• Trakya'nın Yemek Kültürünü Ortaya Çıkardı
  • Trakya'nın Yemek Kültürünü Ortaya Çıkardı
  • Trakya'nın Yemek Kültürünü Ortaya Çıkardı
  • Trakya'nın Yemek Kültürünü Ortaya Çıkardı
Çorlu Güncel

Trakya'nın Yemek Kültürünü Ortaya Çıkardı

  • 13 Nisan 2021
  • 1559 Kez Okundu

Çorlu’nun tanınmış simalarından Şefika Koca yeni çıkardığı kitapla Trakya’nın yemek kültürünü ortaya çıkardı. Annelerden Trakya Lezzetleri kitabı okuyucudan da tam not aldı.


Annelerden Trakya Lezzetleri isimli kitabı hazırlayan Şefika Koca, Trakyalı vatandaşlardan tam not aldı. Trakya’nın lezzetlerini ortaya çıkaran ve onu kitap haline getiren Şefika Koca 140 farklı çeşit lezzete kitabında yer verdi. Gazetemize kitabını tanıtan Şefika Koca 2. Kitabında yolda olduğunu ifade etti. 
KİTABIMIZ UZUN BİR SÜRECİN ÜRÜNÜ 
Kitabın çıkış tarihçesini anlatan Koca, “Ben Çorlu doğumluyum, Çorluda büyüdüm, Çorlu’da yaşamaktayım. Çorlumuza ne bırakabiliriz düşüncesi içerisindeyim. Bir gün Ünal Baysan Başkan kızlar neden Çorlu’nun yemeklerini hazırlamıyorsunuz diye sordu. Bizde bunun üzerine Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak araştırma yapalım dedik. Trakya yemeklerini hazırlamaya başladık. Yoğun çalışmaktan dolayı hiçbir şekilde elimi süremedim. Pandemi de hazırladıklarımızı artık düzene sokmam gerekir diye düşündüm. Bu çalışmanın içine girdim gece gündüz tam 1 yıldır bu kitap için hazırlık yaptım. Geçtiğimiz yıl Mart ayında başladım, 2021’in mart ayında kitabım çıktı” dedi. 
10 BÖLÜMDEN OLUŞAN BİR KİTAP HAZIRLADIM 
Medeniyet kültürlerinin yemekler üzerine etkisini anlatan Annelerden Trakya Lezzetleri kitabı yazarı Şefika Koca, “Türkler Anadolu’ya geldiklerinde kültürlerini kaybetmiyorlar ve geldiği topraklardaki kültürleriyle birleşiyor kültürleri. Bunlar da bizlere yansıyor. Biz Trakya’da Gacallar diye anılıyoruz. Gacal yemekleri, Trakya yemekleri, geçmen yemekleri, Arnavut yemekleri bunların hepsi birleşmişler ve bir kültür oluşturmuşlar. Artık küçük değiliz, annelerden gördüklerimizi, babaannelerden gördüklerimizi kafanızın bir yerine yerleştiriyorsunuz, daha sonra da kaleme dökünce bunlar ortaya çıkıyor. 10 bölümden oluşan bir kitap hazırladım. Sadece yemek olarak düşünmeyin bunu. Ölçülerimiz var, mesela bir bölümde yumurta ölçümüz var. Mesela bir yumurta kabuğu yağ, bir yumurta kabuğu un diyor. Bunu ileriki nesillere aktarmak istedim. Bu benim tarif defterimde çocukluğumdan beri duran bir tarif. Osmanlı da ailesi mutfakta çalışan komşu bir kadın vardı” dedi. 
KİTAPLA İLGİLİ ÇOK OLUMLU GERİ DÖNÜŞLER ALIYORUM 
2. kitabı da hazırlayacağını belirten Şefika Koca, çıkardığı kitapla ilgili çok olumlu geri dönüşler aldığını kaydetti. Konuşmasını sürdüren Koca, “Kitabı hazırlamadan önce yaklaşık 200-220 tarif vardı. Ben bunları biraz azalttım. 2. Kitabıma da bir kısmını ayırdım. Bu kitabımız insanlar tarafından kabul görsün, alsın. 2 kitabımızda hazırlanacak. Kitabımızı inceleyen insanlar gerçekten çok mutlu oluyorlar. Kitabı şu anda internetten ulaşabiliyorlar, kitabı alan sosyal medyadan paylaşıyor. Geçtiğimiz gün bir kadınımızla sohbet ettim, bana çocukken bir tarif vardı onu kaybettim, dedi bende. O tarifini anlatınca kitabımızda var dediğimde çok sevindi. Herkesten çok olumlu tepkiler geri dönüşler alıyorum” dedi.  
