• Chp Çorlu İlçe Başkanı Özgür Ertaş Sert Konuştu; “Çorlu'da Eğitim İşkenceye Dönüştü”
  • Chp Çorlu İlçe Başkanı Özgür Ertaş Sert Konuştu; “Çorlu'da Eğitim İşkenceye Dönüştü”
  • Chp Çorlu İlçe Başkanı Özgür Ertaş Sert Konuştu; “Çorlu'da Eğitim İşkenceye Dönüştü”
  • Chp Çorlu İlçe Başkanı Özgür Ertaş Sert Konuştu; “Çorlu'da Eğitim İşkenceye Dönüştü”
  • Chp Çorlu İlçe Başkanı Özgür Ertaş Sert Konuştu; “Çorlu'da Eğitim İşkenceye Dönüştü”
  • Chp Çorlu İlçe Başkanı Özgür Ertaş Sert Konuştu; “Çorlu'da Eğitim İşkenceye Dönüştü”
Çorlu Güncel

Chp Çorlu İlçe Başkanı Özgür Ertaş Sert Konuştu; “Çorlu'da Eğitim İşkenceye Dönüştü”

  • 14 Ekim 2021
  • 1135 Kez Okundu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorlu İlçe Başkanı Özgür Ertaş düzenlediği basın toplantısında Çorlu’da eğitimde yaşanan sorunları tek tek sıraladı.


