• Kanserde Erken Tanı Çok Önemli
Çorlu Güncel

Kanserde Erken Tanı Çok Önemli

  • 09 Ağustos 2018
  • 1322 Kez Okundu

Çorlu Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Uzman Doktoru Eylül Taneri gazetemize konuştu. Kanserle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Taneri, insanların erken tanıya önem vermesi gerektiğini söyledi.

Çorlu’da Cemaliye Mahallesi Hakkı Efendi Sokakta Ziraat Bankası’nın ara kısmında bulunan KETEM Merkezi uzman doktoru Eylül Taneri merkezin önemini anlattı, “Kanser Tarama Merkezleri bütün halka ücretsiz olarak, belirli yaş gruplarına kanser taramasının yapılabilmesi için kurulmuş yerlerdir. İlk önce bazı pilot illerde uygulanmış sonrasında şu anda Türkiye’nin pekçok noktasında KETEM bulunmakta. Kadınlarda meme kanseri ve rahim ağzı kanseri, hem kadın hem erkekler içinde kolon kanseri dediğimiz kalın bağırsak kanseri için burada tarama yapılıyor. KETEM ilk önce Tekirdağ merkezde açıldı sonra burada açıldı şu anda Saray ilçesinde de açılma aşamasında. Tekirdağ genelinde Saray ilçesiyle birlikte üç tane KETEM merkezi bulunacak” dedi.

“ERKEN TEŞHİS KONULURSA İYİLEŞME ŞANSI ARTIYOR”

Kanserde erken teşhisin öneminden bahseden Uzman Doktor Eylül Taneri, “Şimdi meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser, o yüzden bizim için çok önemli ne kadar erken teşhis konursa meme kanserinde o kadar kür şansı iyileşme şansı, yaşam şansı artıyor. Avrupa ülkelerine kıyasla daha geç teşhis konuluyor, çünkü bazı bölgelerde kadınlarımız çekiniyorlar, gitmek istemiyorlar bu durumlar hep geciktiriyor veya önemsemiyor, o yüzden hem farkındalık yaratmaya çalışıyoruz eğitimlerle hem de erken teşhis yaparak hastalığın önüne geçmek istiyoruz” dedi.

“HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ’DE KETEM VERİLERİYLE İLGİLİ ÖZEL BİR BİRİM KURULDU”

“Biz burada çektiğimiz mamografi filmlerini Ankara’ya gönderiyoruz, bize Ankara’dan bir cevap geliyor, ileri tetkik gerekir diye, bizde o zaman hastayı meme kanseri ile ilgilenen genel cerrahi uzmanlarına gönderiyoruz” diyen Eylül Taneri konuşmasını sürdürdü, “KETEM’lerden gelen verileri incelemek için Ankara’da Hacette Üniversitesi’nde bir birim kuruldu, durum böyle olunca süreçte hızlı ilerlemiş oluyor. Yapılan mamografinin sonucu iki hafta içerisinde bizlere ulaşıyor, internet üzerinden gönderiyorlar kişi kendisi de raporlarını görebiliyor, bizde raporlarını verebiliyoruz. Raporu olan kişi meme kanseri pozitifse kişiyi çağırıp gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz. Onu bu konunun uzmanlarına yönlendiriyoruz” dedi.

“KANSERİ TETİKLEYEN ÇOK FAZLA NEDEN VAR”

Kanser vakalarına çok fazla etmenin etki ettiğini belirten Uzman Doktor Taneri, “Kanser öyle bir hastalık ki bir nedene bağlayamıyorsunuz, örneğin genetik şekilde olabiliyor özellikle meme kanserinde çok önemli mesela annesinde, teyzesinde olması, onun haricinde çevresel etkilerin, onun haricinde radyasyon yayılması sonucu etkilenirler, kanserin o kadar çok sebebi var ki yani bir sebepten dolayı kanser arttı diyemiyoruz. Ama şöyle de bir durum var eski zamanlarda insan öldüğü zaman sebebi anlaşılamayabiliyordu, şimdi tanı imkânları o kadar hızlı bir şekilde arttı ki, hastalığın tanısı hemen konulabiliyor. Kanser tanılarının bu kadar artmasında, teşhis yöntemlerinde gelişme kaydedilmesi olabilir. Yani şunu diyebiliriz bilinirlik arttı. Tabi bunun dışında çevresel faktörlerde çok etkili, her tarafımız elektromanyetik alanlar, teknolojik aletler etkiliyor. Bunun dışın da çevresel olan, hava, su, toprak kirliliği, dediğim gibi kanserin çok fazla nedeni var, tek bir şeye bağlamak çok zor” dedi.  

Türkiye’de Kanser İkinci Ölüm Sebebi

“Türkiye’de ölüm sebeplerine baktığımız zaman kanser ikinci sırada geliyor, birinci sırada ise kalp hastalıkları geliyor” ifadelerini kullanan Taneri, “gelişmiş ülkelerde kanser birinci sırada” dedi. Uzman Doktor Eylül Taneri, “bazı gelişmiş ülkelerde bu kalp ile ilgili, insanların daha sağlıklı yaşama yönelmesi, kontrollerini daha sık yaptırması dolayısıyla kanser daha üst seviyede olabiliyor. Tabi başka faktörlerde olabilir, kanser için bizim ülkemizde erkekler için orta hızda diyebiliriz, bu oran gelişmiş ülkelerde daha yüksek hızda, kadınlarda ise Türkiye’de erkeklere oranla daha alt seviyede seyrediyor” dedi.

“VATANDAŞLARIMIZI MERKEZİMİZE BEKLİYORUZ”

KETEM’lerin ücretsiz olduğunu belirten Dr. Eylül Taneri insanların merkezlerini gelmesini istedi. Taneri, “İnsanların kendi sağlıklarına önem vermesini istiyoruz, elimizde böyle bir olanak var, elimizdeki imkânlarla erken teşhisi sağlayabiliyoruz. Pek çok kişi bu durumdan korkuyor, korkmaya gerek yok,  bir hastalığınız varsa onu erken safhada yakalamak daha önemli, meme kanseri çok önemli, kanser vakalarında kolon kanseri üçüncü sırada o da çok önemli bu durumlarda erken tanı da bulunmak gerekir. İnsanlar merkezimize gelerek erken tanı yaptırabilir” dedi.

İmdat Şahin