• Terzilerde Bayram Yoğunluğu
  • Terzilerde Bayram Yoğunluğu
Çorlu Güncel

Terzilerde Bayram Yoğunluğu

  • 16 Ağustos 2018
  • 1123 Kez Okundu

Kurban Bayramı yaklaşırken en yoğun mesleklerden birisi olan terziler siparişleri yetiştirmekte zorlanıyor.

Kurban Bayramları yeni ayakkabıların, yeni elbiselerin giyildiği, büyüklerin ellerinden öpüldüğü, küslüklerin giderildiği, kurbanların kesildiği günlerdir. Bayramlar çarşıların bereketinin arttığı günlerdir. Aileler heyecanla çocuklarını giydirmek için dükkânların kapısın çalar, alınan elbiselerin ise terzilerde son şeklini alır.

“EKMEĞİMİZİ BÖLÜŞÜYORUZ”

Cemaliye Mahallesi eski muhtarlıkların olduğu bölgede terzi dükkânı bulanan Hamdi Turan 50 yıldır terzilik yapıyor. Bayramlarda işlerin yoğunlaştığını söyleyen Hamdi Turan 50 yıllık terzi olduğunu 20 yıldır da şimdiki adresinde terzilik yaptığını belirtti. Turan, “Ben çok eski bir terziyim, 50 yıldır bu mesleğin içindeyim, çok şükür çocuklarımı okuttum, evlendirdim, hepsi iyi noktalardalar. Şimdi yine mesleğimi yapmaya çalışıyorum. Bayram dolayısıyla bir yoğunluk oluyor, yapabileceğim kadar iş alıyorum. Yapamayacağım işleri almıyorum, diğer terzi arkadaşlara yönlendiriyorum. Bu durum bayramlar içinde böyle diğer günlerde de böyle, günlük belki de diğer terzi arkadaşlarıma 10-15 iş gönderiyorum. Biz ekmeğimizi bölüşmeyi öğrendik, paylaşmayı öğrendik” dedi.

İNSANLAR PAYLAŞIMDAN UZAKLAŞIYOR

Hamdi Turan şimdilerde paylaşma kültürünün azaldığını belirterek; “Eskiden insanlar dostluklara önem verirdi, esnaf birbirine yardımcı olurdu. Söz senetti, insanlar ödemelerini şu tarihte yapacağım diye söylerdi. O tarihte de ödemeler yapılırdı. Eski bayramlarda insanlar daha bir sıcaktı, umuyoruz ki önümüzdeki yıllar daha güzel daha insanların birbirini sevdiği, saydığı yıllar olur” dedi.

HAZIR ELBİSE DİKTİRENLERDE OLUYOR

Şimdi fabrikaların çoğaldığını hazır elbise diktirenlerin azaldığını söylene Hamdi Turan, “Şimdilerde hazır diktirenler azaldı ama yine de özel müşteriler oluyor. Elbisesinin paçasını yaptıranlar oluyor, elbiseyi daraltmak isteyenler, genişletmek isteyenler oluyor, elimizden geldiği kadar vatandaşlara hizmet etmeye çalışıyoruz. Bazı müşteriler kumaşlarını kendisi getiriyor, o kumaştan elbise dikmemizi istiyor bizde dikiyoruz” dedi.

İmdat Şahin