• “Çiftçilerin Yüzde 70'e Varan Zararları Var”
Çorlu Güncel

“Çiftçilerin Yüzde 70'e Varan Zararları Var”

  • 09 Haziran 2018
  • 1232 Kez Okundu

Çorlu’da geçtiğimiz günlerde yağan doludan dolayı tarım arazileri zarar gördü. Çorlu Ziraat Odası Başkanı Ali Topuz zararın boyutlarını anlattı.

Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı Metin Binnaz ve Şahbaz Mahalle Muhtarı aynı zamanda Ziraat Odası Yönetiminde bulunan Recep Soydan ile birlikte bölgede doludan zarar gören çiftçilerin durumunu anlatan Ali Topuz, “Sarılar, Yenice ve Hatip Mahallelerinde çiftçi ciddi zararlar gördü” dedi. Topuz, “Bölgemizde hasat başlamak üzere şu anda arpa biçimleri ve tek tük buğday ve kanola hasatları yapıldığını biliyoruz. Geçtiğimiz Salı günü bölgemizden yağmur ve arkasından dolu yağışı gerçekleşti. Dolu yağışında bölgemizde Sarılar Mahallesi, Yenice Mahallesi, Karatepe Mevkii dediğimiz, Çorlu Hatip Mahallesi ve Türkücü Mahallerinin bir kısmında çiftçiler doludan zarar gördü. Tabi en büyük zararı Sarılar, Yenice ve Hatip Mahallesi’ndeki çiftçilerimiz gördü” dedi.  

Kanola’da Zararlar Çok Büyük

Kanola tarlalarında zararın çok olduğunu söyleyen Ali Topuz, buğdayda oran daha düşük dedi. Topuz,“Burada ekili alanlarda kanola tarlalarında yüzde 50 yüzde 60 yüzde 70’e kadar zararlar gerçekleşti. Arpa ekili alanlarında yüzde 15 ila yüzde 20’lerde bir zarar gerçekleşti. Buğday tarlalarında ise yine 15-20’ler civarında bir zarar meydana geldi. Tabi bu durum çiftçilerimiz derinden üzdü, çiftçilerimiz hasata geldiği günlerde böyle bir yağışı bekliyorlardı ama doluyu beklemiyorlardı. Çiftçilerimizin birçoğunun tarlasında sigorta var ama bir kısmında da sigorta yok. İntikal olmayan yerlerde ve ÇKS’ye kayıt ettiremedikleri arazilerinde sigorta yaptıramıyorlar. Sigorta yaptıramadıkları içinde çiftçinin tamamen kazancından gitmiş oluyor. Sigorta olan tarlalarda şu anda eksperler çalışma yapmaya başladılar. Aldığımız bilgilere göre kanolanın biçim zamanında olmasından dolayı ve kanola koza yaptığı için kozalar çok çabuk açma yaptı. Rüzgârında etkisiyle, dolunun da etkisiyle, tabi ayçiçeklerinde de zarar var, ayçiçeklerindeki zarar da yüzde 20’ler civarında ama ayçiçekleri küçük olduğu için yandan sürüm yapabilir diye düşünüyoruz” dedi.

Ekili Alanların Yüzde 20’sini etkiledi

Ali Topuz, “bölgemizde ekili olan alanların dolu yağışı yüzde 20’sini etkiledi, buda 50-60 bin dönümlük araziye tekâmül eder” dedi. Topuz, “Şu anda bölgemizde tespit edilen ve tespit edilmeye çalışılan alanın büyüklüğü Sarılar, Hatip, Yenice Mahalleleri ve Karatepe Mevki dediğimiz alanlar toplam alanın yüzde 20’sini oluşturuyor. Bu da 50-60 bin dönüm araziye tekabül eder” dedi.

Biçilen Arpa Da Verimlerde Düşük

Şu anda çiftçilerin arpa hasadı yaptığını kaydeden Çorlu Ziraat Odası Başkanı Ali Topuz, arpa verimlerinde yüzde 30 verim düşüklüğü olduğunu ifade etti. Topuz, “Buğday kanola ve arpaya geçen hafta yağan yağmurların hiçbir etkisi yok. Biz yazlık dönemde ayçiçeği ürünü ekiyoruz. Ayçiçeği ürününe yağmurların faydası var. Bölgemizde arpa biçen arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiler dönüme 400 kilo ile 600 kilo arası verim düşüyor. Geçen seneye göre verimler yüzde 30 gibi bir düşüş var. Buda kuraklığın etkisinden kaynaklanıyor. Nisan ayında yağmur almadığımızdan dolayı kaynaklanıyor. Nisan ayında yağmur yağsaydı verimler daha yüksek olacaktı, çiftçilerimizin yüzü gülecekti. Çiftçi açıklanan fiyatlardan memnun değildi şimdi birde verim düşüklüğü meydana geldi. Çiftçinin sıkıntısı daha da arttı” dedi.

İmdat Şahin