• İhmaller Kazaya Davetiye Çıkardı
Çorlu Güncel

İhmaller Kazaya Davetiye Çıkardı

  • 12 Temmuz 2018
  • 1086 Kez Okundu

Çorlu Kent Konseyi Sarılar’da yaşanan tren kazası için açıklama yayınladı. Kent Konseyi adına Başkan İlhan Kurt tarafından yapılan açıklamada yapılan ihmaller sonucu kazaya davetiye çıkarıldığı öne sürüldü.

BİLİMSEL VERİLER DİKKATE ALINMADI

Çorlu Kent Konseyi’nin açıklamasında 24 kişinin yaşamını yitirdiği 338 kişinin de yaralandığı kazada kazaya neden olduğu belirtilen yağışların olağanüstü boyutta olmadığı belirtilerek, “Jeoloji uzmanlarının izlenimleri ise; yapı yerindeki zeminin jeolojik-jeoteknik özellikleri ile bölgenin meteorolojik özellikleri dikkate alınmamış, gereken menfez kesit ve projeleri ile menfez üstü ve çevresinde taşkın sularına karşı yapılması gereken dolgu ve koruyucu duvarların usulüne uygun yapılmamıştır” denildi.

İlhan Kurt imzasını taşıyan açıklamada, “Gerek Bakanlığın açıklaması, gerekse kaza yeri görüntüleri mühendisliğe önem vermeyen bir yapım hatasının yine bir faciaya yol açtığı çok açık olarak görülmektedir. Kazanın ana nedeni bellidir,  ihmal ve umursamazlık.  Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir olayla karşılamazsınız” ifadelerine yer verildi.

KAZA GELİYORUM DEDİ

TCDD Yapım ve TCDD Taşımacılık dairelerinin ayrılması sonucunda; yapım ve taşımacılık plan ve hedeflerinin birlikte değerlendirilmediğinin belirtildiği açıklamada yapım aşamasında şartname kriterlerinin müteahhit firmaların insafına bırakıldığı belirtilerek kazanın oluşumunu bu sürecin hazırladığı öne sürüldü. Açıklamada yol bekçilerinin masraf nedeniyle işlerine son verilmesi ve rutin günlük kontrollerin yapılmamasının da kazada önemli bir unsur olduğuna vurgu yapıldı.

DERS ÇIKARILMIYOR

Ülkemizde yaşanan kazalardan ders çıkarılmadığını ve bu nedenle önlem alınmakta yetersiz kalındığı belirtilen Kent Konsyi’nin açıklamasında, “Her olaydan ders alması gereken idarelerimiz ne yazık ki birer başsağlığı ile gündemi geçiştirmektedir. Bizler de bir süre acılarımızı paylaşıyor olsak da sonrasında yeni bir kazaya kadar sessiz kalıyoruz. Kısacası yaşanan acılardan idareler gibi bizler de ders çıkarmıyor ve doğruları o anda, hemen ve sürekli talep etmiyoruz. Olması gereken; kamu yararı içeriğinden arındırılmış mevcut kamu idaresi eğer benzer faciaların yaşanmasını istemiyorsa mühendisliğe, bilimsel teknik gerekliliklere uymalı ve kamusal hizmet gören bağımsız kurumların denetimine açılmalıdır.Çağdaş ülkelerde olmayan bu kaza; yetkililer tarafından görerek ve bilerek cinayettir” denildi. Trakya Kent Konseyleri Birliği  olarak sorumlu yetkililerin istifası istendi.

HASAN ALİ SOYDAM