• Eyt'liler Çorlu'da Dernek Kuruyor
  • Eyt'liler Çorlu'da Dernek Kuruyor
  • Eyt'liler Çorlu'da Dernek Kuruyor
Çorlu Güncel

Eyt'liler Çorlu'da Dernek Kuruyor

  • 20 Kasım 2019
  • 1603 Kez Okundu

Türkiye gündeminin önemli maddelerinden biri olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Çorlu’da da bir dernek kurmaya hazırlanıyor.


Dernek yerini belirleyen, yönetim kurulunu oluşturan EYT’liler 2 hafta içerisinde yasal sürecide başlatacaklar. Türkiye’de sayıları fazla olan EYT’liler Çorlu’da da çok fazla EYT mağduru olduğunu belirtti. Çorlu’da 40 yaş ile 54 yaş arasında 80 bin kişinin EYT mağduru olduğunu ifa eden Çorlu EYT Derneği kurucu başkanı Hasan Çebi gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. 
ŞU ANDA 7500 PİRİM GÜN SAYIM VAR BUNA 13 YIL DAHA EKLENECEK 
Çorlu EYT Derneği kurucu başkanı Hasan Çebi kendisinin sigorta girişinin 1996 yılında olduğunu belirtti: “Sigorta başlangıcım 1996 yılında, 7500 prim gün sayım var. EYT mağdurlarının başında geliyorum. 43 yaşındayım 25 yılımı doldurdum, yasa çıkmadığı için 56 yaşını beklemek zorunda kalacağım. Bu da yaklaşık 13 sene daha beklemek anlamına geliyor. Sigorta primi sayısına 13 yılı da eklerseniz ben heralde 2’inci, 3’üncü emekliliğe kavuşmuş olacağım. Biz sigorta pirimlerimizi doldurduk, üzerine koyduğumuz fazladan gün için emekli olduğumuz zaman maaşımızdan düşmeler oluyor. Zaten alınan emekli maaşları düşük bir de bu şekilde düşüşler yaşanıyor” dedi. 
 ÇORLU’DA 80 BİN EYT’Lİ VAR DİYEBİLİRİM 
“Şu anda EYT mağdurları 40 ile 54 yaş arasında kalan bir kesim en çok mağdur olan bu yaş grubu. Çorlu da 40 ile 54 yaşları arasındaki kişi sayısı 80 bin civarında” ifadelerini kullanan Hasan Çebi: “ Çorlu’da 80 bin kişi civarında bir EYT grubu var diyebilirim. Ben olaya şöyle bakıyorum. EYT denildiği zaman insanlara sadece emeklilikte yaşa takılmış olarak algılıyorlar aslında benim için değil, Türkiye’nin genelinde bu EYT mağdurluğu var. emekli aylığı bağlama oranının düşmesi herkesi etkilemektedir. Gençlerimiz 65 yaşı bekleyecek, 65 yaş Türkiye ortalamasına göre çok uzun bir süre. Gençlerimizin geleceğini kurtarmak içinde mücadele ediyoruz” dedi. 
 ERKEN EMEKLİLİK DİYE ALGI YARATILMAYA ÇALIŞILIYOR 
“Erken emeklilik diye algı oluşturmaya çalışılıyor ben buna katılmıyorum, insanların algılarıyla oynanıyor” ifadelerini kullanan Hasan Çebi şöyle konuştu: “Bu erken emeklilikle alakalı bir şey değil, erken dediğin zaman bir şeyin tamamlanmamış haline erken denir. Burada süre zamanlanmış fazlası ödenmiş Herşey hazır bütün şartlarını tamamlamış insanlar topluluğundan oluşuyor EYT’liler. Mağdur olan kişiler, devletle yapmış olduğu anlaşma sonucu haklarını doldurmuş olan insanlar. Çıkartılan bir yasa geriye doğru işletilmiştir. Bu EYT’liler buna maruz kalmış insanlardır. Oyunun ortasında kural değişti” dedi. 
PATRONA GÖRE YAŞLIYIZ DEVLETE GÖRE GENCİZ 
Çorlu EYT Derneği kurucu başkanı Hasan Çebi yaşı ilerleyen kişileri patronların çalıştırmadığını öne sürerek: “Yaşı ilerleyen emekli edilmeyen insanlar, patronlar tarafından çalıştırılmakta istenmiyor, hem de emekli de olamıyor. Patrona göre yaşlıyız devlete göre genciz. Biz neyiz onu da anlamadık, devlet nezdinde genç görülüyoruz, patrona göre yaşlıyız. Patron yaşı ilerlemiş ama emekli olamamış insanları çalıştırmak istemiyor. İş aktini sonlandırıyor. Bu kişiler sonuna kadar mağduriyet yaşıyor” dedi.
 DERNEĞİMİZİ ÇORLU’DA KURUYORUZ 
“Biz önce Trakya EYT’yi kurma çalışmalarına önceden başlamıştık. Trakya EYT’yi kurduk” diyen Hasan Çebi: “Merkezi Çerkezköy’de bende kurucu üyesiyim. EYT meselesinde diğer bölgelere de açılmamız gerektiğini düşünüyoruz, sadece bir yerde değil diğer bölgelerde de dernekleşmeye gidilmesi için çalışma başlattık. Biz EYT dernekleriyle birlikte hareket ediyoruz. Çorlu’da dernek aşaması tamamlanmak üzere, yerimizi tuttuk, yönetim kurulumuzu oluşturduk. Önümüzdeki 2 hafta içerisinde yasal işlemlerimizi tamamlamak istiyoruz” dedi.
İMDAT ŞAHİN