• Ahilik Haftası Kutlandı
  • Ahilik Haftası Kutlandı
  • Ahilik Haftası Kutlandı
  • Ahilik Haftası Kutlandı
  • Ahilik Haftası Kutlandı
  • Ahilik Haftası Kutlandı
  • Ahilik Haftası Kutlandı
  • Ahilik Haftası Kutlandı
  • Ahilik Haftası Kutlandı
  • Ahilik Haftası Kutlandı
  • Ahilik Haftası Kutlandı
Çorlu Güncel

Ahilik Haftası Kutlandı

  • 16 Eylül 2021
  • 1250 Kez Okundu

13-19 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası nedeniyle Çorlu’da coşkulu bir tören düzenlendi.


Çorlu Kaymakamlığı ve Esnaf Odaları işbirliği ile yürütülen Ahilik Haftası Kutlamaları nedeniyle Kitap Kafe’nin önünden Atatürk Meydanı’na katar yürüyüş düzenlendi. Kitap Kafe’nin önünde başlayan yürüyüşe AK Parti Tekirdağ Milletvekili Çiğdem Goncagül, Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Çorlu Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, meslek odaları başkanları, AK Parti Çorlu İlçe Başkanı Mustafa Keskin, MHP Çorlu İlçe Başkanı İlhan Ermeydan, İYİ Parti Çorlu İlçe Başkanı İlker Atasever, Gelecek Partisi Çorlu İlçe Başkanı Çağrı Farımaz, STK temsilcileri ve öğrenciler katıldı. 
YÜRÜYÜŞTE RENKLİ GÖRÜNTÜLER OLUŞTU 
Mehteran takımının marşlarıyla birlikte başlanan yürüyüşte renkli görüntüler oluştu. Protokol üyeleriyle birlikte yüzlerce meslek lisesi öğrencisi yürüyüşe katıldı. Bunun yanı sıra meslek odaları temsili görseller hazırladı. Hazırlanan görseller vatandaşlardan büyük ilgi gördü. 
AHİLİK, ESNAF DAYANIŞMA TEŞKİLATIDIR 
Atatürk Meydanı’nda tamamlanan yürüyüşün ardından tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. S.S. Çorlu Koordine Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Zeki Dobrucalı yaptığı konuşmada; “Yüzyıllar öncesinde Anadolu topraklarında hayat bulan Ahilik, Ahi Evran tarafından kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını, iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik; iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir” dedi. 
AHİLİK TÜRK KÜLTÜRÜNE ÖZGÜ ÖNEMLİ BİR KÜLTÜREL BİRİKİMDİR
Konuşması sürdüren Zeki Dobrucalı, “Birlik, beraberlik ve kardeşlik gibi önemli değerleri içerisinde barındıran, meslek etiğinin ve çalışma prensiplerinin temelini oluşturan Ahilik kavramı; dünyada eşi benzeri bulunmayan Türk kültürüne özgü önemli bir kültürel birikimdir. Bugün modern çağdaki ticaret ahlakı, müşteri memnuniyeti, kalite standartları olarak ifade edilen birçok terimin temeli Ahilik Teşkilatı çatısı altında oluşturulmuştur. Ahilik Teşkilatının, yardımlaşma ve dayanışma gibi temel prensiplerini kendine ilke edinen esnaf ve sanatkârlarımız, ihtiyaç sahibi olanlara her zaman destek olmuşlardır. Günümüzde, esnaf ve sanatkârların oluşturduğu kurumlar, ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerinden yararlanmakta, insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk ve dayanışma gibi değerlere önem vermektedir. Bu duygu ve düşüncelerle; emek ve alın terini vatanseverlik duygularıyla birleştiren esnaf ve sanatkârlarımızın Ahilik Yılını kutluyor, birlik ve beraberlik duygusunun büyüyerek devam etmesini diliyorum”  dedi. 
AHİLİK SİSTEMİNDE ÇALIŞAN İLE ÇALIŞTIRAN ARASINDA PEK FARK YOKTUR
Çorlu Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ali Kocaaslan yaptığı konuşmada: “Ahilik sisteminde, işyerinde çalışanlar ile çalıştıranlar arasında pek fark olmadığı gibi aralarında baba-oğul ilişkileri vardır. İşyeri aynı zamanda sanatın ve ahlakın öğretildiği bir okuldur. Emeğin karşılığı çalışanının alın teri kurumadan ödenir. İşyerlerinde çalışan ve çalıştıranlar dayanışma içerisindedir. Ahilik teşkilatının kurallarına uymayan esnafa, işyeri kapatılması, selam ve yardımların kesilmesi gibi cezalar uygulanırdı. Ahi birliklerinin tüm özellikleri 17. Yüzyıla kadar devam etmiştir. Devletin hâkimiyet alanı genişleyip, sanat ve sanatkârlar çoğalıp, meslek dalları artıp, farklı dinlere inananların da ahi birliklerine girmeleri ile ahilik ahengi bozulmaya başlayınca Ahilik teşkilatı yeniden organize olmuş ve Gedik adı verilen teşkilatlanma ortaya çıkmıştır” dedi. 
AHİLİKTEN KALMA BAZI ADET VE SÖZLER TOPLUMSAL HAYATTA VARLIĞINI SÜRDÜRMÜŞTÜR
Konuşmasını sürdüren Ali Kocaaslan, “Dönemin siyasi, askeri sıkıntılarından Ahilik teşkilatı da olumsuz yönde etkilenmiş yapılan yasal düzenlemelerde etkisiz olmuştur.  İçte bu olumsuzluklar sürerken Avrupa sanayi ürünlerinin ülke pazarına girmesi ile birlikte üretim ilişkileri bozulmuş, buna bağlı olarak da Ahilik Teşkilatı fonksiyonlarını kaybetmiştir. 1882 yılında İstanbul Ticaret Odasının kurulması, bazı esnaf ve iş adamlarının dernekler kurmaları Ahilikteki bozulmayı önleyemeyince 1913 'te işlevini kaybetti. 677 sayılı kanun ile 1925'te de Ahi Esnaf Birlikleri resmen tarihe karıştı.  Ahilikten kalma bazı adet ve sözler toplumsal hayatta varlığını sürdürmüştür. "esnaf' kelimesi o dönemden kalma bir terimdir. Günümüzde "hava parası" tabiri de ahilikten kalma bir adettir. Anadolu’nun pek çok yerinde esnaf işe toplu duayla başlar, Yine esnafın belli bir ahlaki seviyeye sahip olması gerektiğini vurgulayan davranışlar, dualar ve sözler varlığını bugün hala sürdürmektedir” dedi. 
‘PABUCU DAMA ATILDI’ GÖSTERİSİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ 
Ahilik Haftası Kutlamalarında Ahilik atasözlerinden biri olan ‘Pabucu Dama Atıldı” adlı tiyatral bir gösteri sunuldu. Ahi Evren Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Öğrencileri tarafından hazırlanan tiyatral gösteri büyük beğeni aldı. Bunun yanı sıra halk oyunları gösterileri ve derece girenlere ödülleri verildi. Programın sonunda katılımcılara ikramlarda bulunuldu. 
İMDAT ŞAHİN