• Artik Dereler Kirlenmeyecek
  • Artik Dereler Kirlenmeyecek
  • Artik Dereler Kirlenmeyecek
Çorlu Güncel

Artik Dereler Kirlenmeyecek

  • 15 Mayıs 2018
  • 1298 Kez Okundu

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi'nce (TESKİ) tamamlanan Çorlu Atıksu Kolektör Hattı ve Ergene ilçesi Sağlık, Yeşiltepe ve Vakıflar mahallelerinin kanalizasyon ve yağmur suyu hatları, düzenlenen törenle hizmete girdi.

Ergene ilçesine bağlı Sağlık Mahallesi’nde düzenlenen açılış törenine Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa, eski Çorlu Belediye Başkanı ve CHP Tekirdağ Milletvekili aday adayı Ünal Baysan, Büyükşehir Belediyesi ile TESKİ’nin teknik ve idari personeli ve çok sayıda vatandaş katıldı.

2045 KİLOMETRE ALTYAPI YAPILDI

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak,  altyapının zor bir olduğunu belirterek, “Ben, gelmiş geçmiş tüm büyükşehirler arasında böylesine kapsamlı ve büyük bir altyapı hamlesine girişmiş bir belediye başkanı olduğunu düşünmüyorum. İl genelinde 2 bin 45 kilometre altyapı yaptık. Bu gerçekten önemli ve zor bir hizmet oldu. Maalesef vatandaşımız zahmet çekti ve bizlere tepki gösterdiler. Tepkilerinde haklılar. Vatandaş toz, çamur, sıkıntı istemez. Yolu, suyu düzgün olsun ister. Ama sıkıntı çekmeden bu işi yapmanın başka yolu yok” dedi.

Ergene’nin altyapısı ve üst yapısının bittiğini belirten Başkan Albayrak, “Buraya gelirken etrafı inceleme şansım oldu. Yollar, kaldırımlar gerçekten çok güzel olmuş. Alt yapısı, üst yapısı bitmiş, su sorunu olmayan bir Ergene var artık. Bu yatırım Ergene ve Çorlu için çok önemli. Artık hem Ergeneliler hem de Çorlulular temiz bir çevreye kavuşacak. Kötü kokulardan dolayı meydana gelen rahatsızlıklar olmayacak” dedi. Albayrak, TESKİ Genel Müdürü Sayın Şafak Başa ve tüm TESKİ çalışanlarına teşekkür etti.

TESKİ ZOR BİR İŞİN ALTINDAN KALKTI

TESKİ ekibinin çok zor bir işin altından kalktığını belirten Albayrak, “Bu iş esnasında haksız yere çok fazla tenkit edildiler. Gerek Çorlu Belediye Başkanlığımız, gerek Ergene Belediye Başkanlığımız, büyük bir özveri örneği göstererek bize çalışmalarımızda çok destek oldular. Şu süreç içerisinde sürekli ya bir temel atma töreninde ya da bir açılıştayız. Büyük bir çalışma içerisindeyiz. Her birimimiz farklı alanlarda vatandaşa hizmet için mesai gözetmeksizin çalışmalarımızı sürdürüyoruz. TESKİ ve Büyükşehir Belediyesi olarak görev süremiz boyunca 172 projeyi hayata geçirdik. Tekirdağ için 1 milyar 600 milyon liralık yatırım yaptık. Bu yatırımlar bizim gurur kaynağımızdır. Ben bu hizmette emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hizmetimizin Ergene ve Çorlu’ya hayırlı olmasını temenni ediyorum”  şeklinde konuştu.

ÇORLU’NUN YÜZDE 60 ATIK SUYU BU TESİSTE

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa; “Açılışını yaptığımız iş kapsamında Çorlu ilçemizin yüzde 60’lık bir kısmının, Ergene İlçemizin de Marmaracık, Sağlık ve Yeşiltepe Mahallelerinin Atıksuyunu Çorlu İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisine taşımaktayız.

