• Çorlu Depreme Hazırlıklı Mı?
  • Çorlu Depreme Hazırlıklı Mı?
Çorlu Güncel

Çorlu Depreme Hazırlıklı Mı?

  • 03 Kasım 2020
  • 6793 Kez Okundu

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şubesi Çorlu Temsilcisi Engin Beyazyıldız’a Çorlu depreme hazırlıklı mı diye sorduk. Beyazyıldız, “2000 yılından önce yapılmış binalarda risk oranı çok yüksek” dedi.


İzmir’de yaşanan deprem bir kez daha deprem gerçeğini ortaya çıkardı. Çorlu’da deprem kuşağında yer aldığı için TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şubesi Çorlu Temsilcisi Engin Beyazyıldız’a Çorlu’daki binaların durumunu sorduk. Beyazyıldız yaptığı açıklamada, 2000 yılından önceki binaların risk altında olduğunu belirterek, binaların risk raporlarının ortaya çıkarılması gerektiğini vurguladı. 
ODAMIZDA 425 MÜHENDİSİMİZ KAYITLI 
Odanın Çorlu temsilciliği görevine yeni geldiklerini ifade eden Beyazyıldız, kendilerinden önce şu anda Ergene Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Cebeci’nin görevi yürüttüğünü belirtti. İzmir’de yaşanan depremin beklenmedik bir deprem olmadığını vurgulayan Engin Beyazyıldız, bölgemiz deprem fay hatlarına yakın olduğu için her an deprem olabileceğini vurguladı. Önemli olan vatandaşların tedbirlerini alarak beklemeleri gerektiğini ifade eden Beyazyıldız, İzmir de yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet yaralılara acil şifalar diledi. Depremi felakete çeviren şeyin insanların yaptıkları yapının mühendislik hizmeti almadığından dolayı felakete dönüştüğünü kaydeden TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şubesi Çorlu Temsilcisi Engin Beyazyıldız; “Depremlere hazırlıklı bir şekilde binalarımızı inşa etmemiz gerekiyor. Biz İnşaat mühendisleri Odası olarak temsilciyiz. 1986 yılından beri temsilciliğimiz bölgede devam etmekte, hizmet vermekteyiz. Odamıza kayıtlı 425 üyemiz var. Nüfus sayımıza göre mühendis sayımız yüksek” dedi. 
2000 ÖNCESİ YAPILAN BİNALARDA RİSK ORANI YÜKSEK 
Çorlu’daki binalar depreme hazırlıklı mı sorumuza İnşaat Mühendisi Engin Beyazyıldız: “Bizim Milat yılımız 1999 yılında yaşanan Düzce depremi. Düzce depreminden sonra yapı denetim yönetmeliği, projeleri çizilen inşaatların yapı denetim denetiminde uygulama yapılan inşaatlarımız depreme dayanıklı. 2000 yılından sonra yapılan yapılarımız depreme dayanıklı, 2000 yılından önce yapılan yapılarımız ise hem o tarihteki deprem yönetmeliği hem de inşaatta kontrol edecek birim veya bölüm olmadığından dolayı müteahhit ve inşaat kalfasının inisiyatifinde kaldı. Hazır betonda olmadığı için o yapılarımız riskli yapılarımız. 2000 yılından önce yapılan binalarımızın risk oranı da yüzde 80-90 oranında diyebiliriz. Bu binalarımızın hepside çürüktür anlamına gelmez” dedi. 
2000 ÖNCESİ BİNALARIN DERHAL RİSK ANALİZLERİ YAPILMALI 
Konuşmasını sürdüren İnşaat Mühendisi Engin Beyazyıldız, “Bu yapılarımızı gerek görülürse yerel yönetim, idari birimlerin öncülüğünde bizim odamızdaki teknik üyelerimizin katkısıyla bunların tespiti yapılabilir. Binaların hangileri depreme dayanıklı, hangileri değil, bunların seviyelerinin tespiti olabilir. Buna yönelikte idari ve yerel yönetimler bizden destek isterlerse bizimde 425 tane üyemiz var, bu üyelerimizin içindeki uzman arkadaşlarımızla katkıda bulunuruz. Bu noktada yerel yöneticilere, muhtarlara ve apartman yöneticilerinin bu deprem analizini yaptırmada büyük katkıları olabilir.  Bize bu güne kadar her hangi bir talep gelmedi. Nasıl ki biz araç alırken expere sokuyoruz, yani bilen bir ustaya götürürüz arabamızın şu anki durumuyla ilgili bir rapor alırız. Aracımızın motor durumu, kaporta durumu nedir diye rapor alıyoruz, ev alırken de bu olmalı” dedi. 
EVLERİNİ SATARKEN İNSANLARIN VİJDANİ SORUMLULUĞU OLMALI 
“Binalarla ilgili böyle rapor olmadığı için satan kişinin söyledikleriyle ev alıyoruz” diyen Beyazyıldız konuşmasını sürdürerek: “Burada da toplumsal bir vicdan söz konusu, insanlar evlerini satarken sattığı kişiye binanı durumuyla ilgili bilgi vermeli maalesef ülkemizde bu pek söz konusu olmuyor. Evinin eksikliklerini söylemiyor, bu vicdani sorumluluğu göstermemiz gerekiyor. Deprem riski yüksek, veya orta olan bir binanın raporu olsa ev alacak kişiler ona göre davranır” dedi. 
İMDAT ŞAHİN