• “Kaza Yaşanan İşyerlerinin Yüzde 90'ı Sendikasız”
  • “Kaza Yaşanan İşyerlerinin Yüzde 90'ı Sendikasız”
Çorlu Güncel

“Kaza Yaşanan İşyerlerinin Yüzde 90'ı Sendikasız”

  • 08 Temmuz 2020
  • 1782 Kez Okundu

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında yaşanan patlama sonucu 7 işçinin hayatını kaybetmesi üzerine Belediye İş Sendikası Trakya Şube Başkanı İbrahim Özçelik bir açıklama yaptı.


İş güvenliği ve iş sağlığı konusunda uyarılarda bulunan Belediye İş Sendikası Trakya Şube Başkanı İbrahim Özçelik yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dilerken yaralı olan işçilere de acil şifalar diledi. Özçelik, “Öncelikle, Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden 7 işçiye Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar dilerim” dedi. 
İŞYERLERİNDE ALINMASI GEREKLİ ÖNLEMLER GÖZARDI EDİLİYOR 
“Acı olan şudur ki; Bu patlama daha önce yaşanan patlamaların en büyüğü olması” diyen Özçelik, “Aynı fabrikada 2009, 2011, 2014’te patlamalar olmuş. Basına yansımayanlarla birlikte toplam 6 kez patlama yaşanmış.  Peki, yetkililer neredeymiş, bu güne kadar ne önlemler alınmış, illa ki ölüm olunca, acı yaşanınca mı sorumlu arayacaklar.  Araştırılması ve aydınlatılması gereken esas nokta bence burası. 2012 yılında yasalaşan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile; işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerinin düzenlenmesi amaçlanıyordu. Peki bunun üzerinden 8 yıl geçmiş olmasına rağmen hala iş kazaları ve cinayetleri neden azaltılamıyor? Önlemler sadece evrak üzerinde alınarak işyerlerinde alınması gerekli önlemler göz ardı mı ediliyor?” dedi. 
KAZALARDAN KİMSE YETERİ KADAR DERS ÇIKARMIYOR
Türkiye’de iş kazalarından her gün 4 kişinin yaşamanı yitirdiğini ifade eden Özçelik, “Bu 8 yıllık süreçte yapılan incelemeler ve raporlar neticesinde işyerlerinde her gün 4 işçi hayatını kaybediyor. Kaza yaşanan iş yerlerinin yüzde 90'ında maalesef sendika yok, birçoğu ise kayıt dışı. Sendikal örgütlülük sağlanır ve kayıt dışı da engellenirse iş kazalarının önüne büyük ölçüde geçirilir. Ülkemizde yakın dönemde Soma, Ermenek ve Siirt'te maden faciaları yaşandı. Traktör römorklarında tarlalara taşınan tarım işçileri kazalara kurban gitti. Canımızı yakan, yuvaları yıkan, çocukları yetim bırakan bu kazalarından maalesef kimse yeterli dersi çıkartmadı. Bu olayların ardından ülkemizin dört bir yanında iş kazaları yaşanmaya devam etti. Artık yetkilileri uyarmak, sorumluları kınamak, ölenlere rahmet, geride kalanlara başsağlığı dilemek istemiyoruz” dedi. 
DENETİMLER ARTIRILMALI 
“6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 1 Temmuz 2020 tarihine ertelenen “az tehlikeli iş kolunda olup 50 kişiden az işçi bulunduran işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı bulundurma zorunluluğu” geçtiğimiz hafta 1 Temmuz tarihi itibariyle uygulanmaya başlandı” diyen İbrahim Özçelik, “Küçük esnaf niteliğindeki işverenler ile görevlisi bulunan Apartman Yönetimleri de bu tarih itibariyle Risk Analizi, Acil Durum planı, Çalışanlara İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri başta olmak üzere birçok yasal gerekliliği yapmakla zorunlu oldular. Umarım Esnaf ve Apartman Yöneticileri bu süreci doğru ve etkin bir şekilde uygularlar. İş sağlığı ve güvenliği konusunda belki mevzuatta eksiklik yok ama kanunları uygulama ve kanunsuzlukları denetleme noktasında eksikler ve hataların olduğu çok açık. Denetimler daha da artırılmalı. İşçilerin can güvenliği patronun insafına bırakılmamalı. Kimi işverenler 15-20 liralık baretin, 50-60 liralık koruyucu kemerin hesabını yapıyor. Kaza olunca da gözyaşı döküyor. İş kazalarının ardından genellikle şu sonuç çıkıyor, bir ihmal, iki işverenin daha çok kazanma hırsı. İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymak bir tercih değil, yasal bir zorunluluktur. Denetimler artırılmalı, kurallara uymayan işletmeler en ağır şekilde cezalandırılmalıdır” dedi. 
İMDAT ŞAHİN