• Korona Virüsle Karşı Otizmli Bireyler Neler Yapmalı?
Çorlu Güncel

Korona Virüsle Karşı Otizmli Bireyler Neler Yapmalı?

  • 10 Nisan 2020
  • 1009 Kez Okundu

Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Onursal Başkanı Dr. Gülçin Babaoğlu yaptığı açıklamada bağışıklık sistemleri zayıf olan otizmli bireylerin bu dönemde yapmaları gerekenleri anlattı.

Korona virüs süresince bağışıklık sisteminin güçlü olması gerektiğini vurgulayan Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Onursal Başkanı Dr. Gülçin Babaoğlu, otizmli bireylerin bağışıklık sistemlerinin beslenmelerinden dolayı daha zayıf olabileceğini vurguladı. Otizmli bireylerin tek tip beslendiğini, yiyeceklere karşı hassasiyet gösterdiklerini belirten Babaoğlu, bu dönemde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. 
FARKINDALIK GÜNÜ ETKİNLİKLERİMİZ VİRÜS NEDENİYLE İPTAL EDİLDİ  
02 Nisan Dünyada Otizm Farkındalık Günü olarak kutlandığını anımsatan Dr. Gülçin Babaoğlu farkındalık günü nedeniyle etkinliklerin iptal edildiğini belirtti. Babaoğlu, “Birleşmiş Milletlerin 2008 yılında 2 Nisan’ı Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan etmesinin ardından, her yıl Nisan ayı boyunca “Otizm Farkındalığı”oluşturmak için yürüyüşler, sempozyumlar, konferanslar, gösteriler düzenlenir. Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği olarak sözü edilen etkinlikleri bu yıl da yapmayı planlamıştık. Ancak, bu dönemin Korona Virüs salgınına rastlaması nedeniyle iptal etmek durumunda kaldık. Geçen yıl dünyada doğan her 59 çocuktan 1’i otizm riski ile dünyaya gelirken, Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi(CDC)’nin son açıklamasına göre, bu sayının Amerika’da 54’te 1’e yükseldiği rapor edilmiştir. Etyolojisi bilinmemekle birlikte;  genetik yatkınlığı olan ebeveynlerin çevresel faktörler (hava kirliliği, stres, doğal olmayan gıdalarla beslenme, toksik maddelere maruz kalış vsetkisi ile otizmli bebek doğurma risklerinin artabileceğini biliyoruz” dedi. 
OTİZMDEN ETKİLENEN ÇOCUKLAR VE AİLELERİ İÇİN COVID 19 NE ANLAMA GELİYOR?
Konuşmasını sürdüren Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Onursal Başkanı Dr. Gülçin Babaoğlu, “Önce otizmden, çocuklarımızın bağışıklık sistemlerinden bahsedelim. Otizm spektrum bozukluğu sosyal etkileşimde zorluk, takıntılı ve tekrarlayıcı davranışlar, motor becerilerde kısıtlılık, dikkat dağınıklığı, bilişsel sorunlar, anksiyete, uyku sorunları, mide- bağırsak sistem sorunları, yeme bozuklukları, anormal beslenme alışkanlıkları, besin tüketiminde seçicilik gibi birçok semptomun eşlik ettiği, yaygınlığı giderek artan nöro gelişimsel temelli bir bozukluktur. Otizmli çocukların birçoğunda anormal beslenme alışkanlıkları vardır. Besinlere karşı hassasiyet, besin tüketiminde seçicilik, tek tip beslenme eğilimi, bunlara bağlı olarak da yetersiz beslenmeden kaynaklanan, vitamin, mineral, yağ asidi eksikliği, büyüme ve gelişmede gerilik, bağışıklık sisteminde zayıflık meydana gelmektedir” dedi. 
Bağışıklık sisteminin güçlü olmasına en çok ihtiyaç duyduğumuz günlerden geçiyoruz diyen Dr. Gülçin Babaoğlu, “Bağışıklık sisteminin güçlü olmasına en çok ihtiyaç duyduğumuz günlerden geçerken (Covid 19 Pandemisi) otizmli çocuklarımızın beslenme sorunlarının olması, yeterli aktivitelerinin olmaması, rutinlerinin bozulması (okullarına, kreşlerine gidememek…)    stres hormonlarının (kortizon) artması sebebiyle bağışıklık sistemleri her zamankinden daha fazla olumsuz etkilenmekte. Bağışıklık sistemi güçlü olmalı ki vücuda yabancı organizmaların girişi, girenlerin de yayılması önlenebilsin. Bağışıklık sistemimiz dengeli ve sağlıklı doğal besinlerle beslenmek, egzersiz yapmak, şekerden (glikoz, früktoz, sukroz) uzak durmak, bol sıvı tüketmek, yeterli ve düzenli bir uyku ile güçlenir. Çocuklarımıza ve kendimize bu açıdan tekrar bakmalıyız. Dengeli ve sağlıklı besleniyor muyuz?   Düzenli egzersiz yapıyor muyuz?  Bol sıvı tüketiyor muyuz? Yeterli ve düzenli uyuyabiliyor muyuz?  Kaygı seviyemiz ne durumda?  Doğru ve yeterli süre el yıkamayı biliyor muyuz?” dedi. 
 İMDAT ŞAHİN