• Yeşilay Her Alanda Bağımlılıkla Mücadele Ediyor
  • Yeşilay Her Alanda Bağımlılıkla Mücadele Ediyor
  • Yeşilay Her Alanda Bağımlılıkla Mücadele Ediyor
Çorlu Güncel

Yeşilay Her Alanda Bağımlılıkla Mücadele Ediyor

  • 03 Mart 2021
  • 1318 Kez Okundu

Yeşilay Derneği Çorlu Şube Başkanı Serkan Alkan 1-7 Mart Yeşilay Haftası nedeniyle gazetemize hem Yeşilay ile ilgili bilgiler verdi hem de bağımlıkla ilgili Tekirdağ’daki verileri paylaştı.


Yeşilay’ın kuruluş amacını anlatan Serkan Alkan, Yeşilay önleyici tedbirlerle gençlerin ve çocukların bağımlılık yapan yaşam tarzı ve maddelerden uzaklaşmanı sağlamaktır” dedi. Alkol uyuşturucu, sigara kumar gibi bağımlılığın yanı sıra son dönemde teknoloji bağımlığının da eklendiğini Alkan Tekirdağ’daki bağımlılık rakamlarını gazetemizle paylaştı. 
AMACIMIZ ÖNLEYİCİ TEDBİRLERLE GENÇLERİMİZİ BAĞIMLILIKTAN UZAK TUTMAK
Yeşilay’ın amacını açıklayan Alkan; “Yeşilay’ın kuruluş amacı, öncelikle önleyici tedbirlerle gençlerimizin çocuklarımızın bağımlılık yapan yaşam tarzı ve maddelerden uzaklaşmasını onlara hiç bulaşmamasını sağlamaktır. En iyi korunma yöntemi bu kötü alışkanlıklara hiç başlamamaktır. Biz ilk etapta sigara alkol madde ve kumar bağımlılığı üzerine kurulan bir STK’ydık. Daha sonra gelişen hayat şartları gelişen teknolojiyle beraber teknolojinin yararlı yanının yanında zararlı yanında olduğunu zararlı alışkanlık haline gelebileceğini tespit edince teknoloji bağımlılığını da faaliyetlerimiz kapsamına dâhil ettik” dedi. 
 ÇORLUDA TÜM OKULLARIMIZDA ÖNLEYİCİ EĞİTİMLER VERİYORUZ
Okullarda uzman öğretmenler eşliğinde bağımlılığı önleyici eğitimler verildiğini kaydeden Yeşilay Derneği Çorlu Şube Başakını Serkan Alkan, “Bizler Yeşilay olarak her yaş kategorisine ayrı ayrı eğitim modülleri düzenleyerek Milli Eğitim Bakanlığımızla birlikte formatör öğretmenlerimizle onların yine psikolojik danışmanlık rehber öğretmenler üzerinde tüm okullarımızda önleyici faaliyetler sürdürmekteyiz. Çorlu’da tüm okullarımızda öğrenciler liseyi bitirene kadar Yeşilay’ın faaliyetleriyle ilgili eğitim sürecinden de geçmekteler. Bu 2015 yılından sonra başladı. Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Projesi kapsamında tüm okullarımızda bu faaliyetlerimiz devam etmektedir. Amaç bağımlılıkla ilgili farkındalık yaratan bilgileri onlara küçük yaşta anlatarak, bu anlatılanlar çarpan etkisi yaratarak çocukların evde anlatması komşuya anlatması gibi bir politikamızda var. Biz koruyucu sağlık tedbirlerine devletlerin harcadığı 1 lira daha sonra Allah korusun bu insanımız bağımlı hale geldiği zaman yapacağımız faaliyetler 18 kat daha ucuz oluyor. Ağaç yaşken eğilir diyerek biz çocuklarımıza Yeşilay bilincini erken yaşlarda veriyoruz” dedi.  
YILDA 400’ÜN ÜZERİNDE YATARAK TEDAVİ EDİLEN BAĞIMLI VAR
