• “Vakalar Yükseliyor, Rehavete Kapılmayalım”
  • “Vakalar Yükseliyor, Rehavete Kapılmayalım”
  • “Vakalar Yükseliyor, Rehavete Kapılmayalım”
  • “Vakalar Yükseliyor, Rehavete Kapılmayalım”
Tekirdağ

“Vakalar Yükseliyor, Rehavete Kapılmayalım”

  • 03 Kasım 2021
  • 3862 Kez Okundu

Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan pandemiyle ilgili gazetemize konuştu. Vakaların yükseldiğini kaydeden Kalkan, aşılamada Tekirdağ’ın geldiği noktaya da değindi. Tedbirlere ilk gün ki gibi uyulması gerektiğinin altını çizen Kalkan, maske mesafe ve temizlik kurallarını da hatırlattı.

 
Vaka sayılarını paylaşan Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan yüz binde 190 olan vaka sayılarının 219’a çıktığını belirtti. tedbirlere ilk gün ki gibi uyulması gerektiğinin altını çizen Ali Cengiz Kalkan vatandaşları rehavete kapılmamaları noktasında uyardı. Maske mesafe ve hijyen konusunda da uyarıda bulunan Ali Cengiz Kalkan aşılamada Tekirdağ’ın tek dozda yüzde 94 olduğunu ikinci doz aşılamada ise yüzde 79 seviyesinde olduğunu belirtti. iki doz aşı olan vatandaşlarında 3 doz aşılarını yaptırması gerektiğinin altını çizen Kalkan antikor düzeylerinin yükselmesi gerektiğini vurguladı. 
İKİNCİ DOZ AŞILAMADA YÜZDE 79 SEVİYELERİNDEYİZ 
Pandemi süreciyle ilgili gazetemize konuşan Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, “Tek doz aşılamada Tekirdağ İlimiz yüzde 94’ler seviyesinde iki doz aşılamada ise yüzde 79’lardayız. Bu aşılamalar Türkiye genelinde görece yüksek sayılardır. Biz her zaman şunu söylüyoruz, en iyi iyinin düşmanıdır diyoruz. Daha iyi olmamız gerekiyor. Bütün vatandaşlarımızın genç yaşlı özellikle de gençlerimizin bu dönem dikkat kesilerek mutlak suretle aşılamalarının tamamlamalarını bekliyoruz. Hedef nüfusumuzda aşıdan imtina eden yüzde 4-5 ikinci aşıda da ise yüzde 10’luk bir kesim var. Dolayısıyla bu kesimdeki vatandaşlarımızın aşılanmalarıyla kışı daha iyi atlatabileceğimizi düşünüyorum” dedi.  
GRİP SALGINI DA ÇOK YAYGIN ÇOK DİKKATLİ OLUNMALI 
“Özellikle mevsimsel grip salgınlarının yaygın olduğu bir dönem, bu dönemde de çok dikkatli olunması covid 19 içinde artı yararlar sağlayacaktır” diyen Ali Cengiz Kalkan konuşmasını sürdürdü: “Bir miktar insanların rehavete kapıldığı kanaatindeyiz. Tabi ki anlıyoruz, yaşamımızda olmayan birçok aksesuarı uzunca bir süre kullanıyor olmak bir sıkıntı oluşturabilir. Ama bunları yapmamamız halinde bizi bekleyen tehlikenin büyüklüğü karşısında bence de çok zor sayılmamalıdır. Artık günlük rutinimizin bir parçası haline getirmeliyiz. Nedir onlar gerçekten maskeyi benimseyerek takmalı, temizliğe dikkat etmeli, evlerimizi ve kapalı ortamlarda bulunduğumuz sürece sık sık havalandırmalıyız. Temiz havanın oksijenin önemini unutmamalıyız. Özellikle bu dönemde mesafeye uzun soluklu kapalı alanlarda bulunmamaya çok dikkat etmeliyiz” dedi. 
VAKA SAYILARI YÜZ BİNDE 190’DAN 219’A YÜKSELDİ 
Konuşmasını sürdüren Dr. Ali Cengiz Kalkan, “Özellikle 22 Ekim tarihine kadar olan ölçümlemelerimizde bir miktar artış gösteren iller arasındayız vaka sayısı olarak. Vaka sayısı yüz binde 190’lardan 219’a çıkmış durumda. Biz geçen hastalığın pik yaptığı dönemlerdeki durum gibi değiliz. Geometrik bir artış seyri izlememekle birlikte aritmetik bir seyirde nispeten daha hafif bir yükselme eğilimindeyiz. Eğer sözünü ettiğim tedbirleri alırsak dağılan dikkatimizi bu konudaki mücadele yeteneğimizi yenilersek farkındalığımızı artırırsak, sonbaharı daha iyi atlatacağımıza inanıyorum. Sevdiklerimizle güzel bir baharı karşılamak için aşı gibi bedeli nispeten az ama aşı olunmaması durumunda ödenecek bedelin ağırlığına mukayese ettiğimiz zaman ne kadar büyük bir fırsatı aşı olmayanların kaçırdığını söylemek isterim. Yani aşı olmayanları güzel bir üslupla ikna ederek bu süreci hızlandırmamız gerektiğini onlara hatırlatabiliriz” dedi. 
 İLK GÜN Kİ GİBİ DİKKATLİ OLMALIYIZ 
“2 dozunu olmuş kendini aşıyı tamamlamış sayan insanlarımız var, 3 dozu da mutlaka olmaları gerektiğini hatırlatırız. Antikor düzeylerinin belli aylar sonra düştüğünü yani virüsün de yaygın bir şekilde devam ettiği bu günlerde yeniden seviyelerini yükseltmek için mutlaka aşı olmamız gerektiği belirtmek isterim” diyen Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, “Virüsle ilk karşılaşıyormuşuz gibi dikkatli bir şekilde davranmamız gerekiyor. Bu pandemiyle bir süredir yaşar olduğumuz için farkındalığımız azalmış olabilir. Kendimizi her gün uyararak hem kendimizi hem de sevdiklerimizi korumak durumundayız” dedi. 
İMDAT ŞAHİN