• Barolardan Adalet Nöbetine Destek
Çorlu Güncel

Barolardan Adalet Nöbetine Destek

  • 22 Nisan 2019
  • 1106 Kez Okundu

Geçtiğimiz Cuma Günü tren kazasında hayatını kaybedenlerin aileleri Çorlu Adliyesi önünde adalet nöbeti başlatmıştı. Ailelere barolardan da destek geldi.

8 Temmuz 2018 tarihinde Sarılar Mahallesi’nde meydana gelen tren kazasında 25 vatandaş hayatını kaybetmiş 328 vatandaşta yaralanmıştı. Çorlu Adliyesi önünde geçtiğimiz Cuma günü adalet nöbeti başlatan aileler sorumluların ortaya çıkarılması için bu nöbetini başlattıklarını vurgulamıştı. Acılı ailelere Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve İstanbul Baro Başkanları da destek verdi.

“GERÇEK SORUMLULAR YARGILANMALI”

Tekirdağ Baro Başkanı Sedat Tekneci Çorlu Adliyesi önünde bir açıklama yaptı: “Yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diliyorum. Tedavisi devam edenlere de acil şifalar diliyorum. 25 kişinin kaybedildiği katliamda insanların en temel hakkı olan yaşam hakkı ihlal edildi. Tabi ki de bu süreçte çok değişik gelişmeler oldu. Örnek vermem gerekirse Soma’da 300’ün üzerinde madenci vefat etmişti. Oradaki Akhisar’daki savcılık makamı bütün üniversitelere yazı yazılarak alanında uzman kişileri istemiş, ona göre objektif olduğu inanılan insanlara rapor hazırlattırılmış, ona göre takip edilmiştir. Ancak Çorlu’da yaşanan tren katliamında aynı yöntem uygulanmamıştır. Bilirkişilerden özellikle iki kişiyi isimlerini belirtmeden vermek istiyorum. ‘Biri bilirkişi raporunda verilen aynı zamanda Çorlu Tren kazasında sinyalizasyon çalışması yapan SAVRONİK Sistem Anonim Şirketi Müdüriyeti Yönetim Kurulu Üyesidir. Gene bilirkişilerden bir tanesi 22 Temmuz 2004’te hızlandırılmış trenin Pamukova’da yaptığı kazada faciayı soruşturmak için oluşturulan ve dolaylı bir şekilde makinistleri suçlayarak TCDD Yönetimini aklayan Bağımsız Bilir Kurulu’nda yer almıştır. O tarihin ardından 2005-2012 yılları arasında Ulaştırma Bakan Danışmanlığı görevi yapmış, 2009-2013 yıllarında Yüksek Hızlı Tren İşletmesi Danışmanlığı görevinde bulunmuştur. 2013’ten itibaren Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde Kaza ve Araştırma İnceleme Kurulu üyesidir. 2012-2014 yılları arasında Çorlu faciasının meydana geldiği Trakya Demiryolu Hattı Yenileme Projesi’nde danışmanlık hizmeti vermiştir.’ Açıklamaların bile bu raporu hazırlayanların objektif olmadığını, kamu vicdanının ve hukuku yerine getirmediğini göstermektedir. O yüzden bu itirazlar, ivedilikle değerlendirilmeli ve gerçek sorumluların da yargılanacağı hukuk sisteminin inşa edilmesi ve ona göre de bilirkişi raporunun alınması gerekmektedir ”dedi.

İmdat Şahin