YEMEK YAPMAYI VE YEMEK YEMEĞİ ÇOK SEVERİM 
Bir dönem gurmelik yaptığına değinen Şefika Koca yemek yapmayı ve yemek yemeyi çok sevdiğini belirtti. Annelerden Trakya Lezzetleri yazarı Şefika Koca, “Gıda sektörleri çevredeki kadınlardan test yaparak bir 10 kişilik grup yakalar. Koku tat alma gibi lezzetlere bakılır. Her hafta bu 10 kişilik grup toplanır. Ben bir firmanın gurmesiydim, oradan çıkan ürünlerin testlerini yapardık. Tuzu, sirkesi, tadı, şekeri nasıl diye bakardık. Aşağı yukarı 2-3 yıl bunu yaptık. Yemek yapmayı ve yemek yemeyi çok severim. Türkiye’de gitmediğim il yoktur, sadece Kars ve Erzurum var. Onları da özel ayırıyorum.  Özel gideceğiz, gitmeden önce yemeklerini araştırırım, özel gidip araştırıp nerede ne yeriz gidip onu yiyoruz” dedi. 
ÇORLU HELVASINI YAYGINLAŞTIRMAK İSTİYORUM
“Ben yemek yapmayı annemden öğrendim, kayınvalidemden pekiştirdim ve çocuklarıma da aynı kültürü öğrettim” diyen Şefika Koca konuşmayı sürdürdü: “Bu bölgede Müslümanlar, Ermeniler, diğer unsurlar hep birlikte yaşamışlar. Mesela benim kitabımda 3 tane tarhana var, bir tanesi Trakya usulü kuru tarhana, bir tanesi yaş Tarhana yine Trakya’nın bir tanesi de Tarhano, sadece isim benzerliği var. Ermenilerin tarhanası var. Yemek kitabımda Ermenilerin likörü var.  Arnavutların börekleri, mantıları var. Kayınvalidemin yaptığı bir börek var. Her gelen kayınvalidemden börek ister, bir kış mevsiminde 3-4 çuval soğan yenir bizim evde. Bu börekler sayesinde. O yüzden kitabımda da bu böreğin isminin Babaanne böreği kalmasını istedim. Çorlu helvası benim için çok önemli. Teneke kutular hazırlatıyorum, üzerine annelerden Trakya lezzetleri yazarak Çorlu Helvası çıkarmak istiyorum. Bu doğal yöntemlerle yapılan, elde yapılan bir helvadır. Fabrikasyon değil, içinde çok katkı malzemesi yok” dedi. 
HERKESİN BAŞUCU KİTABI OLACAK 
Kitapta farklı yemek çeşitlerine yer veren Şefika Koca bu kitap herkesin başucu kitabı olacak diyerek konuşmasını devam etti: “Benim ananemler 1938 yılında Bulgaristan’dan gelmişler. Onların büyük fıçılara koydukları üzüm turşusu vardır. Çocukken giderdik, tas ile ortaya koyarlar bayılırdım o turşuya. Benim en çok sevdiğim turşu üzüm turşusuydu. Bu çok yaygın değil ama göçmenler bilirler. Trakya bir cennet, fabrikalar 1980’li yıllara kadar yoktu. Asırlık cevizler ve asırlık kirazlar vardı. Fabrikalar gelince tabi maalesef bir bozulma meydana geldi. Herkesin başucu kitabı olabilecek bir kitap. Farlı tarifle yaptığımız yemekler oluyor. Mesela oğlumla farklı peynirler üretiyoruz. Göçmenlerin çiprisa, tavuk otu dedikleri bir ot var. Bununla biz peynir yaptık. Çiprisalı peynir diye, peynir ürettik. Sirkeler yaptık, bütün meyvelerden oluşan sirke yaptım” ifadelerine yer verdi. 
İMDAT ŞAHİN