• Ticareti Geliştirmek İçin Bir Araya Geldiler
  • Ticareti Geliştirmek İçin Bir Araya Geldiler
  • Ticareti Geliştirmek İçin Bir Araya Geldiler
  • Ticareti Geliştirmek İçin Bir Araya Geldiler
  • Ticareti Geliştirmek İçin Bir Araya Geldiler
  • Ticareti Geliştirmek İçin Bir Araya Geldiler
Çorlu Güncel

Ticareti Geliştirmek İçin Bir Araya Geldiler

  • 10 Ekim 2018
  • 1184 Kez Okundu

Dünyanın çeşitli bölgelerinde bulunan Türkçe konuşan girişimciler, TOBB’un katkıları ile Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası’nda üyeler ile bir araya geldi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından 20’ncisi gerçekleştirilen “Türkçe Konuşan Girişimciler” programı kapsamında 17 ülkeden ve farklı sektördeki girişimciler, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odasında üyeler ile bir araya geldi. Tarım, inşaat, gıda, eğitim, otomotiv, mobilya, bilişim ve tekstil gibi farklı iş kollarıyla ilgilenen yabancı girişimciler, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri ile fikir alışverişinde bulundular.

YABANCILARDAN 130 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Düzenlenen programda açılış konuşması yapan Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Erdim Noyan, “2005 yılında başlatılan bu program bu güne kadar birçok iş insanının aynı masada buluşmasına vesile oldu. Birliğimizin emekleri sayesinde, bugün bir kez daha ‘Tek dil çatısı altında’ siz değerli kardeşlerimizle kucaklaşma fırsatı bulduk. Böyle bir buluşmaya ev sahipliği yapmaktan ve Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak da, bu ailenin bir parçası olmaktan gurur ve memnuniyet duyuyoruz.  Balkanlar, Doğu Avrupa, Kafkasya, Ortadoğu ve Orta Asya gibi ülkelerde yaşayan ve Türkçe konuşan siz değerli dostlarımızla ticari ilişkilerin ötesinde tarihe dayanan çok önemli duygusal bir bağımız var. Firmalarımızın yurt dışına açılırken karşılaştıkları en önemli sorunlardan birisi, güvenilir iş ortakları bulamamalarıdır. Türkçe konuşan coğrafyanın en saygın ve güvenilir iş insanlarını bir araya getiren bu toplantı, üyelerimizin güvenilir iş ortaklıkları kurması anlamında da çok önemli bir platformdur. Dünya coğrafyasında oldukça stratejik bir öneme sahip olan Türkiye, tüm dünyada yaşanan siyasal ve ekonomik krizlere rağmen huzur ve istikrarla büyüyen bir ülkedir. Son 10 yılda Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinin de etkisiyle büyük bir dönüşüm gerçekleştiren ve pek çok alanda yapısal reformları hayata geçiren ülkemiz, dünyanın 17’nci; Avrupa’nın ise en büyük 5 ekonomisinden biridir. 200’den fazla ülkeye 158 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren, Avrupa, Orta doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya’ya açılan bir kapı konumunda olan Türkiye, 4 saatlik uçuşla dünya ekonomisinin dörtte birini oluşturan geniş bir pazara erişim fırsatı sunmaktadır. Bu durum ticaret ve doğrudan yabancı yatırımlar konusunda ülkemizi benzersiz kılmaktadır. Türkiye’de yaklaşık 35 bin yabancı sermayeli firmanın 130 milyar doları aşkın yatırımı bulunmaktadır. Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında ekonomisini 2,5 kat büyütmeyi hedefleyen bir Türkiye var. İş dünyası temsilcileri olarak biz de hep birlikte küresel ticaretin önündeki engelleri kaldırmak, daha fazla üretim, ticaret ve istihdamla ülke ekonomilerimizi büyütmek için çalışmamız gerekmektedir.” dedi.

