• Çorlu'da Binlerce Vatandaş Oy Kullanamayacak
Çorlu Güncel

Çorlu'da Binlerce Vatandaş Oy Kullanamayacak

  • 19 Haziran 2018
  • 2041 Kez Okundu

Seçmen kâğıtlarının dağıtıldığı şu günlerde seçmen kâğıtlarını almak için muhtarlıklara gelen vatandaşlar oy kullanamayacaklarını öğreniyor. Bu durumu Çorlu Muhtarlar Derneği Başkanı ve aynı zamanda Şeyh Sinan Mahalle Muhtarı Salim Sarıer gazetemize değerlendirdi.

Bu durumda yapılacak birşeyin olmadığını söyleyen Salim Sarıer, “Maalesef vatandaşlar seçmen listeleri askıdayken gelip isimleri olup olmadığına bakmadılar. Hadi muhtarlıklara kadar gelmediler internet üzerinden en azından oy verip veremeyeceklerini baksalardı. Eğer oyları yoksa itiraz edebilirlerdi ve durumu düzeltirlerdi, şimdi ise bu durumda yapılacak hiçbir şey yok” dedi.

BENİM MAHALLEMDE 400 KİŞİ OY VEREMEYECEK

Avrupa Yakası Gazetesi olarak Şeyh Sinan Mahalle Muhtarlığını ziyaretimizde muhtarlığa gelen 5 kişi oy veremeyeceğini öğrendi. Şeyh Sinan Mahallesi Muhtarı aynı zamanda Çorlu Muhtarlar Derneği Başkanı Salim Sarıer, “Görüyorsunuz siz buradayken bile 5 kişi oy kullanamayacağını öğrendi. Ama zamanında gelip bakmış olsalardı bunlar olmayacaktı, düzeltebileceklerdi. Ama şimdi bu saatten sonra yapılacak hiçbirşey yok bu kişiler oy veremeyecekler. Benim mahallemde bu şekilde bu seçimlerde 400 kişiye yakın oy kullanamayacak. Bu sorun sadece bu mahalle de yok her mahallede var, bu sayı Çorlu’da binlerce kişi demektir” dedi.

NUMARATAJ SİSTEMİYLE ADRESLER DEĞİŞTİ

Zamanında adreslerde numaralar numarataj sistemiyle değiştirildi bundan kaynaklı da vatandaşın yine dikkatsizliği nedeniyle oy veremeyenler var diyen Salim Sarıer, “Zamanında bu numarataj sistemiyle adres numaraları değiştirildi. Dükkanlar bir iki diye başlarken dükkanlar çıkartılıp daire numarası üç olan daireler bir numara oldu. Bu konudan doğan adres değişikliklerinden dolayı da vatandaşlar oy veremiyorlar” dedi. Sarıer konuşmasını sürdürdü, “daire numarası üç olan kişi, bir numara oldu, bu değişikliği vatandaş yapmadığı için üç olan daireye başkası gelip yerleştiğinde o kayıtlı bulunan kişi adresten çıktı. Vatandaşta bunu takip etmediği için, adresi yenilemediği için oy veremiyor. Birde okula çocuk kayıt ettirmek isteyen veliler adreslerde değişiklik yapıyor. Bu nedenden dolayı da bazı vatandaşlar oy kullanamıyor” dedi.

100 SENEDİR AYNI YERDE OTURAN AİLE OY KULLANAMAYACAK

Şeyh Sinan Mahallesi’nde 100 senedir aynı adreste olan vatandaşların dahi oy kullanamayacağını belirten Çorlu Muhtarlar Derneği Başkanı ve aynı zamanda Şeyh Sinan Mahalle Muhtarı Salim Sarıer, “Benim mahallemde benim tanıdığım, 100 senedir aynı adreste oturan bir ailenin oyu çıkmadı. 100 senedir ikametleri değişmeyen aileye seçmen kağıdı çıkmaması gerçekten çok üzücü bir olay. Bu aile şimdi Türkiye’nin en önemli seçiminde oy kullanamayacak” dedi.

NUMARATAJ SİSTEMİ 2006 YILINDA DEĞİŞTİ

Çorlu Belediye yetkilileri ise numarataj sistemiyle ilgili gazetemize bilgi verdi. Yetkililer, “Numarataj sistemi 2006 yılında değişti. 2006 yılından sonra yapılan yeni binalarda adreslerde bir değişiklik yok. Fakat eski yapılan binalarda dükkânlar numaradan çıkartıldığı için, adres numaralarında değişiklik var. Fakat bu değişiklikleri vatandaşlar maalesef dikkate almıyorlar. Belediye gelen vatandaşların adres kayıtlarındaki değişiklikler düzeltiliyor. Oy kullanamama durumu numarataj sisteminden kaynaklandığını düşünmüyoruz. Çünkü geçmiş dönemlerde bu kişiler oy kullanabilirken şimdi oy verememelerinin başka sebepleri vardır. Çünkü numarataj sistemi 2006 yılında değişti.

İmdat Şahin