• 1 Milyon Liralık Cezaya Dikkat
Çorlu Güncel

1 Milyon Liralık Cezaya Dikkat

  • 11 Eylül 2018
  • 1462 Kez Okundu

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası üyelerini Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından gelebilecek yüksek idari para cezalarından korumak için konferans düzenledi.

ŞİRKETLERE BÜYÜK SORUMLULUK

Kişisel Verilerin Koruması Kanunu çerçevesinde 2 yıl önce kurulan Kişisel Verileri Koruma Kurumu, uyum sürecinin tamamlanmasının ardından faaliyete geçti. Kurum denetlemelerde yasayı ihlal eden firmalara 1 milyon liraya kadar ceza kesebilecek. Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine kişisel verilerin korunması süreci ve yasal sorumluluklar hakkında üyelerini bilgilendirici konferans düzenledi. Konferansı Tekirdağ Barosu avukatlarından Avukat Fatma Delal Dağ verdi.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kişisel verilerin güvenliği de önem kazandı. İnternet üzerindeki bilgilerimizin çalınması kadar, ticari firmaların ürün satmak veya kampanya duyurusu yapmak için kişisel verilerimizi toplayıp bunları kendi ticari amaçları için işleyerek bizleri hedef müşteri olarak belirmesi de mümkün hale geldi. Üyelerinin teknolojiyle uyumunu sağlamak için çeşitli eğitim çalışmaları düzenleyen Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası , Çorlu TSO Akademi kapsamında konferans düzenledi.

KİŞİSEL VERİLER İSTİSMAR EDİLEMEYECEK

Çorlu TSO Batı Eğitim Salonu’nda düzenlenen konferansta konuşan Avukat Fatma Delal Dağ, kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilere tanınan iki yıllık uyum süresinin geçtiğimiz nisan ayında dolduğunun belirterek, Kişisel Verileri Koruma Kurumu’nun denetlemelere başlayacağını ve idari cezalar kesebileceğini söyledi.Avukat Dağ yaptığı konuşmada, “Teknolojinin gelişmesiyle birlikte her yerde kişisel verilerimiz işleniyor. Bu kişisel veriler ismimiz, soy ismimiz, mesleğimiz, yaptığımız iş, araba, arabanın plakası gibi bilgilerin hepsi bizim kişisel verilerimizi oluşturuyor. Bu verile gittiğimiz her yerde bir yerlerde işleniyor. Bu verilen işlenmesi teknolojinin gelişimiyle birlikte büyük avantajlar sağlansa da istismar edilmeye çok açık bir konu haline geldi. Biz Avrupa’ya öre daha geriden geldiğimiz için çalışmalar yeni başladı. Yasa iki sene önce çıktı. Bu kanun kapsamında kişisel verilen işlenmesinde kişilerin korunmasına ilişkin bir kanun çıkarıldı. 2010 yılında da daha bir farkındalık yaratmaya başlandığı için Anayasaya eklendi. Bu artık temel bir hak. Özel hayatın gizliliği maddesine geçici bir madde eklendi. Bu da kişilerin kişisel verilerin korumasını talep etme hakkı verildi” dedi.

1 MİLYON LİRAYA KADAR CEZA

Çorlu TSO Batı Eğitim Salonu’nda yer alan oda üyelerine yasa hakkında bilgi veren Tekirdağ Barosu avukatlarından Avukat Fatma Delal Dağ, yasanın 2016 yılında yasa çıktığını belirterek, şu bilgileri verdi: “2018’de uyum süresi doldu. Yasada Kişisel Verileri Koruma Kurumu kuruldu. Kurum direkt devletle ilişkili bir kurum. Cumhurbaşkanlığı, Meclis ve bakanlar kurulu tarafından üyeleri seçilen bağımsız bir kurum. Kurumun 2 üyesini cumhurbaşkanı, 5 üyesini meclis seçiyor, 2 üyesini bakanlar kurlu seçiyor. İdari ve mali özerkliği var. Bütçesini tamamen kendisi oluşturuyor. Bütçe hazine yardımının yanı sıra kesilen idare para cezalarıyla oluşacak. Bu yılki bütçesi ise 70 milyon olarak belirlendi. Bu sebeple denetimlerin sıklaşacağı yadsınamaz bir gerçek. Çünkü cezalar ilgili 6698 sayılı kanuna göre alt sınır 5 bin lira, üst sınır ise 1 milyon liraya kadar yükselebiliyor.”

SEYFİ GENÇ