İŞBİRLİKLERİMİZİ DAHA DA KUVVETLENDİRECEĞİZ

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İzzet Volkan da bugün atılan bu temelin daha da sağlamlaştırılması için çabalayacaklarını dile getirerek, “Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Türkçe Konuşan Girişimciler Toplantısı’na ev sahipliği yapmaktan büyük bir şeref ve gurur duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Bu toplantının organizasyonunda büyük emek sarf eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni de gönülden kutluyorum. Bizler Türkçe konuşan girişimciler olarak ticari faaliyetlerimizi uluslararası arenada arttırarak ve birbirimize kenetlenerek, Türkçeyi Uluslararası ticarette kullanılan bir dil haline getirmek için çabalamalıyız. Bize yakışan; Türkçemizi diyalogla, ticaretle ve kardeşlik ile yaymaktır. Ben inanıyorum ki bu amacı gerçekleştirebilecek potansiyele sahibiz. Türkçe konuşan girişimciler olarak sınırlı kaynakları iyi değerlendirme kabiliyetine de sahibiz.  Yeni iş imkânlarını şekillendirerek, değişen dünya taleplerine karşı kayıtsız kalmayıp istihdamı arttırarak işsizliğin azalmasına, ülke ekonomilerimizin kalkınmasına, dolayısıyla büyümesine de katkıda bulunuyoruz.  Türkiye bugün İtalya ve Çin arasında, ekonomisi en güçlü ülke haline gelmiştir. İhracatımızın yüzde 92’si sanayi malı. Dünya müteahhitlik sektöründe ikinci sıradayız. Taşımacılıkta yine dünya ikincisiyiz. Turizm’de dünyanın ilk 7 destinasyonundan birisiyiz. Yılda yaklaşık 40 milyon turist ağırlıyoruz. 30 yıl önce sadece 400 bin turist geliyordu. İhracatımızın yüzde 60’ını AB ülkelerine yapıyoruz. Rekabet etmeyi de, kaliteli üretmeyi de siz girişimcilerimiz sayesinde öğrendik. Her 100 kişiden 32’sinin 3 yıl içinde girişimci olmak istediği Türkiye’de yeni girişimcilerin ortaya çıkmasında ve sorumluluğunu üstlendiğiniz şirketlerinin sürdürülebilir başarıya ulaşmasında sizler rol model oluyorsunuz. Ülke olarak 2023 yılında dünyanın en güçlü 10 ekonomisi arasında yer almayı hedefliyoruz. Bunu gerçekleştirirken bizi en fazla destekleyecek unsur ise girişimci sayımızın arttırılmasıdır. 80 milyon nüfusa sahip olan ülkemizde girişimci sayımız 1,3 milyon seviyesindedir. Şu an 17 ülkeden 50 iş insanı aramızda. 2017 yılında bu ülkelerle gerçekleştirdiğimiz toplam ticaret hacmi 70 milyar dolara yakındır. İhracat tutarı 40 milyar dolar ithalat tutarı ise 30 milyar dolardır.  Bizler aynı dili konuşanlar olarak ticari faaliyetlerimizi karşılıklı olarak artıracağız. Burada yani Türkçe konuşan girişimciler toplantılarında temeli atılan işbirliklerimizi daha da kuvvetlendireceğiz. Geleceğe emin adımlarla hep birlikte yürüyeceğiz.” dedi.

GİRİŞİMCİ SAYISINI ARTTIRMALIYIZ

Çorlu’da ilk kalabalık önündeki konuşmasını yaptığını belirten Kaymakam Cafer Sarılı, “Türkçe konuşan ülkeler ile olan bağımızı ticaret ile de güçlendirmeliyiz. Sizler ülkeler arasında sağlam bir köprü oluşturuyorsunuz. Son 30 yılda attığımız adımlar ile ülkemiz kırsal ekonomiden sanayi ekonomisine geçmiştir. İhracatımızın %90’nı sanayi alanında. Ülkemiz Dünya’nın en büyük 17. Ekonomisi, Avrupa’nın da 5. Ülkemiz ekonomisi son yıllardaki büyüme ile bugünlere geldi. Artık girişimcilik yüzyılında yaşıyoruz. Girişimcilik zenginlik demektir. Zenginlik için girişimci sayısını arttırmak, yeni ticaret kanalları yaratmak zorundayız. 1,5 milyon girişimci sayısına ulaştık. O yüzden dilde birlikteliğimizi, işte de birlikteliğe dönüştürüp zenginleşmemiz gerektiğine inanıyor ve daimi olmasını diliyorum.” dedi

SARIKURT’A KALPAK TAKILDI

Yapılan konuşmaların sonunda Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı ve Çorlu Belediyesi Başkanı Ahmet Sarıkurt’a Özbek işadamları tarafından kalpak takıldı. Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İzzet Volkan ve Meclis Başkanı Erdim Noyan’a çeşitli ülkelerden gelen iş adamları tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi.

Son olarak Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Enis Sülün Konferans Salonu’nda hazırlanan program ile oda üyeleri, yabancı girişimciler ile sektörleri hakkında ülke masalarında fikir alışverişinde bulundu, yatırımlar ve ticaret opsiyonları hakkında görüşmeler yapıldı.

SEYFİ GENÇ