• “84 Yıl Önce Kadına Haklar Tanındı”
  • “84 Yıl Önce Kadına Haklar Tanındı”
  • “84 Yıl Önce Kadına Haklar Tanındı”
Çorlu Güncel

“84 Yıl Önce Kadına Haklar Tanındı”

  • 05 Aralık 2018
  • 992 Kez Okundu

5 Aralık 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından kadına verilen seçme ve seçilme hakkının 84. yıl dönümü dolayısıyla CHP Çorlu İlçe Başkanlığı basın açıklaması yaptı.

Yapılan basın açıklamasına Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, belediye başkan yardımcıları Hülya Perin, Erdoğan Demirci, Çorlu Belediyesi Eski Belediye Başkanı Ünal Baysan ve çok sayıda partili katıldı. Basın açıklaması anıta çelenk sunulmasıyla başladı, çelenk sunumunun ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

 

“HEP BİRLİKTE SÖZ VERİYORUZ”

 

İlk konuşmaya yapan CHP Çorlu İlçe Başkan vekili Özlem Açık: “Türk kadını, birçok ülkedeki hemcinslerinden önce siyasi ve sosyal haklar almıştır” dedi. Açık, “Türkiye kadın erkek arasındaki eşitsizlikler hala günümüzde de devam etmektedir. Bundan tam 84 yıl önce dünyanın birçok yerindeki hemcinslerinden evvel siyasi ve sosyal hayatta hak ettiği kazanımları elde eden Türk kadını günümüz koşullarında çoğu zaman gasp edilmek istenen haklarının elbette ki peşinden koşmaya devam edecektir. Başı dik bir şekilde mücadelesini her alanda verecektir. Kadına verdiği değeri her alanda gösteren Mustafa Kemal Atatürk bunun gerektirdiği şekilde güçlü bir ülke olmaya azmetmiştir” diyen Özlem Açık konuşmasını sürdürdü: “Türk kadınları olarak, kadın erkek eşitliğinin sosyal ve siyasal hayatta tam ve koşulsuz gerçekleştiği, laik ve demokratik bir Türkiye için mücadeleden vazgeçmeyeceğimize, Atatürk ilke ve inkılaplarına, laik Cumhuriyetin ilkelerine sonuna kadar bağlı evlatlar yetiştireceğimize hep birlikte söz veriyoruz” dedi.

 

“MUSTAFA KEMAL ATATÜRK KADINA ÇOK BÜYÜK DEĞER VERMİŞTİR”

 

Özlem Açık’tan sonra konuşmasını yapan CHP Çorlu Kadın Kolları Başkanı Havva Çolak, 1925 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün bir konuşmasını hatırlattı. Çolak, “Mustafa Kemal Atatürk,1925’te Kastamonu’da yaptığı konuşmada şöyle der: “Toplumu kalkındırmak istiyorsak, izlememiz gereken daha emin ve daha etkili bir yol vardır. O da Türk kadınını çalışmalarımıza ortak etmek, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, kadının, bilimsel, toplumsal ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapma yoludur. Bu konuşma ile kadın-erkek eşitliği ilkesini açıkça ortaya koyan Atatürk, Birleşmiş Milletlerin 20 yıl sonra kabul ettiği Evrensel İnsan Hakları Bildirgesinden, çok daha önce dile getirmişti.1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma, ihtiyar meclislerine seçilme ve en son milletvekili seçme ve seçilme hakları verilmiştir” dedi.

 

“HER ALANDA KADINLARINDA EŞİT ŞEKİLDE TEMSİL EDİLMESİNİ İSTİYORUZ”

 

“Türkiye’de nüfusun yarısını kadınların oluşturmasına rağmen, ülkemizde yapılan 2014 yılı yerel ve 2015 yılı genel seçimlerinde,  seçilmiş kadınlarımızın %14 ü milletvekilliğine, %10,7 si belediye meclis üyeliğine, %4,3ü İl genel meclis üyeliğine ,%3 ü belediye başkanlığına ve %1,2 si muhtarlıklara seçilmişlerdir” ifadelerini kullanan Havva Çolak kadınlarında her alanda eşit şekilde temsil edilmek istediklerini belirtti. Çolak, “Toplumsal cinsiyet eşitliğinin okul öncesi eğitimden başlayarak,  çocuklarımızın eğitim ve öğretim hayatında, toplumun tümünde, kurum ve kuruluşlarda hayata geçirilmesi ülkemizin ilerlemesi açısından zorunludur. Biz nüfusun yarısıyız. 5 Aralık 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün yaktığı bu meşaleyi bir adım öne götürmek ve ilerletmek adına; nüfusun yarısını oluşturan kadınların ülkemizin karar alma mekanizmalarında ve mecliste eşit sayıda yer almasını istiyoruz” dedi.

 

İmdat Şahin