• Göçmenlerin Başarıları Konuşuldu
Çorlu Güncel

Göçmenlerin Başarıları Konuşuldu

  • 08 Aralık 2018
  • 1074 Kez Okundu

Ergene Bulgaristan Göçmenleri Derneği tarafından “Göç Olgusu ve Beraberinde Gelen Başarı Hikâyeleri” konulu panel düzenlendi. Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda düzenlenen panele Prof. Dr. Nesrin Özören, Doç. Dr. Şerif Şentürk ve Doç. Dr. Nuri Korkmaz katıldı.

Ergene Göçmenler Derneği, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası eğitim salonunda “Göç Olgusu ve Beraberinde Gelen Başarı Hikayeleri” konulu bir seminer düzenledi. Seminere Bozulmayan Aşı çalışmaları yapan Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Nesrin Özören, Dokuz Üylül Üniversitesi, İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü Öğretim Üyesi Doçent Doktor Şerif Şentürk ve Balkanlar’daki Türk varlığı üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Bursa Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Doktor Nuri Korkmaz konuşmacı olarak katıldılar. Seminere eski Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, şimdiki Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ve birçok davetlinin yanı sıra Çorlu Fen Lisesi öğrencileri de alanlarındaki öncülerin çalışmalarını dinlemek için katıldılar.

“ANT İÇTİK”

Seminerin açılış konuşmasını yapan Ergene Bulgaristan Göçmenleri Derneği Başkanı İsmail Uslu yaptıkları bu organizasyonun yaptıkları en gurur verici etkinlik olduğunu ifade ederek “. Bu çok değerli bilim insanlarımızın bir araya gelmelerinin ve bu seminere gönülden katılmalarının başlıca sebebi Balkanlardan Türkiye'ye zorunlu göç nedeniyle gelen soydaşlarımızın bu bayrak için faydalı olma arzularıdır. 1984-1989 yılları arasında yaşadığımız, hatta tramvalar geçirdiğimiz o günlerde Türkiye Cumhuriyeti bize kucak açıp öz evlatları olarak bağrına basmıştır. Bizler de devletimize asla ihanet etmeyerek, çalışarak bayrağımızı en iyi şekilde temsil etmeye ant içtik” dedi. 2013 yılında kurulduğu günden beri ana hedeflerinin anne ve babalarının ne zorluklar altında bu vatana göç ettiklerini ve hayata tutunma çabalarını sonraki nesillere aktarmak olduğunu belirten Uslu “bu anne babaların çocukları şuan profesorler ve doçentler olarak aramızda. Bundan sonraki hedeflerimiz bu ülke için nice NOBEL ödüllü Aziz Sancarlar yetiştirmektir” şeklinde konuştu.

“EVLERİ YAKILAN, SÜRÜLEN TÜRKLERİ KİMSE KONUŞMUYOR”

Balkanlardan Türklerin çıkarılma çabalarının 93 Harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus savaşı ile başladığını söyleyen Korkmaz Osmanlı İmparatorluğu himayesi altında yaşayan azınlıklara birçok ayrıcalıklar verildiği, yönetim kademelerinde görevler verildiği belgelerle bilinirken Osmanlı’nın Balkanlardan çekilmesinden sonra insanların Türklerin hakimiyeti altında zulümlere maruz kadığı aşılanmaya çalışılarak bölgede kalan Türklere baskılar uyguluyorlar. Balkan Savaşlarından sonra Balkanlarda bulunan Türkler evlerinde sürülerek zorlu şartlar altında Türkiye’ye yolculuk yapıyorlar” dedi. Batılı ülkelerin 1915’te yaşanan Ermeni techirini yanlı olarak insanlık dramı, ölüm yürü olarak adlandırdığını ve ağızlarından hiç düşürmediğini ifade eden Korkmaz “Balkan savaşlarından sonra balkanlarda evleri yakılan toprakları alınan ve göçe zorlanan Türkleri hiç kimse görmüyor ve konuşmuyor. Toplu vaftiz törenleri düzenlenerek zorla haç öptürülen Müslüman Pomakların yaşadıklarını hiç kimseden duyamıyoruz” dedi. Pomakların yaşadığı zulmün bizim tarih kitaplarımızda da bulunmadığını belirten Korkmaz “yaşandığı tanıklarla ve belgelerle ispatlı bu acı olayların tarih kitaplarında yer almasını istiyorum” diye konuştu.

Ergene ve Çorlu’daki Bulgaristan göçmenlerinin yoğun katılım gösterdiği panele, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Eski Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Çorlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Üzgün ve Ergene Belediye Başkan Aday Adayı Nuh Nuhoğlu da katılarak, göçmenlerle buluştu. Kendisi de Bulgaristan göçmenlerinden olan Nuh Nuhoğu’na dernek üyelerinin ilgisi ve desteği yoğun oldu. Ergene’nin sorunlarını yanı sıra göçmenlerinin sorunlarını da bildiğini söyleyen Nuhoğlu, seçildiğinde sorunların çözümü için çaba göstereceğini söyledi.

SEYFİ GENÇ