• Yönetmelik Değişikliği Bina Yapımını Zorlaştırdı
Çorlu Güncel

Yönetmelik Değişikliği Bina Yapımını Zorlaştırdı

  • 22 Ekim 2018
  • 1393 Kez Okundu

Otopark yönetmeliğinde yapılan değişiklikle birlikte her daire başına bir otopark alanı konulmak zorunda. 31 Aralıkta başlayacak uygulama 15 Eylül tarihine çekildi.

“ERKENE ÇEKİLDİ”

TMMOB Harita Mühendisleri Odası Temsilci Yardımcısı aynı zamanda Trakya Harita Mühendisliği Bürosu Yöneticisi, harita mühendisi Sunay Çolakoğlu konuyla ilgili gazetemize bilgi verdi. Çolakoğlu, “Otopark Yönetmeliği 31 Aralık 2018 tarihinde yürürlüğe girecekti, 15 Eylül tarihine öne çekildi. Türkiye’de hiç örneği olmamış bir şekilde erkene alındı. Yeni otopark yönetmeliğine göre her daireye bir otopark, projede gösterme zorunluluğu var. Arsa veya bina içerisinde göstermeniz gerekiyor. Bu durum Emlak Konutlarındaki emsal 1, emsal 2’li projelerde zaten müteahhit ve vatandaş talebiyle zaten bir değil iki tane otopark yapıyorlardı. O bölgede zaten sıkıntı yoktu. Emlak Konutları bölgesinde yeni yapılan projelerde yıllardır zaten bir daireye iki otopark yapılıyordu. Zorunluluk olmamasına rağmen müşteriden gelen talebe göre yapıyorlardı” dedi.  

“ŞEHİR MERKEZİNDE BİNA YAPMAK ZORLAŞACAK”

“Şehir içerisinde teknik olarak her daireye bir otopark pek mümkün gözükmüyor çünkü şehir içindeki arsalar çok küçük” diyen Sunay Çolakoğlu konuşmasını sürdürdü. Çolakoğlu, “ İki yüze bitişik nizamlı yerlerde geometrik olarak 18 dairelik bir yerde 18 araçlık bir otoparkı yerleştirmek zor. Arsada boş yer yok, binaya bodrum yapması lazım, bodrum katta yetmiyor çünkü giriş rampası lazım yerin altına üç dört kat gitmesi lazım o şekilde de gitmek çok mümkün değil. Yunanistan da şu an Türkiye’deki dükkân katları oradaki otoparklar şeklinde kullanılıyor. Orada zemin katlar otopark olarak kullanılıyor. Normal katlara kadar bile otopark oluyor ondan sonra daireler çıkabiliyor. Kat karşılığı müteahhitlik yapan firmalar şehir merkezine dükkânın hatırına giriyorlar. Dükkan olmadıktan sonra müteahhitler merkezi yerlerde bina yapmazlar. Birde bu durum inşaat giderlerinin artmasına neden oluyor” dedi.

İmdat Şahin