• Kademeli Normalleşmeye Geçildi
  • Kademeli Normalleşmeye Geçildi
  • Kademeli Normalleşmeye Geçildi
Çorlu Güncel

Kademeli Normalleşmeye Geçildi

  • 16 Mayıs 2021
  • 742 Kez Okundu

29 Nisan Perşembe Günü saat 19:00’da başlayan tam kapanma dönemi 17 Mayıs Pazartesi Günü saat 05:00 itibariyle sona ererken yeni bir açıklamayla Türkiye kademeli normalleşme sürecine girdi.

17 gün boyunca devam eden tam kapanma döneminde vatandaşlar evlerinde kalırken, 17 Mayıs itibariyle biten tam kapanmanın ardından 01 Haziran tarihine kadar kademeli normalleşme dönemi başladı. Tam kapanma döneminde birçok sektör çalışmaya devam ederken, çoğu işyeri de bu süre zarfında kapalı kaldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklama sonrasında tüm Türkiye’de sokağa çıkma kısıtlaması kesintisiz olarak 17 gün boyunca devam etti. 17 Mayıs 01 Haziran tarihleri arasında kademeli normalleşme devam edecek. İçişleri Bakanlığı kademeli normalleşmenin genelgesini yayınladı. 
TAM KAPANMA DÖNEMİNDE VAKA SAYILARINDA ÖNEMLİ AZALMALAR OLDU 
Tam kapanma öncesinde 60 binler civarında olan korona virüs vakaları tam kapanmayla birlikte 10 binlerin altına kadar düştü. Tam kapanma döneminde esnaf dükkânlarını açamazken bankalar ve PTT’ler çalışmalarını sürdürdü. Tam kapanma döneminde evlerinde kalan vatandaşlar sadece alışveriş yapmak için dışarı çıktı. Sempt pazarları ise sadece 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günlerinde açıldı. Tam kapanmayla birlikte Türkiye’deki vaka sayılarında önemli azalmalar olurken, bir taraftan da aşılama takvimi devam etti. 
KONTROLLÜ NORMALLEŞMEYLE İLGİLİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞI GENELGE YAYINLADI 
. Sokağa Çıkma Kısıtlaması, Kademeli normalleşme döneminde; hafta içerisinde yer alan günlerde (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma) 21.00­-5.00 saatleri arasında, hafta sonları ise Cuma günleri saat 21.00’den başlayıp, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve Pazartesi günleri saat 05.00’de tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır. 2.1- Şehirlerarası seyahat kısıtlamasının istisnaları; - Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde vatandaşlarımızın uçak, tren, otobüs gibi toplu taşıma vasıtalarıyla yapacakları şehirlerarası seyahatler için ayrıca seyahat izni alması istenmeyecek, şehirlerarası seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu vb. ile ibraz etmesi yeterli olacaktır. Bu durumdaki kişilerin şehirlerarası toplu taşıma vasıtaları ile ikametleri arasındaki hareketlilikleri, kalkış-varış saatleriyle uyumlu olmak kalmak kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacaktır.
KAFELER, KIRAATHANELER KAPALI OLACAK 
3. İş Yerlerinin Faaliyetleri 3.1- Yeme-içme yerleri (restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi); - Hafta içi günlerde 07.00-20.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, 20.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis,  - Hafta sonlarında ise 07.00-24.00 saatleri arasında sadece paket servis, şeklinde faaliyet gösterebileceklerdir. 3.2-.17 Mayıs-1 Haziran arası uygulanacak olan kademeli normalleşme döneminde aşağıda sayılan işyerlerinin faaliyetlerine geçici olarak ara verilmesine devam edilecektir. - Gazino, taverna, birahane, nargile salonu/kafeleri, - Sinema salonları, - Kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler, - İnternet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonları, - Halı saha, yüzme havuzu, spor salonları, - Hamam, sauna ve masaj salonları, - Lunaparklar ve tematik parklar. Çay ocakları ise masa, sandalye/taburelerini kaldırmak ve sadece esnafa servis yapmak kaydıyla faaliyetlerine devam edebileceklerdir. 3.3- Yukarıda sayılan işyerleri dışında kalan ve tam kapanma döneminde faaliyetlerine ara verilen perakende ve hizmet sektöründeki giyim, tuhafiye, züccaciye, hırdavat gibi dükkanlar ile büro ve ofisler vb. işyerleri; - Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde içerisinde bulunduğu işkolu için belirlenen tüm salgınla mücadele tedbirlerine riayet etmek kaydıyla hafta içi günlerde 07.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceklerdir. - Alışveriş merkezlerinin (AVM) ise; hafta içi 10.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek olup, hafta sonları kapalı olacaktır.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKULLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI 
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı açıklama sonrası 8’inci ve 12’inci sınıflarda yüz yüze eğitim başlarken diğer sınıflar uzaktan eğitime devam edecek. Milli Eğitim Bakanlığının açıklaması, “Ülkemiz genelinde Kovid-19 salgın tedbirleri çerçevesindeki kademeli normalleşme kapsamında 17 Mayıs Pazartesi gününden itibaren okul öncesi eğitim kurumları, özel gereksinimli öğrencilerimizin özel eğitim okul ve sınıfları, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ile 8 ve 12'nci sınıfların destekleme ve yetiştirme kursları/takviye kurslarında yüz yüze eğitime geçilecektir. Diğer kademelerdeki resmî ve özel, örgün ve yaygın tüm eğitim ve öğretim kurumlarında 1 Haziran Salı gününe kadar uzaktan eğitime devam edilecektir. Resmî ve özel tüm okul öncesi eğitim kurumları, özel gereksinimli öğrencilerimizin özel eğitim okul ve sınıfları, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ile 8 ve 12. sınıf öğrencilerinin destekleme ve yetiştirme kursları/takviye kurslarında 17 Mayıs Pazartesi gününden itibaren "Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyonu Önleme Kontrol Kılavuzu’ndaki koşullara uyulması şartıyla yüz yüze eğitime başlanabilecektir. Bu kapsamdaki öğrenci, öğretmen ve eğitim çalışanlarımızın salgın kısıtlamalarından etkilenmemesi için gerekli kolaylık, Valiliklerimiz tarafından sağlanacaktır. 1 Haziran Salı gününden itibaren yüz yüze eğitimin devamıyla ilgili karar, bu tarih öncesinde yapılacak durum değerlendirmesinin ardından kamuoyu ile paylaşılacaktır” denildi. 
İMDAT ŞAHİN