülmesi gerekiyor” dedi. 
HER ŞEHİRDE TRAFİĞE KAPALI CADDELER VAR
Cadde esnaflarından Hamza Yapıcı yaptığı değerlendirmede: “Bu caddeyi hareketlendirmek ve bu esnafın işlerini biraz kolaylaştırmak için İstiklal Caddesi gibi, Kırkalareli’nde de yayalaştırılmış çok güzel bir cadde var, trafiğe kapalı, insanların alışverişlerini rahatça yapabildiği yerler var. Trafik işin içine girdiği gibi yayalar için çok zorlu bir yer halini alıyor caddeler. Omurtak Caddesi’nin yayalaştırılması hem esnaf açısından vatandaşlar açısından çok daha kolay ve güzel olacak. İnsanların oturabildiği, zaman geçirebildiği müzisyenlerin olduğu, bir yer haline gelmesini istiyoruz” dedi. 
OTOPARK SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR
“Esnaf açısından çok önemli, vatandaşların alışveriş yapabildiği düzenli bir cadde olduğu sürece esnafa çok faydası olacaktır” diyen Omurtak Caddesi esnaflarından Yiğit Sevim, “Otopark sorununun çözülmesi gerekiyor.  Nasıl AVM’lerde aşağı aracını park edip alışveriş yapılıyorsa burada da otoparkların yeteri kadar olması gerekiyor. Çarşıda birçok sektörden esnaf var, herkes için güzel olur” dedi. 
TÜRKİYE’NİN ÇOĞU YERİNDE İŞLEK CADDELER TRAFİĞE KAPALI 
Cadde esnaflarından Mehmet Ayaz da yayalaştırmaya olumlu baktığını belirtti. Ayaz, “Omurtak Caddesi’nde park sorunumuz var. Arabamızı park edecek bir yer bulamıyoruz. Burası trafiğe kapatılsa tabi seviniriz ama buradaki otopark sorununun çözülmesi gerekiyor. Yayalaştırma olumlu olacaktır” dedi. Muhammet Yalçın ise yaptığı açıklamada: “Otopark sorumuzu var, buradaki en büyük sorunumuz bu. Bazı noktalarda otopark sorunu yok ama bizim cadde üzerinde otopark sorunumuz bulunuyor. Esnaf olarak bize geri dönüşümü çok güzel olur yayalaştırma olduğu zaman. Olumlu bakıyorum” dedi. Cadde esnaflarından Hakan Özdemir ise yaptığı açıklamada: Türkiye’nin her yerinde artık ana caddeler hep kapalıdır. Vatandaşın daha iyi alışveriş yapması ve esnafın memnun olması için ana caddeler kapatılıyor. Otopark sorununun çözülmesi gerekiyor. İşlek caddelerde çoğu yer trafiğe kapalıdır. Sadece ana cadde Çorlu’da trafiğe açık diğer şehirlerin hepsinde kapalıdır. Belli saatlerde esnafın malını indirmesi için yol trafiğe açılmalı sonrasında ise kapatılmadır” dedi. Ayaz Almaç ise yaptığı açıklamada: “uzun bir süredir yayalaştırma için bekliyoruz. Buranın yürüyüş yolu olması için bence yapılmalıdır. Mal indirmek için belli saatlerde trafiğe açılmalı, şu anda mal indirmekte gerçekten güçlük çekiyoruz. Katlı otopark yapılabilir” dedi.
ALTERNATİF YOLLAR VE OTOPARKLAR HAZIRLANIRSA FAYDALI OLACAKTIR  
Omurtak Caddesi esnaflarından aynı zamanda Çorlu Esnaf ve Girişim Derneği (ÇEGİD) Yönetim Kurulu üyesi Kubilay Çetinkaya yaptığı açıklamada: “Çok uzun yıllardır aslında hayalimiz olan bişşeydir, yayalaştırma. Gerçekten güzel bir proje doğru çalışmalarla Çorlu’ya ayrı bir katkısı olacaktır. Bizim esnaf olarak korkumuz alternatif yol güzergahı özellikle şehrin deniz tarafı değil Çerkezköy’e olan kısımda iki tane ciddi geniş bulvar yoluna ihtiyaç duyuluyor. Bunların hazırlığının yapılmadan cadde trafiğe kapatılırsa içinden çıkılmaz bir trafik karmaşasının olacağından endişe duyuyoruz. Bu kargaşa ise esnafın işlerinin kötüye gitmesine neden olacak. Çorlu esnafının sıkıntılarının en başında yıllardır bizden alışveriş eden müşterilerimizin araç parkı sorunu sebebiyle artık çarşı merkezine inmeyişi. Katlı otoparklar yapılmadığı sürece düz alana çekilen araçlar bu park problemini çözemeyecek. Çerkezköy’de bir tane katlı otopark yapılıyor çok güzel, Çorlu’da belli noktalarda katlı otoparkın yapılabileceğini görüyoruz. Buna imkan tanıyacak alan imkanlar mevcut. Alternatif yollar hazırlanmadan yayalaştırılacak olan cadde karmaşaya neden olacaktır. Alternatif yollar hazırlandıktan ve otoparklar hazırlandıktan sonra buralar yayalaştırılıyorsa Çorlu’ya ciddi faydası olacaktır” dedi. 
İMDAT ŞAHİN