• Prostat Kanserine Dikkat
Çorlu Güncel

Prostat Kanserine Dikkat

  • 14 Eylül 2018
  • 1107 Kez Okundu

Çorlu İlçe Sağlık Müdürlüğü 15 Eylül Dünya Prostat Günü nedeniyle bir açıklama yayınlayarak tüm erkekleri prostat sağlığı konusunda bilgilendirdi.

EN SIK GÖRÜLEN İKİNCİ KANSER TÜRÜ

Çorlu İlçe Sağlık müdürlüğünden yapılan açıklamada prostatın, erkek üreme sisteminin parçası olan bir salgı bezi olduğu belirtilerek, “Prostat, mesanenin altında yer alır. Prostatı oluşturan hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu prostat kanseri gelişebilir. Ülkemizde ve dünyada, erkeklerde akciğer kanserinden sonra ikinci sıklıkla en sık görülen kanser prostat kanseridir” denildi.

Prostat kanserinin kesin nedenleri bilinmediği belirtilen açıklamada, yaş ilerledikçe riskin arttığı baba, erkek kardeş, abi gibi birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin bu kansere yakalanma riski diğer insanlara göre iki kat daha yüksek olduğu,  hayvansal gıdalarda bulunan yağlar, tereyağı, margarin, iç yağı, kuyruk yağı gibi doymuş yağlardan ve kırmızı etten zengin, sebze-meyveden fakir beslenme alışkanlığının prostat kanseri riskini arttırabildiği kaydedildi.

 

KANSERDE ERKEN TEŞHİS

Çorlu İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından 15 Eylül Dünya Prostat Günü nedeniyle yapılan yazılı açıklamada prostat kanserinin erken evrede hiçbir belirti vermediği, kanser dokusu büyüdükçe sık idrara çıkma, gece idrara kalkma, kesik kesik idrar yapma, zor idrar yapma, ağrılı idrar yapma, kanlı idrar, kanlı meni gibi bazı şikâyetlere yol açabildiği aktarıldı. İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün açıklamasına göre “Bu şikâyetlerin olması prostat kanseri olduğunu göstermez ama bir ipucu olabilir. Bu yakınmalardan en az biri olduğunda, üroloji uzmanına başvurulmalıdır” denildi.

 

50 YAŞINDAN SONRA DÜZENLİ KONTROL

Prostat kanserinin erken tanı konulabilen ve tedavi edilebilen bir hastalık olduğu kadedilen Çorlu İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün açıklamasında “Erkeklerin 50 yaşından itibaren, birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin de 40 yaşından itibaren üroloji uzmanına düzenli muayene olması erken tanı konulması açısından önemlidir. Hastalığın evresine ve özelliklerine göre farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Kişinin belirli aralıklarla izlenmesi, prostatın tamamının ameliyatla çıkarılması veya ışın tedavisi (radyoterapi) erken evrelerde uygulanabilir. Hormon tedavisi veya ilaç tedavisi (kemoterapi) diğer evrelerde gerekli görülebilir. Erken tanı ve tedavi hayat kurtarıcıdır” denildi.

 

FİZİKSEL AKTİVİTE VE SAĞLIKLI BESLENME ÖNEMLİ

Açıklamada erkeklere prostat kanserinden korunmak için şu tavsiyelerde bulunuldu: “Tüm kanserlerde olduğu gibi; sebze ve meyveden zengin sağlıklı beslenme alışkanlıkları, yürüme, koşma, bisiklete binme, yüzme gibi fiziksel aktivite yapma, sağlıklı kiloda olma ve bu kiloda kalma prostat kanseri riskini azaltabilir. Aile hekimine danışılarak sağlıklı kiloda olunup olunmadığı öğrenilebilir. Özellikle birinci derece akrabalarında prostat kanseri görülenler yüksek risk altında olduğundan 40 yaşınızdan itibaren düzenli olarak üroloji hekiminize giderek muayene olmalıdırlar.

 

SEYFİ GENÇ