• İşsizler İçin Fırsat Projeleri
  • İşsizler İçin Fırsat Projeleri
  • İşsizler İçin Fırsat Projeleri
Çorlu Güncel

İşsizler İçin Fırsat Projeleri

  • 16 Kasım 2018
  • 1191 Kez Okundu

İŞKUR tarafından uygulanan projelerle Çorlu’daki genç ve kadın işsizlere istihdam sağlanıyor.

İŞKUR tarafından özellikle kadın ve gençlerin istihdamının arttırılmasıyla ilgili ülke genelinde başlatılan projeler Çorlu Hizmet Birimi tarafından da Çorlu’daki genç ve kadın istihdamının arttırılması için uygulanıyor. Projeler hakkında gazetemize bilgi veren İŞKUR Çorlu Hizmet Birimi Müdiresi Aslıhan Moğulkoç, gençlerin istihdamıyla ilgili projelere katılımcı bulunurken, kadın istihdamıyla ilgili projelerde katılımcı sayısının düşük olduğunu kaydetti.

 

ÜNİVERSİTE MEZUNLARINA MESLEKİ DENEYİM

 

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), genç işsizliği ile mücadele kapsamında hayata geçirdiği “İşe İlk Adım Projesi” ile üniversite mezunlarına mesleki deneyim kazandırıyor ve istihdam edilmelerini sağlıyor. Hayata geçirilen “İşe İlk Adım Projesi” kapsamında üniversite mezunu 18-29 yaş aralığındaki gençler işbaşı eğitim programına alınarak mesleki deneyim kazanmaları sağlanıyor.

Proje ile ilgili gazetemize bilgi veren İş Kur Çorlu Hizmet Birimi Müdiresi Aslıhan Moğulkoç, “Üniversite Mezunu Gençleri İşe Alan İşverenlere Ücret Desteği Sağlanacak İşbaşı eğitim programı sonrasında istihdamları devam eden gençler için işverenlere zorunlu istihdam sürecinde net asgari ücretin yüzde 50’si tutarında İŞKUR tarafından destek sağlanacak.  Bu süreden sonra işveren tarafından kişinin 12 ay daha istihdam edileceğine dair taahhüt verilmesi halinde net asgari ücretin yüzde 25’i tutarında ücret desteği bir yıl boyunca İŞKUR tarafından karşılanmaya devam edecek. Böylece, üniversite mezunu gençlerin işbaşı eğitim programından sonra uzun süreli istihdamı sağlanacak.” dedi.

 

Moğulkoç, projenin potansiyel yararlanıcıları için kursların başlatıldığını belirterek, “kurslar başlatıldı fakat henüz desteklerden yararlanma için başvurular alınmıyor. İlk başvuruları şubat ayında alacağız. İsteğe bağlı istihdam için ön koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Her bir kursu şu anda gözlemliyoruz. 90 kişi kurs görmeye başladı. Hangileri işverenler tarafından istihdam edilerek projeden yararlanacak şu anda belli değil.” dedi.

 

ANNELER İSTİHDAMLA BULUŞUYOR

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR)’un hayata geçirdiği “İş’te Anne Projesi” ile de anneler istihdamla buluşacak.  “İş’te Anne Projesi” çalışmak isteyen anneleri işgücü piyasasına kazandıracak. Bu kapsamda, İŞKUR çalışmak isteyen kadınları mesleki eğitim kursları veya işbaşı eğitim programlarına yönlendirecek. Projeden yararlanan kadınlara kursa veya programa devam ettikleri günler için günlük 70 TL tutarında cep harçlığı ödenecek. Ayrıca eğitim süresince katılımcıların iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri İŞKUR tarafından karşılanarak sağlık hizmetlerinden faydalanmaları sağlanacak.

Projeyle ilgili gazetemize bilgi veren İş Kur Çorlu Hizmet Birimi Müdiresi Aslıhan Moğulkoç, “Anneler, 400 TL Bakıcı Desteğinden de Yararlanabilecek Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenen mesleki eğitim kurslarına ve imalat sektöründeki mesleklerde düzenlenen işbaşı eğitim programlarına katılan ve 2-5 yaş arasındaki çocuğu kreşe veya gündüz bakımevine devam eden kadınlar kurs veya program süresince aylık 400 TL bakım desteğinden de yararlanabilecek. Projeden yararlanmak isteyen kadınlarımızın Hizmet Merkezimize başvurularını bekliyoruz” dedi.

 Projede zorunlu istihdam sürecinin sonunda işverenle masaya oturulacağını belerten Moğulkoç, “Bu süreç de en erken şubatta olacak. Şu anda yararlanıcılarımıza kreş desteği veriyoruz. Bu destekten hali hazırda bir tek kadın yararlanıyor.  Kadınlar sosyal yardımların kesilmesinden korktukları için başvurmaya çekiniyor. İşe girdiklerinde aylık gelirleri 483 TL’nin üstüne çıktığında yardımlar kesiliyor. Bu nedenle b projemiz için yararlanıcı bulmak zor oluyor.” şeklinde konuştu.

 

GENÇLER, GELECEĞİ İŞKUR İLE YAKALIYOR

İŞKUR, geleceğin meslekleri olarak görülen siber güvenlik, kodlama, bulut teknolojisi gibi mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına katılan gençlere de günlük 75 TL cep harçlığı verecek. İŞKUR tarafından dijital dönüşüme yönelik nitelikli işgücünün yetiştirilmesi maksadıyla web ve mobil programlama uzmanı, sistem ve ağ yönetimi uzmanı, kurumsal kaynak planlama uzmanı, siber güvenlik uzmanı, bulut bilişim uzmanı ve oyun geliştirme uzmanı gibi mesleklerde mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programları düzenlenecek.

 

Projeyle ilgili gazetemize bilgi veren İş Kur Çorlu Hizmet Birimi Müdiresi Aslıhan Moğulkoç, “İŞKUR olarak, belirlenen mesleklerde uygulanacak işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş aralığındaki gençlere günlük 75 TL cep harçlığı vereceğiz.  9 aya kadar sürecek programlara katılacak gençler için bu rakam aylık 1.950 TL’ye ulaşabilecek. Ayrıca program süresince katılımcılar adına iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri İŞKUR tarafından karşılanarak katılımcıların sağlık hizmetlerinden faydalanmaları sağlanacak. Projeden yararlanmak isteyen gençlerin İŞKUR Çorlu Hizmet Merkezi’nde başvurularını bekliyoruz” dedi.

Moğulkoç, bu proje kapsamında 2 kurs başladığını belirterek, “Bu projedeki gençlerimizi işbaşı eğitim programları kapsamında yararlandırıyoruz. Bu kapsamda şu anda 2 firma başvurdu. Web tasarım ve 3 boyutlu yazıcı üreten iki firmayla çalışmaya başladık.” dedi

SEYFİ GENÇ