• İşlerin Tadı Tuzu Yok
Çorlu Güncel

İşlerin Tadı Tuzu Yok

  • 02 Temmuz 2018
  • 1159 Kez Okundu

24 Haziran seçimlerinin geride kalmasının ardından Çorlu’nun en köklü sanayilerinden olan eski sanayi esnafı, gazetemize konuştu. Esnaf “ İşlerin tadı, tuzu yok” dedi.

Seçimlerden sonra piyasaların hareketleneceği beklenirken eski sanayi esnafı bunun hiçte doğru olmadığını söyledi. Esnaf, “bizlerde seçimleri atlattığımız zaman işler düzelir diye bekliyorduk, seçimlerin üzerinden bir haftadan fazla süre geçti hiçbir hareketlilik yok maalesef, önümüzdeki günlerde de olabileceğini düşünmüyoruz” dedi.

SİFTAH YAPMADAN DÜKKÂN KAPATTIĞIMIZ OLUYOR

Siftah yapmadan dükkan kapattığını belirten kimi esnaflar, işlerinin çok kötü olduğunu söyledi. Esnaf, “Kimi zaman hiç siftah yapmadan dükkan kapatıyoruz, çoğu dükkana gidip bakın dükkan sahiplerinin oturduğunu görürsünüz. İşler çok kötü, inşallah önümüzdeki günlerde bu şekilde gitmez ve işler canlanır, bizlerde eskisi gibi para kazanabiliriz, yoksa cidden durumumuz çok kötü” dedi.

HER ŞEYE ZAM GELDİ

Dolardaki artışın yedek parçaları da zamlandırdığını söyleyen esnaf, “dolarda yaşanan artış bizim aldığımız yedek parçalara da yansıdı. Eskiden 300 liraya aldığımız bir yedek parça şimdi 500 lira oldu. Tabi vatandaşlarda on kere düşünüyor, işini yaptırmak için. Seçimlerden sonra bizlerde işlerin açılacağını umuyorduk fakat şu ana kadar bir hareketlilik olmadı inşallah önümüzdeki günlerde olur ama bu gidişle olacağını ön göremiyoruz” dedi.

2000 KRİZİNDE BİLE İŞLER DAHA İYİYDİ

Eski Sanayi de bir esnaf dükkânını 2000 yılında açtığını o kriz döneminde bile işlerin iyi olduğunu söyledi. Esnaf, “Ben dükkânı mı 2000 yılında açtım, açtığım zaman Türkiye’de kriz vardı ama o zaman bile işlerim bundan daha iyiydi şimdi siftah yapmadan kapattığım zamanlar oluyor. 24 Haziran seçimleri de geride kaldı düzelmesini bekliyorduk piyasaların ama bir hareketlilik yok, olabileceğine de pek ihtimal vermiyoruz” dedi.

ÇIRAK YETİŞMİYOR

Esnafın bir diğer sıkıntısı da sanayi sitelerinde çırakların yetişmediğinden dert yandı. Esnaf, “Ekonomi şöyle dursun bizim en büyük sıkıntılarımızdan birisi de çırak gelmiyor. Şöyle dükkanları bir gezin hepsinin 40 yaş ve üzeri olduğunu görürsünüz. Artık insanlar çocuklarını getirip çırak olarak yanımıza çalışması için vermiyor. Bizim zamanımızda babalarımız bizi getirip bir ustanın yanına verdiki yetişip bir mesleği olsun diye. Bizlerde çalıştık didinip işimizin ustası oldu. Yine çoluğumuzu çocuğumuzu bu işler vasıtasıyla okuttuk büyüttük. En azından elimizde bir mesleğimiz var. Şimdi ki gençlere bakıyoruz ilk önce parayı soruyorlar kaç para alacağım diye bakıyorlar. İşi öğrenmeye kimsenin niyeti yok. Bu durumda çok büyük sıkıntı” dedi.

İmdat Şahin