CHP Çorlu İlçe Başkanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında Çorlu’da yaşanan eğitim sorunlarına değinildi. Ertaş, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in sözlerini hatırlatarak Çorlu’da hiçbirinin olmadığını belirtti. İkili eğitimden, hijyene, okul yetersizliğinden okul kayıtları sırasında alınan bağışlara kadar birçok konuyu değerlendiren Özgür Ertaş, eğitimin temel mesele olduğunun altını çizdi. 
BAKANIN SÖYLEDİKLERİ ÇORLU’DA GEÇERLİ DEĞİL 
Okullar açılırken Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in söylediklerini hatırlatan CHP Çorlu İlçe Başkanı Özgür Ertaş, bakanın söylediklerinin Çorlu’da geçerli olmadığını belirtti. Konuşmasını sürdüren Ertaş, “Pandemiden sonra ülkemiz genelinde tüm kademelerde yüz yüze eğitime başlandı. Süreç başlarken hepimizin bildiği üzere sayın Milli Eğitim Bakanı bazı değerlendirmelerde bulundu. Eğitim öğretim yılının sorunsuz bir şekilde başlayacağının sözünü tüm kamuoyu önünde verdi. İlk haftanın sonunda sayın Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okulların ilk açılacak ve son kapanacak kurumlar olacağını okulların sağlıklı ve güvenli bir şekilde açık tutacaklarını ifade ederek sürecin kontrollü şekilde devam ettiğini herhangi bir sıkıntının yaşanmadığını belirterek temizlik ve hijyen için tüm okullara kaynak gönderildiğini ilave temizlik elamanlarının alındığını açıklayarak bu konuda üzerine basa basa hiçbir eksikliğin olmadığını belirterek ülke genelinde 115 bin temizlik elamanının da görevlendirildiğini ifade etmişti. Diğer taraftan sayın bakan konuşmasının devamında bazı okullarda ikili eğitime geçilmesi gerektiğini önerdiklerini bu konularda yerel yöneticilerin üretecekleri çözümler konusunda tam yetkili olduklarını ve covid 19 salgın önlemleri içerisinde sınıflardaki kalabalığı azaltmak için alt yapısı uygun olan yerlerde ikili eğitimin yapılabileceğini ifade etti. Ancak Çorlu’ya baktığımız zaman sayın bakanın söylediklerinin hiçbirinin geçerli olmadıklarını görüyoruz. Örneğin hijyen konusunda okullarımızda çok büyük eksiklikler var. Sınıfları bırakın tuvaletlerde bile temizliğin yapılmadığı hatta sabun bulunmadığından bahsediliyor. Hizmetli sayısının çok yetersiz olduğu geçtiğimiz yıllarda 120 hizmetlinin okullarda görev yaparken bu takvim yılı başında 42 kişinin belirlendiği 42 kişi ile temizlik işlerinin yürütülmeye çalışılacağı ifade ediliyor. Ayrıca görevli memur ve güvenlik personeli konusunda da hiçbir okulda yeterli çalışan kişinin olmadığını görüyoruz” dedi. 
ÖĞRENCİLER SABAH 06.00’DA KALKIYOR, ÇOĞU OKUL İKİLİ EĞİTİM GÖRÜYOR
Konuşmasını sürdüren CHP Çorlu İlçe Başkanı Özgür Ertaş, “Kendi binasında olduğu halde ikili eğitim yapan okulların dışında bugün Çorlu’da çok sayıda okulun aynı binayı kullanarak eğitimlerini sürdürmeye çalıştığı gerçeğiyle karşı karşıyayız. Örneğin Pinas Ortaokulu Ticaret Lisesiyle, Abdulhamit Han Ortaokulu Sağlık Lisesiyle, Şahinler Ortaokulu Serpiciyle, Mehmet Akif Ersoy Lisesi Mükerrem Ali Kayan İlkokuluyla, Fevzi Çakmak Abdullah Öğücüyle Çorlu İlkokulu Ünilever İlkokuyla aynı binayı kullanmak zorunda kalıyor. Bugün sabah okula gitmek isteyen bir öğrenci saat 06:00’da kalkıp yola çıkmak zorunda veya akşamda saat 21:00’da okuldan çıkarak eve gitmek zorunda bırakılmaktadır. İlkokullar ’da öğrenci mevcudunun birçok sınıfta 30’un üzerinde olduğu, ortaokul ve liselerde 40’ın üzerinde öğrenci mevcudunun olduğu söyleniyor. Hatta bazı okullarda bodrum katlarında bile dersliklerin olduğu söyleniyor. Yani Çorlu’da eğitim meselesi eğitimden çıkmış, öğrenciler veliler ve öğretmenler içinde tam bir işkenceye dönmüş durumda” dedi. 
BAZI MAHALLELERİMİZDE HİÇ OKUL YOK!
“Çorlu’da 5 tane okulun yıkımı gerçekleştirildi, 7 okulda da güçlendirme çalışmalarının devam ettiği ifade ediliyor” diyen Çorlu İlçe Başkanı Özgür Ertaş, “Bir kere bu okulların deprem etütleri bizim bildiğimiz kadarıyla 2012-20114 yılları arasında Vali Ali Yerlikaya döneminde yapılmış olmasına rağmen bu güne kadar Çorlu’da bu güne kadar birtek çivi çakılmadı.  Yıkılan okulların sahip olduğu alanlar dışında, Çorlu Belediyesi tarafından toplam 40-45 dönüme yakın arazi Milli Eğitim için hazırlandı. Milli Eğitimin böylece önü açılmış oldu fakat okul ihaleleriyle ilgili hiçbir adım yok. Yapılan hiçbir okul yok. Bazı mahallelerimizde hiç okul yok. Hatip Mahallemizde okula talep var. Aynı şekilde Çoban Çeşme Mahallesi’nde çok talep var ama okul yok” ifadelerine yer verdi. 
VELİLERDEN BAĞIŞ ADI ALTINDA 10-15 BİN LİRA ALINDIĞINI KONUŞULUYOR
“Okullarla ilgili sorunları saymakla mümkün değil, bugün en çok öne çıkan konulardan bir tanesi kayıt sırasında öğrenci velilerinden bağış adı altında istenen paralardır. Bazı okullarda bu rakamın 10-15 bin lira civarında olduğu konuşuluyor” diyen Özgür Ertaş, “Bir diğer önemli mesele ücretli öğretmen, hizmetli ve görevli personelin nitelik ve kabiliyetlerinin bakılmaksızın, tamamen siyasi tercihlerle belirlenerek alınmasıdır. Bu arada şunu da ayrıca ifade edeyim bazı veli ve öğretmenler imam hatiplerde 18-20 kişilik sınıflarda ders yapıldığını yakınlarında başka bir okulun boşaltılması ve yıkılmasına karar verilmesine rağmen en yakın konumda imam hatip okulu olsa bile bu okullarda hiçbir şekilde ikili eğitim yapılmadığını hiçbiriyle ilgili yıkım kararı alınmadığını hiçbirinde güçlendirme kararının olmadığını böylece okullar ve öğrenciler konusunda ayrım yapıldığını dile getiriyorlar. Biz buna inanmıyoruz inanmakta istemiyoruz” dedi. 
TEKİRDAĞ İLLER ARASI SIRALAMADA HER GEÇEN GÜN GERİYE DÜŞMEKTE 
“Eğitim hakkı en temel haklardan biridir ve insanın kaderi eğitim çağında belirlenmektedir. Bu yaşlarda ki bir kişinin eğitim hakkının elinden alınması vebali çok büyüktür ve bu vebal hiçbir şekilde ödenmez” diyen Özgür Ertaş, “Ülkenin eğitimle ilgili geldiği nokta ortada, dünya çapında eğitim veren tek bir üniversitemiz kalmadı, bırakmadılar. Türkiye’nin dünyada ilk 500 girecek üniversitesi bırakılmadı. Çorlu Tekirdağ’ın lokomotifi olan bir ilçedir. Çorlu’da bir Çorlu Lisesi bütün bölgeye eğitim veren bir okuldu, yine nitelikli ara elaman yetiştirmesi konusunda Çorlu Endüstri Meslek Lisesi bölgeye hizmet veren bir okul konumundaydı, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi 2000’li yılların başına kadar başarılı bir grafik ortaya koydu. Bugün bu okulların hiçbiri kalmadı. Bugün Tekirdağ’a baktığımız zaman iller arası sıralamada her geçen yıl geriye düşmektedir. 2018 yılında ÖSYM’nin açıklamasına göre Tekirdağ 39’uncu sırada yer alıyor” dedi. 
SORUNLARIN ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASI GEREKİYOR
“Genel hatlarıyla karşı karşıya kaldığımız sorunları ifade etmeye çalıştım” diyen Ertaş, “tabi ayrıntıya girdiğimiz zaman çok fazla sorun var, kadrolu öğretmen açığı, ek ders ücretlerinin düşüklüğü, öğretmenlere yapılan baskılar, derslerde uygulanan müfredat, seçmeli derslerde uygulanan sorunlar, öğrenci servisler okullara ulaşım, diploma notuyla öğrenci alınması meselesi alt başlıklar halinde değerlendirilecek olan eğitim sorunlarıdır. Biz bu sorunların biran önce çözüme kavuşturulması gerektiğine inanıyoruz, Çorlu’nun da bunu hak ettiğini düşünüyoruz” dedi.  
İMDAT ŞAHİN