• İlaç Sektörü Alarm Veriyor
Çorlu Güncel

İlaç Sektörü Alarm Veriyor

  • 14 Eylül 2018
  • 1700 Kez Okundu

Dolar ve Euro’nun hızlı yükselişi ilaç sektörünü vurdu, 503 kalem ilacın piyasaya kısıtlı verildiği öne sürülürken konu hakkında Tekirdağ Eczacılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Atalay gazetemize açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmaları arasında aylar öncesinden yapılan anlaşmada döviz kurunu 2.69 Euro’dan yapıldığını söyleyen Ahmet Atalay Euro’nun bugün itibaren 7 liranın üzerine çıktığını söyledi. Tekirdağ Eczacılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi olan aynı zamanda Reşadiye Mahallesi’nde eczanesi olan Ahmet Atalay, “Euro’nun yükselmesi ilaç sektörünü olumsuz etkiledi. Türkiye Eczacılar Birliği’nin analizine göre şu anda 503 kalem ilaç piyasaya kısıtlı veriliyor. Eğer düzenlemeler olmazsa önümüzdeki günler daha da sıkıntılı olacak” dedi.

“TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN İLAÇLARDA DA SIKINTI VAR”

Türkiye’de üretim yapan firmaların hammaddeyi dışardan tedarik ettiğini söyleyen Ahmet Atalay, Türkiye’deki ilaç üreticileri de ciddi sıkıntılar yaşıyor” dedi. Atalay, “İlaçların hammaddesi Euro üzerinden alınıyor, Türkiye’de üretim yapılan ilaçlar açısından söylüyorum. Türkiye’de üretim yapan ilaç firmaları hammaddeyi şu anki Euro kuru olan 7 küsür liradan alıyor ama ilacı satarken 2.69 Euro kurundan satıp para kazanmaya çalışıyor” dedi.

“RAPORLU İLAÇLARI KİMSE TAM ALAMIYOR”

“Depoların elinde bir stok var bu stokları parça parça veriyorlar” diyen Tekirdağ Eczacılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Atalay, raporlu ilaçları kimsenin tam alamadığını söyledi. Atalay, “ Bir raporlu ilacı dört tane hastaya vereceğiz, depodan istiyorsun sadece bir tane gönderiyor. Bir tane verelim sonra tamamlarız diyoruz bekliyoruz ancak bir kutu bir kutu ilacı verebiliyoruz. Raporlu ilaçları hiç kimse tam olarak alamıyor, 4 kutu alması gerekirken bir kutu alabiliyor” dedi.

“İTHAL İLAÇLAR TÜRKİYE’YE VERİLMİYOR”

İthal ilaçlarda da büyük sıkıntı olduğunu belirten Ahmet Atalay, konuşmasını sürdürdü. Atalay, “İlacını bulamayan çok fazla hastada var maalesef, İthal ilaç getiren firmalar kurun yüksek olmasından dolayı ilaçları Türkiye’ye getirmiyor. Burada üretilmeyip dışardan gelen ilaçlar var. İlaçları vermek istemiyorlar. Şu anda piyasada olan ilaçlar daha önce olan ilaçlar. Eğer kur 2.69 Euro olarak devam ederse çok korkutucu sorunlar bizi bekliyor demektir. Piyasada şu anda zor bulunan insilün ilaçları, kanser ilaçları bunlar çok ciddi ilaçlar. Bir hasta insilünü yapmazsa gün içinde çok kötü olabilir. Bizlerde bekliyoruz önümüzdeki günlerde düzelmesini istiyoruz” dedi.

“ÖNLEM ALINMAZSA DAHA KÖTÜ OLABİLİR”

Kurda iyileştirme yapılmadığı taktide işlerin daha kötüye gidebileceğini kaydeden Ahmet Atalay, “bizlerde umutla bekliyoruz” dedi. Atalay, “Hasta taleplerini karşılayamama durumu her geçen gün artıyor. Firmaların elindeki stoklar azaldıkça işler daha kötüye gidiyor. Çünkü üretici firmalar kurun düzelmesini umut ederek bekliyor ve ilaçlar stoklardan kullanılıyor. Euro kuru üzerinde düzenleme yapılması gerekiyor, bekliyoruz önümüzdeki aylarda düzelmesini umut ediyoruz ama ne zaman düzeleceğini kestiremiyoruz” dedi.

İmdat Şahin