• Tarihi Çorlu Evine İlginin Artırılması Gerekiyor
  • Tarihi Çorlu Evine İlginin Artırılması Gerekiyor
Çorlu Güncel

Tarihi Çorlu Evine İlginin Artırılması Gerekiyor

  • 06 Kasım 2021
  • 808 Kez Okundu

26 Şubat 2019 tarihinde açılan Tarihi Çorlu Evi’ne ilgi maalesef istenilen düzeyde olmadı. Kültür sanatla ilgilenen vatandaşlar belediyelerin ilgiyi artıracak girişimlerde bulunması gerektiğini vurguladı.

2003 yılında Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca sivil mimarlık örneği olarak tescillenen, 2012 yılında Çorlu Belediyesi’nce kamulaştırılan, 2016 yılında yine Çorlu Belediyesi tarafından hazırlanan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesinin Koruma Kurulunca onaylatılmasının ardından restorasyonu 2018 yılında Tekirdağ Büyükşehir Belediye’si tarafından tamamlanan Tarihi Çorlu Evi ilgi bekliyor. Çok az kişinin ziyaret ettiği Tarihi Çorlu Evi’ne belediyenin girişimleriyle ilginin artırılması gerekiyor. 
MİLYONLARCA LİRA HARCANARAK YAPILDI
Cemaliye Mahallesi Hastane Çeşme Sokak'ta bulunan, Rum bir doktora ait ve 150 yıllık geçmişe sahip olduğu tahmin edilen Doğanca Evi'nin Cumhuriyet dönemindeki yeni sahibi Doğanca ailesi oldu. Bir dönem askerlik şubesine ev sahipliği yapan bina, 2003 yılında Edirne Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından 2. grup mimarlık örneği olarak tescil edildi. Söz konusu bina Çorlu Belediyesi tarafından kamulaştırıldı ve restorasyon projesi hazırlandı. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanarak 26 Şubat 2019 açılışı yapıldı. 26 Şubat 2019 yılında açılan Tarihi Çorlu Evi’nin açılmasının üzerinden neredeyse 3 yıl geçti. Cemaliye Mahallesi’nde bulunan Tarihi Çorlu Evi’nin ziyaretçi sayısı ise çok az. Eski yapı mimarisiyle yapılan ve Çorlu Halkı’nın hizmetine sunulan Tarihi Çorlu Evi’ne milyonlarca lira harcandı. Çorlulu vatandaşların ve dışardan gelen vatandaşların ziyaretine sunulan Tarihi Çorlu Evi çok fazla ilgi görmüyor. 
BELEDİYE İLGİYİ ARTIRMAK İÇİN GİRİŞİMLERDE BULUNMALI 
Çorlu’daki kültür sanata ilgili olan vatandaşlar gazetemize değerlendirmede bulunarak belediyelerin ilgiyi artırmak için girişimlerde bulunması gerektiğini vurguladı. Vatandaşlar, “Tabi pandemi dönemini yaşıyoruz ama Balmumu Müzesi’ne ve Atatürk Evi’ne ilgi buradan çok yüksek. Tarihi Çorlu Evi’nin bulunduğu yerde kenarda kalıyor. Çorlu Belediyesi’nin özellikle burayla ilgili ilgi artıracak girişimlerde bulunmalı” dedi. 
İMDAT ŞAHİN