• 180 Bin Ağaç Kesilecek
  • 180 Bin Ağaç Kesilecek
  • 180 Bin Ağaç Kesilecek
Çorlu Güncel

180 Bin Ağaç Kesilecek

  • 08 Eylül 2018
  • 2566 Kez Okundu

Çorlu’da yaklaşık bir yıldır gündemde olan Önerler-Seymen bölgesinde kum ocağı işleten Kumsay Madencilik’in kum ocağı genişletme talebi için Tekirdağ Valiliği tarafından Çevresel etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nun gerekli olmadığına dair karar verildi. Karar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklandı.

Bu karala birlikte şirket, herhangi bir çevresel etkiye dikkat etmeksizin veya çevresel felaketlere karşı önlem almaksızın kum ocağını genişleterek işletmeye devam edebilecek. Karar Çorlu’daki 180 bin ağacın kesilmesine neden olacak.

VALİLİK KARAR VERDİ, BAKANLIK YAYINLADI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan kararda “TEKİRDAĞ ili ÇORLU, ilçesi Önerler Mahallesi, Kartal Sırtı Kümeevler Mevkii No:42 Çorlu/TEKİRDAĞ mevkiindeki KUMSAY MADENCİLİK İNŞAAT TAAHHÜT SAN. TİC. LTD. ŞTİ tarafından yapılması planlanan 20055135 Numaralı Kuvars Kumu Ocağı İşletmeciliği ve Endüstriyel Kum Üretimi Alan Artışı projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan dosyayı PTD Dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiştir.” denilerek ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesi gereğince 20055135 Numaralı Kuvars Kumu Ocağı İşletmeciliği ve Endüstriyel Kum Üretimi Alan Artışı Projesi’ne Tekirdağ Valiliği tarafından “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verildi. Karar Çorlu’daki sivil toplum örgütleri ve çevreciler tarafından tepkiyle karşılandı.

TABİAT PARKI OLMALI

Yeşil alan fakiri Çorlu’daki 180 bin ağacın kesilmesine neden olacak karara tepki gösteren ekoloji aktivisti Murat Sevgi yaptığı açıklamada “Kum ocakları, (birkaç tane birden) tarafından kuşatılan bu doğa harikası alanın mutlaka kurtarılması lazım. "Tabiat parkı" yahut "Doğal Sit Alanı" olarak korunması gereken bir yer. Dünyanın başka bir yerinde olsa içerisine insan girmesine bile izin verilmez. Hemen İstanbul yönünde, birkaç kilometre ötede Dana mandıra Tabiat Parkı var. Silivri'de bir doğa harikası. Çukurçengel / Kirazdere / Ağırmeşe bölgesi Silivri'nin Dana mandıra Tabiat Parkı ile karşılaştırıldığında hem doğal çeşitlilik, hem de müdahale edilmemiş olması bakımından çok daha etkileyici bir yer” dedi.

Kararın ardından ilgili şirketin karar gereğinde maden sahasını genişletmek için bölgedeki ağaçları kesmesinin önünde hiçbir engel kalmadı.

SEYFİ GENÇ