• Mahkeme 'çed Gerekli Değildir' Kararını İptal Etti
Çorlu Güncel

Mahkeme 'çed Gerekli Değildir' Kararını İptal Etti

  • 01 Mart 2021
  • 1164 Kez Okundu

Çorlu Belediyesi'nin açtığı davayı değerlendiren Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi, Çorlu'ya bağlı Yenice Mahallesi'nde yapılmak istenen 'Çamur Susuzlaştırma Tesisi' için Tekirdağ Valiliği tarafından verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptaline karar verdi.




Çorlu Belediye Başkanlığı tarafından Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi nezdinde açılan iptal davasında; yerel mahkemenin 29.01.2021 tarihinde ilgili kararın iptali yönünde karar aldığını belirten Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Çorlulular'ın haklarını hukuk nezdinde kararlılıkla takip etmeye devam edeceklerini söyledi.

'ÇED Gerekli Değildir Kararı İptal Edilmiştir'

Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Başkan Sarıkurt, "Yenice Mahallemiz sınırlarında Kayganlar mevkiinde yapılması planlanan Çamur Susuzlaştırma Tesisi'ne ilişkin olarak Tekirdağ Valiliği'nce verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir" kararı aleyhine Çorlu Belediye Başkanlığı tarafından Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi nezdinde açılan iptal davasında; Yerel Mahkeme 29/01/2021 tarihli kararı ile "ÇED Gerekli Değildir" kararının iptaline karar vermiştir. Böylece şehrimizin güneyinde ve tarım arazilerinin ortasında bulunan bu alanın çevreye olabilecek olumsuz etkilerinin önüne geçildi. Bölgemiz ve Çorlu'muz için çok önemli bir çevre kararı alındığını düşünüyorum.

'Halkımızın Lehine Olan Her Konunun Takipçisiyiz'

Alınan kararın sağlık ve çevre hakkının korunması açısından örnek teşkil etmesini umuyorum. Çorlu Belediyesi olarak halkımızın temiz bir çevrede yaşamasını güvence altına alacak hedeflerle insana, doğaya ve tüm canlılara saygılı bir belediyecilik anlayışıyla hizmet edecek, yaşadığımız çevrenin korunması için halkımızın lehine olacak her türlü konunun hukuk nezdinde kararlılıkla takipçisi olmaya devam edeceğiz." dedi.

'Bilirkişi Raporuna Göre Atıkların Değerlendirilmesi Mümkün Değil'

Yerel mahkeme bilirkişi raporu gerekçeli kararı ise şöyle; "Bilirkişi raporu, dava dosyasında yer alan bilgi ve belgeler ile tarafların iddialarının birlikte değerlendirilmesinden; ilgili şirket tarafından, Tekirdağ İli, Çorlu İlçesi, Yenice Mahallesi, Kayganlar Mevkiinde bulunan 1.000 m2'lik alanda yapılması planlanan "Çamur Susuzlaştırma Tesisi" esas mahiyeti itibariyle "Çamur Kurutma Tesisi" niteliğinde olduğu, projenin yanlış tesis ismiyle ÇED Yönetmeliğinin Ek-2 listesi kapsamında değerlendirildiği, halbuki esas mahiyeti itibariyle aynı Yönetmeliğin Ek-1 listesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, bu sebeple tesisten ortaya çıkacak atıkların değerlendirilmesinin mümkün olmadığı, proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilerin eksik veya hatalı olması sebebiyle projenin çevre üzerindeki muhtemel olumsuz etkilerinin alınacak önlemler sonucunda ilgili mevzuat ve bilimsel esaslara göre kabul edilebilir düzeylerde olup olmadığına ilişkin değerlendirme yapılamadığı, proje tanıtım dosyasında çamur susuzlaştırma tesisinin yerüstü suyu ve yeraltı suyu ile olan ilişkisinin değerlendirilmediği, bu bağlamda hidrojeolojik değerlendirmenin eksik olduğu, bölgenin hakim rüzgarları itibariyle tesisten kaynaklı kirleticilerin bölgeye dağılacağı gibi kış aylarında gerçekleşebilecek enversiyon şartlarında kirleticilerin çökme sonucu canlı hayatını etkileyeceği, bu sebeple meteorolojik açıdan değerlendirmenin eksik olduğu ve dava konusu projenin çevre açısından önemli sakıncalar ortaya çıkaracağı anlaşılmaktadır"