• “Kıdem Tazminatı Kırmızı Çizgimizdir, Dokundurmayız”
Çorlu Güncel

“Kıdem Tazminatı Kırmızı Çizgimizdir, Dokundurmayız”

  • 13 Nisan 2019
  • 1088 Kez Okundu

Belediye İş Sendikası Trakya Şube Başkanı İbrahim Özçelik, kıdem tazminatıyla ilgili Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamalarını değerlendirdi. Özçelik, “Kıdem tazminatı çocuklarımızın düğün parası, kızlarımızın da çeyizidir, sendikamızın da kırmızı çizgisidir” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Berat Albayrak yeni ekonomi programı kapsamındaki hedeflere yönelik ekonomik reform paketi açıkladı. Reform paketinde açıklanan kıdem tazminatı tartışmalara neden oldu. Sendikalar kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir yorumu yaparken Belediye İş Sendikası Trakya Şube Başkanı İbrahim Özçelik gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

“Emekçiler maaşını alırken gelir vergisini ödüyor, kaldı ki maaşını aldı alışveriş yaparken yine vergi ödüyor” diyen Özçelik; “Esas konumuz Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı yeni ekonomi programı kapsamındaki hedeflere yönelik ekonomik reform paketi açıklandı. Kıdem Tazminatı kapsamında emekçiler 30 günlük brüt ücretlerini alıyor. Bunlara ek olarak yemek yardımı, yakacak yardımını da ekleyerek bir ücret belirleniyordu. Hükümet emekçilerin kıdem tazminatıyla ilgili girişimleri var buna karşıyız. Sadece buda değil zorunlu hale getirmek istedikleri birde bireysel emeklilik sistemi (BES) var.  Emekçiler zaten zor geçiniyor birde emekçilerden kazançlarının yüzde 3’ünü bireysel emeklilik kapsamında kesintiler yapılması planlanıyor” dedi.

“KIDEM TAZMİNATI KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR”

“Bizim sendikamızın da bağlı olduğu Türk-İş Konfederasyonunun son genel kurulunda aldığı bir karar var. “Kıdem tazminatına dokunmak genel grev kararıdır” şeklinde karar alındı. Türk-İş’e bağlı tüm sendikaların bu kırmızı çizgisidir” ifadelerini kullanan İbrahim Özçelik Yargıtay’ında konuyla ilgili görüşü olduğunu hatırlattı. Özçelik, “Yargıtay’dan daha önce kıdem tazminatıyla ilgili görüş istendi Yargıtay’da bu konuda olumsuz görüş bildirdi. Yargıtay kıdem tazminatının kaldırılması işten atmaların kolaylaşacağını ifade etti. Yani emekçinin biri 10 yıl iş yerinde çalışıyorsa kıdem onun işten çıkmasına engel oluyordu. İşveren kıdem tazminatını ödememek için çalıştırmaya devam ediyordu. Şimdi kaldırılırsa işten atmalarda kolaylaşacak” dedi.

ALANLARA ÇIKARIZ

Kıdem Tazminatıyla ilgiyi olumsuz gelişmeler yaşanırsa alanlara çıkacaklarını ifade eden Belediye İş Sendikası Trakya Şube Başkanı İbrahim Özçelik şöyle konuştu: “Sendikalar işçilerle var olan kurumlardır, işçiler kendi haklarına sahip çıkması gerekiyor bizde bunun için mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu konuda daha bir alınmış karar yok ama olduğu zaman yarın tepkimizi göstermek için alanlara çıkacağız işçilerle birlikte.  Kıdem tazminatı 10 yıldır gündemde sürekli kıdem tazminatıyla ilgili hükümetin çıkışları oluyor. Kurbağa misali soğuk suyun içine atılan bir kurbağa yavaş yavaş ısıtıldığı zaman haşlanır gider bugün yapılmak istenen durum budur. Yavaş yavaş bizleri alıştırmak istiyorlar ama biz bunu kabul etmeyeceğiz” dedi.

“EĞER BİR REFORM YAPMAK İSTİYORLARSA KIDEM TAZMİNATINI ALMAYANLARA KIDEM TAZMİNATI VERSİNLER”

Konuşmasını sürdüren İbrahim Özçelik eğer bir reform yapılmak isteniyorsa kıdem tazminatı almayanlara kıdem tazminatı verilsin” dedi. Özçelik, “Biz şunu söylüyoruz, Belediye İş Sendikası olarak biz Türk-İş ile aynı kararlılıktayız. Kıdem tazminatı çocuklarımızın düğün parası, kızlarımızın da çeyizidir, sendikamızın da kırmızı çizgisidir. Eğer bir reform yapmak istiyorlarsa kıdem tazminatını almayanlara kıdem tazminatı versinler. Bugün kıdem tazminatı ne alınıyorsa aynısı devam etsin. Bizim istediğimiz bu, Yargıtay’ın bu konuda görüşü var buda dinlensin. Hadi sendikalar dinlenmiyor bari Yargıtay dinlensin” dedi.

İmdat Şahin