• Hırsızlıkta Son Nokta, 1 Lira İçin Çalıyorlar
  • Hırsızlıkta Son Nokta, 1 Lira İçin Çalıyorlar
Çorlu Güncel

Hırsızlıkta Son Nokta, 1 Lira İçin Çalıyorlar

  • 19 Eylül 2018
  • 1387 Kez Okundu

Çorlu, Çerkezköy ve Kapaklı’nın gazete dağıtımını yapan Yaysat Dağıtım sorumlusu Erdal Aydın, Çorlu’da bayilere bırakılan gazete paketlerinin kâğıt toplayıcıları tarafından çalındığını ifade etti.

8 yıldır bu üç bölgenin gazete dağıtımcılığını yapan Erdal Aydın, Çerkezköy ve Kapaklı’da şu ana kadar hiçbir gazete çalınma ihbarı gelmediğini fakat Çorlu’da değişik noktalardan sürekli gazete paketlerini çalındığını belirtti. Bayilerden gazete çalındığı zaman bir daha o bayiye gazete götüremediklerini de belirten Aydın, okurların sürekli kendilerini aradığını belirtti. Yaysat Sorumlusu Erdal Aydın, Çorlu Emniyeti’nin denetimleri sıklaştırmasını isterken, bizim için 100 lira değeri olan gazete paketlerinin kağıt toplayıcıları için 1 lira değerinin olmadığını söyledi.

“SAAT 07.00’A KADAR GAZETELERİ DAĞITIYORUZ”

18 yıldır bu sektörde olduğunu fakat 7 yıldır Çorlu’da dağıtım işi yaptığını belirten Yaysat Sorumlusu Erdal Aydın gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu. Aydın, “Merkezi İstanbul olmak üzere 18 yıldır bu sektördeyim 2011 yılından beri de Çorlu’da hizmet veriyorum. Hem Turkuaz hem de Demirören’in tüm yayınlarını dağıtmaktayız, aynı zaman da yerel gazeteleri de dağıtıyoruz. Çorlu, Çerkezköy, Kapaklı bölgelerinde bu üç bölgenin dağıtımını biz gerçekleştiriyoruz. Maç olmayan günlerde bütün gazeteler bizim elimize gece bire kadar ulaşıyor. Bu yayınlar bize ulaştıktan sonra burada tevziat bölgesinde gazetelerin paketlemelerini yapıyoruz. Sabaha karşı beş gibi dağıtımını yapmak için buradan üç tane aracımızla bölgelere çıkıyoruz. Bu bölgelerde daha önce belirlediğimiz abonelere yayın bırakıyoruz. Gazete dağıtımı maksimim saat 07.00’a kadar gazete dağıtımını bitiriyoruz. Gazete paketlerini abonelerin kutusu olanın kutusuna kutusu olmayanın ise kapısının önüne bırakıyoruz ve bir gün önce iade gazeteleri alıyoruz. Maç olduğu günlerde bu süre biraz daha geç oluyor. Bizim işin bayramı seyranı hafta sonu hiçbir şeyi yok her gün bu hizmeti yapıyoruz.

“1 LİRA İÇİN ÇALIYORLAR”

Biz bir bayiye bırakmış olduğumuz en ufak bir gazete paketi bizim için 30-40 lira maliyeti var bize, sadece o giden gazetenin, bunlar bazı bayilerde 100 lirayı bulabiliyor. Kâğıt toplayıcılar bunu bayilerin önünden aldığı zaman bu bir paket gazeteyi 1 liraya bile satamaz. Aslında onlar için bir değeri yok, ama bunlar ona tamah ediyorlar. Okuyucunun okuma hakkını ellerinden alıyorlar. Gazete müşterisi hiçbir zaman müşteri değildir, gazete müşterisi bizim nezdimizde bir okurdur. Bu gazete okurunun elinden okuma hakkını alırsan, olay çok daha farklı yerlere gider. Biz bayilere gazete veriyoruz, sabah bir bakıyoruz ki belli noktalardaki paket gazeteler çalınmış. Çalındığı zaman haliyle oradaki müşteriler bizi arıyorlar, bugün siz bu noktaya gazete getirmemişsiniz biz bu gazeteyi nereden bulacağız. Bunlara karşıda bizlerin sorumluluğu var.

“160 NOKTANIN HANGİSİNE GİDİP NÖBET TUTAYIM”

Özellikle kâğıt toplayıcılarının son dönemlerde çoğalmasından dolayı, özellikle başka uyruklu vatandaşların bu kâğıt toplama işine girmesi, hırsızlığı artırdı, bizim eski kâğıt toplayıcıları bizim gazeteleri çalmıyor. Hurdacı arkadaşlarla da görüşüyoruz genellikle bu işi başka uyruklu vatandaşlar yapıyor. Bunlar gazeteleri noktalardan çalıyorlar, öyle de bir metotları var ki bir gün bir yerden çalarsalar iki gün sonra başka bir noktadan çalıyorlar. Üç gün sonra başka bir yerden çalıyorlar, aynı noktadan çalmıyorlar. Ben şu anda 160 noktaya hizmet veriyorum, 160 noktanın hangisine gidip nöbet tutayım. Biz hem maddi hem de manevi anlamda mağduriyet yaşıyoruz.

“HIRSIZLIK VAKALARI ÇOK SIK OLMAYA BAŞLADI”

Çok sık olmaya başladı, son haftada Çorlu’nun belli noktaları olan Çoban Çeşme’den, Orion Migros’tan burada güvenlik olmasına rağmen adamlar cesaret edip gidip o paketi alabiliyor. Bahçeli evlerden, Kılıçoğlu Migros’un önünden, Esentepe’den, Salı Pazarı civarından sürekli belirli yerlerden her gün mutlak süratle gazete paketlerimiz çalınıyor. Biz bu konuda yetkilileri göreve çağırıyoruz, gecenin ıssız saatlerinde denetim yapsınlar, bugün bizim gazetemizi çalarak mağduriyet yaşatıyorlar ama daha başka günlerde neler olacak. Başka insanların da canı yanacaktır.

“ÇERKEZKÖY VE KAPAKLI’DAN BİR GÜN OLSUN GAZETE ÇALINMA İHBARI GELMEDİ”

Çerkezköy kesinlik le yok, Çerkezköy Emniyeti bu konuda çok hassas, orada kâğıtçıları gördüğü anda engel oluyorlar. Sabaha karşı özellikle biz rastladık orada kâğıtçı gezemiyor. Emniyet tedbirlerini alıyor, hırsızlık olmuyor. Ben 8 yıldır özellikle Yaysat’ın bayiliğini yapıyorum, bana bir gün olsun Çerkezköy ve Kapaklı dan gazete çalınma ihbarı gelmedi. Ama Çorlu’da sürekli oluyor, gazete çalındığı zaman bir daha o noktaya gazete götüremiyoruz çünkü bize okumaya bile burada gazete kalmıyor. Her noktanın gazetesi sayılı şekilde geliyor ve dağıtılıyor” dedi.

İMDAT ŞAHİN