Tekirdağ’daki madde bağımlılığıyla ilgili verileri paylaşan Serkan Alkan, “Tekirdağ Devlet Hastanesi ve Çorlu Devlet Hastanesi AMATEM Servisinde madde bağımlılığı nedeniyle ayakta ve yatakta tedavi gören kişilerin verilerini paylaşan Yeşilay Derneği Çorlu Şube Başkanı Serkan Alkan, “2018 yılında AMATEM’de ayakta tedavi hizmet alan kişi sayısı 6 bin 691, 2019 yılında 6 bin 003 kişi, 2020 yılında ise ilk altı ayında 3 bin 171 kişi yatarak tedavi gören kişi sayısı ise 2018 yılında 481 kişi, 2019 yılında 404 kişi 2020 yılının altı aylık döneminde 267 kişi bu veriler AMATEM birimlerine ait veriler. Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nin (YEDAM)  2020 yılı son altı aylık verili ise Tekirdağ genelinde alkol bağımlığında gerçekleştirilen toplam görüşme sayısı, 632 kişi, madde bağımlılığında 1002 kişi, tütün bağımlılığında 176 kişi, davranışsal bağımlılık ise 40 kişi” dedi. 
 YEŞİLAY DANIŞMANLIK MERKEZLERİMİZ DE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EDİYOR 
“Yeşilay olarak faaliyetlerimizi sürdürdükçe kamuoyundan bize bağımlı hale gelmiş kardeşlerimizle ilgili de talepler gelmeye başladı” diyen Yeşilay Derneği Çorlu Şube Başkanı Serkan Alkan, “Bu talepler yoğunlaşınca bizde istişareler yaparak koruyucu önleyici tedbirlerin yanı sıra rehabilitasyon sürecine başladık. Yeşilay danışmanlık merkezi demek bağımlılarının ve ailelerinin müracaatları dâhilinde onları yönlendirerek bağımlılık süreçlerini gerekliğinde bağımlı yatırılıp tedavi merkezlerine, gerektiğinde sosyologlarımıza psikologlarımıza yönlendirerek onlarla özel görüşmeler sağlanıp bu alışkanlıklarından kurtulmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Bununla ilgili Çorlumuzun şöyle bir hassasiyeti oluştu. Sağlık Bakanlığımız ile görüşmelerimiz sonucu Çorlu’da bir AMATEM Merkezimiz açıldı. Şu anda da bu ünite yaklaşık olarak 2 milyon 500 bin kişiye hizmet vermekte. İstanbul belli bölümü, Çanakkale, gibi illerden de buraya tedavi olmaya gelen bağımlılar var. Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nin de burada AMATEM olduğu için rehabilitasyon merkezi de Süleymanpaşa’da olsun diye onu da oraya açtık” dedi.  
ÇORLU’YA DA 2021 YILINDA YEDAM MERKEZİ KURACAĞIZ
2021 yılında Çorlu’ya YEDAM Kurulacağını söyleyen Alkan, “Bize Yeşilay Danışmanlık Merkezi’yle (YEDAM) ilgili çok talep geliyor. 2021 yılı içerisinde Çorlumuza da bir YEDAM Merkezi kurmak istiyoruz. Bununla ilgili faaliyetlere başladık, yer tahsisi ile ilgili bir süreçteyiz. Eğer ki süreci olumlu geçirirsek 2021 yılı içerisinde yetiştireceğiz diye düşünüyoruz. Çorlu’da hem AMATEM olacak hem de YEDAM Merkezi olacak. Pandemiyle birlikte bağımlıkta trendin düşme eğilimine girdiğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi. 
İÇİŞLERİ BAKANLIĞIMIZ UYUŞTURUCUYA KARŞI CİDDİ OPERASYONLARI OLUYOR
“Özellikle 2015-2016 yılından sonra İçişleri Bakanlığımızda çok ciddi operasyonları olmaya başladı” ifadelerini kullanan Serkan Alkan, “Biz tedavi edici önleyici bir birimiz ama karşımızda da bu işten nemalanan acımasız kan emici çok güçlü bir ekonomiye sahip bir maalesef kötü bir kartel var. Piyasada kalmak için ekonomik gücünü de kullanan bir kötülük çetesi var. Bunlarla ilgili de İçişleri Bakanlığımız ciddi operasyonlar yaptı. Daha önceki yıllarda yerde yatan bağımlıları görüyorduk son dönemde artık onları görmüyoruz. Sıfırlamak noktasında tabiki gayretlerimiz var ama insanlık var oldukça bu sorunu minimize etmek istiyoruz” dedi. 
İMDAT ŞAHİN