• Çanakkale Zaferi'nin 104'üncü Yıldönümü Kutlandı
Çorlu Güncel

Çanakkale Zaferi'nin 104'üncü Yıldönümü Kutlandı

  • 18 Mart 2019
  • 1279 Kez Okundu

Çanakkale Zaferi’nin 104’üncü yıl dönümü Çorlu Şehitliği’nde düzenlenen etkinliklerle kutlanırken şehitler saygıyla anıldı.

Çorlu Şehitliği’nde düzenlenen programa Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, 5. Kolordu ve Garnizon Komutanı Gürsel Yüz, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Murat Yiğiter, askeri erkan, resmi kurumların temsilcileri, gaziler, şehit aileleri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.

 

Program saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, 5. Kolordu ve Garnizon Komutanı Gürsel Yüz, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt şehitlik anıtına çelenk sunmasıyla devam etti. Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü mesajı okundu. 5. Kolordu ve Garnizon Komutanlığı personeli tarafından yapılan günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü tören programı Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı’nın şehitlik anı defterini imzalaması ve mesajı okundu.  

 

“ŞEHİTLERİMİZ RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUZ”

5. Kolordu ve Garnizon Komutanlığı personeli Yarbay Çağlayan Altuntaş yaptığı konuşmada: “Kutsal vatan toprağının bölünmez bütünlüğü ve milletimizin bağımsızlığı uğrana canlarını feda eden isimlerini kalplerimize yazdığımız aziz şehitlerimize rahmet ve minnetle anmak maksadıyla bugün burada toplanmış bulunmaktayız. 104 yıl önce bugün 18 Mart 1915 te Çanakkale boğazının denizden geçinemeyeceğini tüm dünyaya gösterildiği ve deniz zaferinin ilan edildiği gündür. Bu tarih TBMM genel kurulunda 2002 yılında aziz vatan için canlarını seve seve feda eden kahraman şehitlerimizi anmak maksadıyla aynı zamanda şehitler günü olarak kabul edilmiştir. Tüm yokluk ve imkansızlıklara rağmen milletimizin kahramanlığı sonucunda kazanılan İstiklal Harbi’mize ve kurtuluş yolunda giden bu yolda çok önemli bir kilometre taşı olmuştur” dedi.  

 

“ÇANAKKALE GEÇİLMEZ”

Konuşmasını sürdüren Yarbay Çağlayan Altuntaş; “18 Mart 1915 yılında İtilaf devletleri donanması Çanakkale Boğazını geçmek maksadıyla 16 harp gemisiyle büyük bir hücum daha başlatmış 3 gemisi denize gömülen düşman donanması tekrar geri çekilmek zorunda kalmıştır. Yaşadıkları bu hüsran sonucunda Çanakkale Boğazının çağın en gelişmiş zırhlıları ile geçemeyeceklerini anlayan itilaf devletleri 25 Nisan 1915 tarihinde Gelibolu Yarımadası’na çıkarma yaparak boğazı karadan geçmeye denemişler ancak Çanakkale Savaşı’nda askeri bir daha olarak öne çıkan Yarbay Mustafa Kemal’in isabetli ve ileri görüşlü muhakemesi nedeniyle hedeflerine ulaşamamışlardı” ifadelerini kullandı.

 

YURT TOPRAKLARINI KORUYACAK, CUMHURİYETİMİZİ SONSUZA KADAR YAŞATACAĞIZ

 

Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı şehitlik şeref defterini imzalamasının ardından mesajını okudu: Sarılı, “Vatan topraklarında özgür ve huzur içerisinde yaşamamızı sağlayan başta yüce Atatürk ve arkadaşları olmak üzere tüm kahramanlarımıza ve aziz şehitlerimize sonsuz şükran ve saygılarımızı sunmak üzere huzurlarınızda bulunuyoruz. Sizlerin ülkünüzü, yurt sevgini ve görev bilincinizi gelecek kuşaklara örnek göstererek her karışı hak edilerek kazanılan

Yurt topraklarını koruyacak, Cumhuriyetimizi sonsuza kadar yaşatacağız. Bugün vatanımızda huzurla birlik ve beraberlik içerisinde yaşıyorsak bunu siz şehitlerimize borçlu olduğumuzun bilincindeyiz. Başta Başkomutan Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere siz  aziz şehitlerimize ve ebediyete intikal eden gazilerimize rahmet ve şükranla anıyoruz” dedi.

 

ŞEHİTLİK ZİYARET EDİLDİ

Tören programının sona ermesiyle birlikte katılımcılar toplu olarak şehit mezarlığını ziyaret ettiler. Şehitler için dua okunmasının ardından mezarlara kırmızı karanfiller bırakıldı. Şehit ailelerinin de hazır bulunduğu şehitlik ziyaretinde, katılımcılar duygulu anlar yaşadı.

 

Şehitlik programının ardından Halk Eğitim Merkezi’nde Garnizon Komutanlığı’nın bando takımı gösterileri yapıldı.

 

İmdat Şahin