• Kurban Bayramında Alınacak Kilolara Dikkat
Çorlu Güncel

Kurban Bayramında Alınacak Kilolara Dikkat

  • 16 Ağustos 2018
  • 1907 Kez Okundu

Kurban Bayramına girerken diyetisyen Merve Uzel alınacak kilolara dikkat çekti. Uzel, “Kurban Bayramı yeme içmeyle özdeşleştiği için dikkatli olunmasını istedi.

Lüleburgaz’daki şubesinden sonra Çorlu’ya da şube açan Gizem Keşli Beslenme ve Danışmanlık Merkezi’nde diyetisyen olarak çalışan Merve Uzel bayram öncesi ve bayramdan sonra nasıl beslenilmesi gerektiğini Avrupa Yakası Gazetesine değerlendirdi.

KİLO ALMAMAYA DİKKAT EDİN

Kurban bayramı yeme - içme ile özdeşleşen bir bayram olduğu için insanlar ziyaretlerdeki ikramları geri çeviremediğini belirten diyetisyen Merve Uzel, “Hal böyle olunca bayramda birkaç kilo almak kaçınılmaz oluyor. Kurban bayramında kilo almayı kolaylaştıran en büyük etmenler sofraların et yemeklerinden ve şerbetli tatlılardan zengin olmasıdır. Etin hem yağ oranı yüksektir hem de sindirimi zordur, şerbetli tatlılar ise şeker oranı yüksek olduğu için vücudumuzdan çok fazla insülin hormonu salgılatır. Fazla salgılanan insülin hormonu da yediklerimizin yağ olarak depolanmasına neden olur. Bayram döneminde bozulan yeme düzeni doğrultusunda oluşacak kilo alımını düşünerek bayram öncesi birkaç kilo vermek mantıklıdır. Etin sofralarda bol olduğu bu günleri düşünerek bayram öncesinde sebze ve kurubaklagil ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Sebze ve kurubaklagil yemeklerinin yanında bizim için protein ve kalsiyum kaynağı olan yoğurt, ayran, cacık ve kefir gibi süt grubu besinlere mutlaka yer verilmelidir” dedi.  

BAYRAM GÜNÜ NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Bayram günü nasıl beslenilmesi gerektiğini söylenen diyetisyen Merve Uzel, “sabah peynir, zeytin, yumurta, domates, salatalık ve yeşilliklerden oluşan besleyici bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Gün içindeki ikramlıklar düşünülerek sabah kahvaltısında ekmek tüketilmemelidir. 3 saatte bir 1 bardak süt, ayran ya da kefir gibi proteinli bir içecek tüketilmelidir. Öğle yemeğinde veya akşam yemeğinde tüketilen et miktarı iki çorba kepçesini geçmemelidir. Etin sindirimini kolaylaştırmak için yanında bol miktarda salata veya söğüş domates salatalık tüketilmelidir. Ayrıca etin içeriğindeki demiri yok etmemesi amacıyla etin yanında ayran yerine sade maden suyu içilmelidir. Bu sürecin en önemli noktalarından bir tanesi de su tüketimidir. Hem havaların sıcak olması ile birlikte sağlık problemi görülmemesi adına hem de düzensiz beslenme kaynaklı oluşan ödem problemleri ile başa çıkma adına günlük su tüketimi kesinlikle aksatılmamalıdır. Kişiler, değinmiş olduğumuz bu noktalara dikkat ederek bayramı kilo almadan atlatabilirler” dedi.          

İmdat Şahin