• “Çiftçilerimiz İçin Kalici Çözümler Üretilmeli”
Çorlu Güncel

“Çiftçilerimiz İçin Kalici Çözümler Üretilmeli”

  • 10 Temmuz 2020
  • 1059 Kez Okundu

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, doğal afetlerin vurduğu çiftçilerin durumunu TBMM gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye çiftçilerin zararlarının tazmini hakkında soru önergesi veren Yüceer, kalıcı çözümler bulunması için de Meclis’te Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti. Yüceer, “Şiddetli yağışlardan dolayı verim neredeyse yarı yarıya düştü. Tarlalarının yüzde 80’e yakını zarar görenler var. TARSİM’li olup olmadığına bakılmaksızın bütün çiftçilerimizin zararları karşılanmalıdır” dedi.



CHP Tekirdağ Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Dr. Candan Yüceer, son dönemde meydana gelen şiddetli yağışlar ve dolu nedeniyle zarar gören tarım arazileri ve mağdur çiftçilerin durumunu TBMM gündemine taşıdı. Yüceer, “Son dönemde neredeyse her gün, farklı bir ilçemizdeki doğal afet haberi ile üzüldük. Yaşananların bilançosu ise yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Çiftçilerimizle görüştüğümüzde ise tarlalarında yüzde 80’e varan hasarlar söz konusu. Ekin verimi de yarı yarıya düşmüş durumda. Salgın döneminde zorlanan çiftçilerimizin mağduriyeti acilen giderilmeli” diye konuştu. Yüceer, son dönemdeki doğal afetler nedeniyle yaşanan zararların araştırılması ve mağdur olan çiftçiler için kalıcı çözümler üretilebilmesi amacıyla TBMM’de Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti. 

Bakana çiftçi soruları 

Tarım Bakanı Pakdemirli’nin Türkiye’de tarım sigortalarının yüzde 20-30'lar seviyesinde olduğuna ilişkin açıklamalarını anımsatan Yüceer, “Salgın nedeniyle sigorta süreçlerini tamamlayamayan çok sayıda çiftçimiz var. TARSİM kapsamında olanlar bile zararının tümünü masraflar nedeniyle alamıyor. Bu zor dönemde Tarım ve Orman Bakanlığı çiftçilerimizi destekleyecek ek çalışmalar yapmak zorundadır. TARSİM kapsamında olup olmamasına bakılmaksızın Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı bütün çiftçilerimizin zararları karşılanmalıdır. Çiftçilerimizin devlete olan borçları da mevcut koşullar geçene kadar faizsiz olarak ertelenmelidir” dedi. Yüceer, hazırladığı soru önergesi ile Bakan Pakdemirli’ye afetlerden etkilenen çiftçiler için herhangi bir projeleri olup olmadığını da sordu. 

Devlet alternatif yaratmalı 

Afetler nedeniyle verimi yarı yarıya düşen buğdayda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) rutubeti fazla olan buğdayı almamasına ilişkin Yüceer, “TMO özel şirket mantığı ve kar hırsıyla hareket edemez. Devlet bu ürünleri almayacaksa alternatifini de çiftçimize sunmalıdır. AKP döneminde tarım politikaları çöken, dışa bağımlı hale gelen ülkemizde zaten çiftçi olmak başlı başına zor bir seçimken, devlet eliyle koşullar daha da zorlaştırılmamalıdır” ifadelerini kullandı.