• Birleşik Metal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever:  “Fabrikaların Birçoğu Üretimi Durdurma Kararı Aldı”
  • Birleşik Metal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever:  “Fabrikaların Birçoğu Üretimi Durdurma Kararı Aldı”
Çorlu Güncel

Birleşik Metal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever: “Fabrikaların Birçoğu Üretimi Durdurma Kararı Aldı”

  • 26 Mart 2020
  • 1167 Kez Okundu

Bölgemizde birçok fabrikada örgütlü olan Birleşik Metal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever işyerlerinde son durumu gazetemize anlattı.


Fabrikaların birçoğunun korona virüse karşı tedbir amaçlı kapandığını ifade eden Birleşik Metal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever işçilerin ücretleriyle ilgili de konuştu. Korona virüse karşı vatandaşları da uyaran Vatansever, fabrikaların geçici bir süre kapanmasının tatil olmadığını tedbir olduğunu ifade etti.

“Şu anda birçok fabrika iki haftalık üretimi durdurma kararı aldılar” diyen Beyhan Vatansever, “İŞ-KUR üzerinden kısa çalışma başvurusu ve ödeneği şartlarının kolaylaştırıldılar. Son 120 gün hizmet akdine tabi olma şartı 60 güne, son 3 yıl içinde en az 600 gün prim ödemiş olma şartı 450 güne düşürüldü. İşyerlerini kısa çalışmadan faydalanmaları konusunda yönlendirdik” dedi.

ÖRGÜTLÜ OLDUĞUMUZ BİR FABRİKA BİR AY KAPATACAK

Konuşmasını sürdüren Birleşik Metal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever, “Bir fabrikamızla yaptığımız görüşmede bu kısa çalışmaya başvuru yapacak ve işveren ile aramızda tutanak tuttuk. 3 aylık bir başvuru olacak, Nisan Ayı’nda fabrikayı tamamen kapatacaklar, fabrikalar kapalı kalacaklar. Korona virüs tehditti mayıs ayına uzar ise mayıs ayına geldiğimiz zaman tekrar değerlendirme yapacağız. Nisan ayının tamamında fabrika kapalı olacak. Diğer işyerlerindeki durum iki hafta kapalı olup iki hafta açan işyerleri var, 3 gün çalışıp 3 gün çalışmayan işyerleri var. İşyerleri bu süreci atlatmaya çalışacaklar” dedi.  

SENDİKA OLARAK ÜCRET KAYBINA İZİN VERMİYORUZ

İşçilerin ücretleri konusunda da açıklama yapan Vatansever; “Ücret konusunda bizim örgütlü olduğumuz fabrikalarda her hangi bir ücret kaybı yaşamayacaklar. İşsizlik fonundan yararlanamayan arkadaşlarımız var, emekli olanlar yararlanamıyor. Yaptığımız anlaşmayla birlikte onların ücretlerini de işveren ödeyecek. Hiçbir kayıplar olmayacak. Yıllık izinleri olmasa bile arkadaşlar idari izinli sayılacaklar. Her hangi bir ücret kaybı yaşanmayacak” dedi.

BÖLGEMİZDEKİ İŞYERLERİ GERÇEKTEN ÇOK ZOR DURUMDA

“Bölgemizdeki işyerleri gerçekten çok zor durumda” diyen Birleşik Metal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever, “İşverenlerde zor durumda bu duruma tek taraflı bakmamak lazım. Empati yapmak gerekiyor, baktığınız zaman iş yerleri sevkiyatlarını yapamıyor, hammadde girişlerini sağlayamıyorlar. Özellikle bizim örgütlü olduğumuz yabancı firma çok sıkıntılı duruma gelmiş durumda. Bu korona virüs süreci Mayıs Ayı başı çözülecek gibi gözüküyor ama esas Mayıstan sonra bu sıkıntılar üretim anlamında devam edecek gibi gözüküyor” dedi.  

ÖRGÜTLÜ OLDUĞUMUZ İŞ YERLERİNDE ŞU ANDA İŞTEN ÇIKARMA YOK

“Kendi örgütlü olduğumuz işyerleri için konuşmak gerekirse bizim işyerlerinde şu anda işten çıkarma gibi bir durum söz konusu değil” diyen Vatansever, “Dediğim gibi biz bu süreci kısa çalışma, yıllık izinlerle, idari izinlerle atlatmaya çalışacağız. Hali hazırda 65 yaş ve üstü dediğimiz, kronik rahatsızlığı olanlar evlerine gönderildi. Bakmakla yükümlü olduğu çocuk varsa kadın çalışanlarımız ve diğer kronik rahatsızlığı olanlar belirsiz süreli idari izine çıkardı. Bunların maaşları kesilmeyecek, yıllık izinlerinden de her hangi bir kayba uğramayacaklar” dedi.

İŞYERLERİNİN KAPANMASI TATİL DEĞİL TEDBİRDİR

“Bugün işyerlerimizi gezdik bu bir tatil değil, izin değil, sağlığımızı korumak açısından alınan bir tedbir” ifadelerini kullanan Birleşik Metal İş Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever, “Bunun bir tatil gibi değil bir tedbir gibi algılanması gerekiyor. Herkes evinde kalsın, evdeki bir kişi dışarı çıkıp ihtiyaçları gidersin geldikten sonra dezenfekte olsun, bu süreci bu şekilde geçirmemiz gerekiyor, virüsten ancak böyle kurtulabiliriz. Apartmanlar da kimsesi olmayan vatandaşlar varsa bizlere de haber verilsin biz her türlü yardımlarını karşılarız. Biz kimsesiz insanlarımızın ihtiyaçlarını karşılamaya hazırız. İnsanları dışarı çıkmamaları konusunda uyaralım” dedi.

İMDAT ŞAHİN