Önceden Çorlu İlçemizin evsel atıksuyu Kumluca deresine deşarj olmaktaydı. Yaptığımız bu yatırımlar sayesinde artık doğrudan derelere deşarj edilmiyor. Kazımiye, Nusratiye, Cemaliye, Kemalettin, Silahtarağa, Hıdırağa Mahallelerinin tamamı ve diğer mahallelerin muhtelif kısımlarından toplanan atıksular önce terfi merkezlerine (TM1, TM2 ve TM3), oradan da Çorlu İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisine iletiliyor. Bu kolektör hattının uzunluğu 7.627 metredir” dedi.

ERGENE İLÇESİ SAĞLIK, YEŞİLTEPE, VAKIFLAR VE MARMARACIK MAHALLELERİNİN ATIKSU SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Başa konuşmasında,  “Ergene ilçemizin Sağlık, Yeşiltepe ve Marmaracık mahallelerinin tamamının evsel atıksuyu Çorlu Suyu Deresine deşarj edilmekteydi ve bu mahallelerde oldukça büyük kanalizasyon problemleri vardı. Yaptığımız atıksu kolektör hatları sayesinde bu mahallelerimizin de tüm evsel atıksuyunu alıyoruz, önce atıksu terfi merkezine iletiyoruz. Oradan da Çorlu İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisine iletiyoruz. Ayrıca Vakıflar Mahallesi dahil bu mahallelerimizde toplam uzunluğu 105.073 metre kanalizasyon şebeke hattı imalatı yaptık. Atıksuyu arıtma tesisine iletecek olan 2.385 metre uzunluğunda terfi hattı imalatı yapıldı. Bu mahallelerimizin yağmur suyu problemlerini de çözdük. 14.443 metre yağmur suyu hattı imalatı yapıldı. Böylece Ergene ilçemizin Sağlık, Yeşiltepe, Vakıflar Mahallelerinin altyapı problemi çözülmüş oldu. Bu proje kapsamında 3 adet önemli atıksu terfi merkezi inşa edildi. Terfi merkezlerinden atıksuyu arıtma tesisine iletmede kullanılan terfi hatlarının bazı kısımlarında yatay delgi teknikleri kullanıldı. Zor şartlarda derin kazılar yapıldı” ifadelerini kullandı.

ARTIK DERELERİMİZ KİRLENMİYOR

Çorlu ve Ergene ilçelerimizin evsel atıksu altyapı sorununu çözmüş olduklarını açıklayan Başa, “ Büyük bir yatırım yaptık. Yapılan yatırımın bedeli 30.457.413 TL’dir. Bu yatırım tamamen TESKİ özkaynakları ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin desteği ile yapılmıştır. Hiçbir kredi kullanılmamıştır. Bu çalışmalarda bize destek veren ve önderlik eden Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Albayrak’a, ev sahibi belediye başkanlarımız Rasim Yüksel ve Eski Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan ve ekibine, tüm TESKİ emekçilerine teşekkür ederim. Yatırımın bölge halkına hayırlı olmasını diliyorum.”dedi.

Törende konuşan Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel; “TESKİ ilçemiz sınırları içerisinde çok önemli altyapı yatırımları yaptı. Yapılan altyapı yatırımlarının metrajları yeni kurulan bir ilçe için çok büyük rakamlardır. Bir ilçede böyle bir yatırım 20 yılda bir olur. Çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.

DERELERE DEŞARJ DÖNEMİ BİTTİ

Törende konuşan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt; “İlimiz Türkiye ortalamasının üzerinde hızlıca gelişmektedir. Bu yatırımın hayata geçmesinde emeği olan herkesi tebrik ediyorum. Yatırım bedeli yaklaşık 31 Milyon TL olan altyapı sistemleri sayesinde Çorlu’muzda evsel nitelikli atıksular doğrudan derelere deşarj edilmiyor, atıksu arıtma tesisine iletiliyor. Böylece Kumluca ve Çorlusuyu derelerimiz temizlenecek, çevre ve insan sağlığı bakımından büyük bir adım atılmış olacak.”dedi.

Konuşmaların ardından Çorlu ilçesi Atıksu Kollektör Hattı ile Ergene ilçesi Sağlık, Yeşiltepe ve Vakıflar mahalleleri kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarının açılışı, protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi.

SEYFİ GENÇ