• Güneşten Doğru Korunalım
Çorlu Güncel

Güneşten Doğru Korunalım

  • 18 Ağustos 2018
  • 1937 Kez Okundu

Güneş ışınları insan vücudunun ihtiyaçlarından biri. Fakat bu ışınların yararları kadar zararları da bulunuyor. Güneşin zararlarından korunmak için kullanılan kremlerin doğru kullanılmaması güneş yanıklarına davetiye çıkarıyor.

GÜNEŞ IŞINLARI BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR

Çorlu Vatan Hastanesi doktorlarından Dematoloji (Cildiye) Uzmanı Dr Elona Tula, terlemenin insanlar için zararlı bir durum olmadığını belirterek asıl zararı insan vücuduna direkt gelen güneş ışınlarının verdiğini söyledi. Güneş ışınlarının D vitamini ve enerji vermesi açısından faydalı olduğunu belirten Dr. Tula, güneşin bağışıklık sistemini geliştirici ve düzenleyici etkisi olduğunu söyledi. Güneş ışınlarının vücuda doğrudan ve uzun süreli olarak gelmesi durumunda insan vücudunda DNA hasarına neden olarak kansere dönüşme yolunun açtığını söyledi.

GÜNEŞTEN KORUNMA KONUŞUNDA BİLİNÇ ARTTI

Güneşten korunmanın önemli olduğunu belirten Dr. Tula, plaja gidenlerin kesinlikle koruyucu önlemler alması gerektiğini, günlük hayatta da güneşe karşı önlem alınmadan dışarıya çıkılmaması gerektiğini söyledi. Dr Tula, “Vücudunda lekeler olanların ve çocukların kesinlikle güneş koruyucusu kullanması gerekiyor. Romatizmal hastalıkları olan kişilerin de güneşten korunması gerekiyor. Çünkü romatizma güneşte artıyor. Yüzde kızarık ve döküntüler artıyor.” dedi.

Çocuklarını ciltlerinin daha ince olması nedeniyle güneşte korunmalarının önemli olduğuna vurgu yapan Uzman Dr Elona Tula, “18 yaşına kadar biz hayatımız boyunca almamız gereken güneşin yüzde 80’ini almış oluyoruz. Geri kalan kısmını bu yaşlardan sonra alıyoruz. Güneşten korunma konusunda insanlar eskiden bu kadar bilinçli değildi. Artık bu bilinç var. Ama güneş koruyucuları da bilinçli bir şekilde kullanılmıyor” dedi.

YANLIŞ KULLANIM CİLTTE YANIĞA NEDEN OLUYOR

Güneşin kanserojen etkinisin yanında fotoik yaşlanma olarak adlandırılan kırışıklıklara da neden olduğunu, mekanik yaşlanma olarak adlandırılan ve mimiklerden kaynaklanan yaşlanmadan çok daha fazla etkili olduğunu belirten Doktor Tula, “Güneşin yaşlandırıcı Ultraviyole etkisinden güneş kremiyle korunarak mümkün” dedi.

Güneş koruyucusunun yanlış kullanıldığını kaydeden Dr. Kula, “Güneş koruyucular da bizim için büyük bir sorun yaratıyor. Aslında güneş koruyucu altında güneşlenen hastalar daha fazla kanser oluyor. Bunun nedenleri araştırıldığında hastaların güneş koruyucuları yanlış kullandığı ortaya çıktı” dedi. Yaz boyunca hastalarının arttığını belirten Dr. Tula “Sabah kremi sürüp bir daha sürmüyorlar. Üzerlerinde güneş koruyucusu olduğu için rahat rahat yatıyorlar. Üzerinde güneş koruyucusu olmayan insan kendini korurken kullananlar korumuyor” dedi.

 

GÜNEŞ KORUYUCUSU DOĞRU KULLANILMALI

Güneş koruyucusunun nasıl kullanılması gerektiği konusunda da bilgi veren Cildiye Uzmanı Dr. Elona Tula, güneş koruyucusunu sabah evden çıkmadan yarım saat önce sürmek gerektiğini kaydetti. Dr. Tula, “Hiçbir güneş koruyucusu 24 saat etkili değil. 2-3 saatte bir tekrarlamak gerekiyor. Suya dayanıklı ibaresi olanlar ise suda 1 saat koruyucu etki gösteriyor. Suyun içerisindeyken de güneş alıyoruz. Bir hasta bronzlaştıysa güneşten korunmadığı için bronzlaşıyor. Güneş koruyucuyu hakkıyla kullanmamış demektir. Bronzlaşan ciltte, deriye renk veren hücreler kendilerini korumak için çoğalıyor. Çoğaldıkça bronzlaşma oluyor. Bronzlaşan kısım ölü deri demektir aslında” şeklinde konuştu.

 SEYFİ GENÇ