• “Çiftçiler Kredi Kullanamazsa Üretemez”
Çorlu Güncel

“Çiftçiler Kredi Kullanamazsa Üretemez”

  • 07 Aralık 2018
  • 937 Kez Okundu

“Son dönemde banka kredi faizlerinin yükselmesi çiftçileri üretim yapamaz durumuna getirdi” diyen Çorlu Ziraat Odası Başkanı Ali Topuz gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

“Bankalardaki faiz oranları çok yüksek, çiftçilerimiz ödediği kredileri geriye alırken çok zorlanıyorlar” diyen Ali Topuz “Çok yüksek faiz oranları isteniyor, tabii burada bankalarında faiz oranlarını düşürerek üreticilerimizin finansman ihtiyaçlarını karşılamasını istiyoruz” dedi.

 

“FAİZ ORANLARI YÜKSELDİ”

 

 

“Çiftçilerin üretim yapabilmesi için maalesef krediye ihtiyaç duyuyor” ifadelerini kullanan Ziraat Odası Başkanı Ali Topuz konuşmasını sürdürdü: “Geçtiğimiz seneki faiz oranıyla 100 bin lira çeken bir çiftçi 122 bin lira 125 lira dosya masraflarını da çıktıktan sonra faiziyle birlikte bir para ödüyordu. Bu sene 150 bin lira ödemesi gerekecek. Şu anda faizler çok arttı, Ziraat Bankası’nda süspansiyonlu kredi var yüzde 4 ile yüzde 5 ile ama çiftçilerimizin Ziraat Bankası kredileri dolu. Ziraat Bankası dolu olduğu için diğer bankalara yöneliyor. Ziraat Bankası ektiğimiz araziye göre para ödüyor. Yüz dönüm buğday ektiğimiz zaman 21 bin lira para ödüyor. Süspansiyonlu kredi veriyor, düşük faizli kredi. Normal faizli kredilerde var onlarında faiz oranları şu anda yüzde 21-22 civarında. Şua anda diğer bankalarda ise oranlar 33-34 bantlarında seyrediyor” dedi.

 

“YÜKSEK BUĞDAY FİYATI OLMAZSA ÇİFTÇİNİN DURUM ZOR”

 

Çiftçilerin tek çaresinin buğday fiyatlarının yüksek açıklanması olduğunu söyleyen Ali Topuz düşük açıklanırsa çiftçi üretemez duruma gelir” dedi. Topuz, “Bizlerin 2019 yılında buğdayda 1700 lira 1800 lira civarında bir fiyat beklentimiz var. çiftçimizin tek kurtuluş çaresi buğdayın fiyatının yüksek olmasıdır. Başka kurtuluş çaremiz yok. Geçtiğimiz sene 1000 lira 1100 lira civarındaydı düşüktü, bu sene fiyatlar yüksek olmasa çiftçiler üretemez duruma gelir. Eğer bu söylediğimiz fiyatlar verilmezse çiftçimiz üretimden uzaklaşır, üretmezler. Şu anda maalesef üretirken batıyoruz” dedi.

 

“ÇİFTÇİ AYÇİÇEĞİNDE DE UMDUĞUNU BULAMADI”

Ayçiçeğinde verimin düşük olduğunu belirten Çorlu Ziraat Odası Başkanı Ali Topuz fiyatların ise desteklerle birlikte iyi bir yerde olduğunu söyledi. Topuz, “Bu sene ay çiçeğinden de istediğimizi alamadık verim olarakta çiftçinin isteklerini karşılamadı. Görüntü olarak iyiydi ama 300 kilo ayçiçeği bekliyorduk ama 200 kilo civarlarında ay çiçeği alabildik. Bazı bölgelerimizde 250 kilo oldu bazı bölgelerimizde ise 170 kilo düzeyinde kaldı. fiyat aralığı beklentimizin altındaydı ama gene de desteklemesiyle birlikte iyi bir yere geldi. Ayçiçeğinin fiyatı kilo olarak 2 lira 30 kuruş seviyelerindeydi. Şu anda aşağıya düşüyor maalesef. Şu anda 2 lira 10 kuruş seviyelerinde” dedi.

 

“HAYVANCILIKTA DA DURUM KÖTÜ”

 

“Ülkemizin kalkınması için Atatürk’ün dediği gibi köylünün tekrar milletin efendisi olması gerekiyor” ifadelerini kullanan Ali Topuz hayvancılıkta da durumun kötü olduğunu söyledi. Topuz, “hayvancıkta da durum aynı, bölgemizde hayvancılık bitme noktasına geldi. Şu anda hayvanının kestirseler bile vadeli satabiliyorlar. Vadeli oluncada hayvan yetiştiricileri bu durumların altından kalkamıyor. Hayvancılıkta da girdiler çok yüksek, bir çuval yem 75 lira 80 lira civarında” dedi.

 

İmdat Şahin