• Soğuk Havaya Rağmen Greve Çıktılar
  • Soğuk Havaya Rağmen Greve Çıktılar
  • Soğuk Havaya Rağmen Greve Çıktılar
Ergene

Soğuk Havaya Rağmen Greve Çıktılar

  • 25 Aralık 2018
  • 2032 Kez Okundu

Ergene İlçesi Velimeşe Mevkiinde faaliyet gösteren bir fabrikada toplu iş sözleşme görüşmelerinden sonuç çıkmayınca Petrol İş Sendikası’na bağlı üye işçiler grev kararı aldı.

Petrol İş Sendikasının örgütlü olduğu işveren ile Petrol İş Sendikası arasında sürdürülen Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamayınca ‘bu işylerinde grev var’ pankartı asıldı. 35 işçinin örgütlü olduğu Petrol İş Sendikası anlaşma sağlanana kadar grevlerinin devam edeceğini belirtti. firmada toplamda 55 işçi çalışmakta.

 

GREV KAÇINILMAZDI

 

Petrol İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Baranlı, grevde gelinen son durumu anlattı. 40 yılı aşkın bir süredir örgütlü oldukları firmada ilk kez greve çıktıklarını dikkat çeken Ahmet Baranlı, “10 kez görüşmemize rağmen toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinden sonuç çıkmayınca greve çıkmak zorunda kaldık. Grev bizim için amaç değil araçtır. İşveren ile 10 görüşme yapmamıza rağmen olumlu bir sonuç alamadık. Mevcut alınan ücretler asgari ücretin biraz üzeri. Herkes asgari ücretin sefalet ücreti olduğunu biliyor. O yüzden aldığımız ücretin çok fazla olduğunu kimse söyleyemez. Çalışan arkadaşlarımızın hepsi sorumluluk sahibi ailelerini geçindirmekte zorlanıyorlar. Geldiğimiz son noktada yüzde 30’a varan ücret zammını aldık, birkaç sosyal haklarda işverenle anlaşamadığımız noktalar kaldı. Biz anlaşmanın biran evvel bitirilmesini, işçilerin çalışmalarına devam etmesini istiyoruz. Fakat işveren fabrikayı taşıyacağı yönünde söylemlerde bulunuyor, biz ise alın terimizi alarak işimize devam etmek istiyoruz” dedi.

 

ALDIĞIMIZ ÜCRETLER YETMEDİĞİ İÇİN GREVE ÇIKTIK

 

Ergene İlçesi Velimeşe Mevkiinde faaliyet gösteren fabrikada greve çıkan 35 sendika üyesi soğuk kış şartlarında kapı önündeki derme çatma barakada mücadelelerini sürdürüyor. Grevde ki işçiler artan enflasyon ve ekonomik kriz ile birlikte aldıkları ücretlerin yetmediğini ve greve çıkmak zorunda kaldıklarını ifade ederek, sekizinci aydan beri vergi dilimine girdiklerinden dolayı maaşlarından 500 ile 600 liraya varan kesintilere uğradıklarına dikkat çektiler.  İşçiler “Biz delimiyiz bu havada greve çıktık. Aldığımız ücretler son zamlar ile birlikte eridi. Hepimiz aile geçindiriyoruz. Aldığımız ücretler yetmiyor.  Faturalardır, pazar market harcamalarıdır ay sonu gelmeden tükeniyor. Geçim sıkıntısı çekiyoruz” şeklinde konuştular.

 

Geçmişte işletmede ekonomik kriz ile birlikte işçi çıkarmaların yaşandığını, çalışan sayısının düşmesine rağmen üretimi düşürmediklerini belirten çalışanlar, “Biz fabrika düşmanı değiliz. İşimize, aşımıza fabrikamıza sahip çıkıyoruz. Biz işverenimizin anlayışlı olmasını istiyoruz” dedi

 

Fabrika önünde grevde olan işçileri Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Belediye İş Sendikası Trakya Şube Başkanı İbrahim Özçelik ve birçok kurum ziyaret ederek yalnız bırakmadı.

 

İmdat Şahin