• Gübre Fiyatları Yükseldi, Çiftçi Kara Kara Düşünüyor
  • Gübre Fiyatları Yükseldi, Çiftçi Kara Kara Düşünüyor
  • Gübre Fiyatları Yükseldi, Çiftçi Kara Kara Düşünüyor
Çorlu Güncel

Gübre Fiyatları Yükseldi, Çiftçi Kara Kara Düşünüyor

  • 20 Ekim 2021
  • 1073 Kez Okundu

Buğday ekimlerinin başlamasıyla birlikte çiftçiler kara kara düşünmeye başladı. Geçen yıla oranla gübre fiyatları yüzde 150 oranında artış gösterdi. Çorlu Ticaret Borsası Başkanı Yüksel Ertan, “Bu sene tarlaya gübre atımı yarı yarıya düşecektir” dedi.

Geçen yıl ton olarak 2 bin 500 lira seviyesinde olan gübre fiyatları bu yıl 6 bin 500 lira seviyelerinde seyrediyor. Gübrenin hammaddesinde yaşanan sıkıntılar ve doların yükselmesi nedeniyle gübre fiyatlarının çok yükseldiğini kaydeden Yüksel Ertan bu sene çiftçilerin tarlaya gübre atımının yarı yarıya düşeceğini ifade etti.

GÜBRE FİYATLARI 2 bin 500 LİRADAN 6 bin 500 LİRAYA ÇIKTI

Traktörlerini çalıştıran çiftçiler buğday ekimine başladı. Tarlanın olmazsa olmazı gübre fiyatlarının yükselmesiyle birlikte çiftçilerde kara kara düşünmeye başladı. Gübre fiyatları geçen yıla oranla yüzde 150 seviyesinde bir artış gösterdi. Geçen yıl ton olarak 2500 lira olan üre gübresi bu sene 6500 lira seviyesine kadar yükseldi. Gazetemize açıklama yapan Çorlu Ticaret Borsası Başkanı Yüksel Ertan, “ekim zamanı başladı gübre fiyatları çok yükseldi, geçen yıl 2500 lira olan üre gübresi bu yıl 6500 lira seviyesine kadar yükseldi” dedi.

“GÜBRE ATIMI YARI YARIYA DÜŞECEKTİR”

Tarlasını ekmeye başlayan çiftçiler gübre fiyatlarının artışından dolayı dertli. Gazetemize konuşan Çorlu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Ertan, “Gübre fiyatları geçen yıla oranla çok fazla yükseldi. Ton olarak 2500 lira seviyelerinde olan gübre fiyatları bu yıl 6 bin 500 lira seviyelerine kadar yükseldi. Yani yüzde 150 bir artış söz konusu. Gübrenin hammaddesi konusunda ciddi sıkıntılar var dünya genelinde. Doların yükselmesiyle birlikte bu fiyatlar bu duruma geldi. Tarlaya gübre atımı yarı yarıya düşecektir” dedi.

“GÜBRENİN AZ ATILMASI VERİMİ ETKİLEYECEKTİR”

Gübre fiyatlarının yükselmesiyle birlikte çiftçilerin tarlasına az gübre atacağını belirten Yüksel Ertan bu da ister istemez verimi düşürecektir” dedi. Konuşmasını sürdüren Çorlu Ticaret Borsası Başkanı Yüksel Ertan, “gübrenin az atılmasıyla birlikte verimde düşecektir. Çiftçiler daha çok ayçiçeği ve kanola ekimine yöneliyor. Gübre fiyatlarının yükselmesinde hammadde sıkıntısı var, tedarik zincirleri maalesef bozuldu. Bu da çiftçileri olumsuz yönde etkiliyor” dedi.

HAYVANCILIKTA TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

Hayvancılık için vazgeçilmez olan yem fiyatlarıyla ilgili de gazetemizin sorularını yanıtlayan Çorlu Ticaret Borsası Başkanı Yüksel Ertan, “Yem fiyatları da yükseldi, artık insanlar ineklerini bile kesime gönderiyor. Bir çuval un fiyatı 180 lira iken 50 kiloluk bir yem çuvalının fiyatı 200 lira civarında. Fiyatların yüksek olması hayvan yetiştiricilerini etkiliyor” dedi. 

İMDAT ŞAHİN